Bron: Telesurenglish 20 augustus 2023 ~~~

“Kun je je voorstellen hoeveel mensen moe zullen worden van 2 a 3 uur wachten? Hoeveel kiezers zullen opgeven? Dit heet kiezersonderdrukking,” zei voormalig FM Long.

De hele zondagochtend hebben honderden Ecuadoraanse migranten aangegeven dat de online stemsystemen niet goed werkten.

Dit gebeurde in landen als Canada, België, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Spanje, waar burgers urenlang probeerden te stemmen zonder dat dit lukte.

De voormalige president van Ecuador, Rafael Correa, waarschuwde voor deze kwestie, waarover ook internationale media hebben bericht. Gevreesd wordt dat door storingen in het elektronisch stemmen in het buitenland minstens 100.000 burgers niet op tijd kunnen stemmen.

Verschillende groepen Ecuadoraanse migranten hebben video’s gepost om de schending van hun politieke rechten en het risico op verkiezingsfraude aan te klagen.

URGENTE
Continúan los problemas con el #VotoTelemáticoEnElExterior. Migrantes ecuatorianos en varios países exigen al @cnegobec que soluciones los problemas del sistema para poder ejercercer su derecho al voto. pic.twitter.com/1Ox3Zl3z2z – Ecuador En Directo (@EcEnDirecto) August 20, 2023

De tekst luidt: “Problemen met online stemmen in het buitenland duren voort. Ecuadoraanse migranten in verschillende landen eisen dat de Nationale Kiesraad de problemen van het systeem oplost zodat ze hun stemrecht kunnen uitoefenen.”

Deze situatie is zeer zorgwekkend omdat de peilingen van de stemintenties die de afgelopen week zijn gepubliceerd wijzen op de linkse presidentskandidate Luisa Gonzalez als winnaar van de verkiezingen.

“Ze stelen ons stemrecht en onze democratie. Dit gebeurt niet alleen hier in Barcelona maar ook in andere landen,” vertelde een woedende Ecuadoraanse vrouw aan de camera’s van Ecuador en Directo.

“Ik kan mijn stemrecht niet uitoefenen! Ik probeer het al uren. Nee, heren van de Nationale Kiesraad. Telematisch stemmen werkt niet goed,” zei voormalig minister van Buitenlandse Zaken Guillaume Long.

“Kunt u zich voorstellen hoeveel mensen moe zullen worden van het wachten van 2 of 3 uur? Hoeveel kiezers zullen het opgeven? Dit heet kiezersonderdrukking,” benadrukte hij.

Ecuador querido a votar con fe que muy pronto llegan días mejores con seguridad y bienestar. ¡Hoy, haremos historia! ✊#ResurgirDeLaPatria pic.twitter.com/TL4ggaLE6Z – Luisa González (@LuisaGonzalezEc) 20 augustus 2023

De tekst van Luisa Gonzalez luidt: “Beste Ecuador, laten we stemmen met het geloof dat er snel betere dagen aanbreken met veiligheid en welzijn. Vandaag schrijven we geschiedenis! Het is de wederopstanding van het vaderland.”

Om ongeveer 10:00 uur lokale tijd sprak de CNE zich uit over de problemen bij het online stemmen in het buitenland en vroeg burgers om begrip voor de ondervonden problemen.

“Vanwege de grote opkomst van kiezers vragen we landgenoten dringend om geduld te hebben terwijl de informatie wordt verwerkt”, aldus de verkiezingsautoriteiten.

Deze zondag zullen meer dan 13 miljoen Ecuadorianen deelnemen aan verkiezingen om een president, vice-president en wetgevers te kiezen. Dit gebeurt te midden van een golf van bendegerelateerd geweld in dit Zuid-Amerikaanse land.

Acht kandidaten strijden om het presidentschap: Luisa Gonzalez, Otto Sonnenholzner, Jan Topic, Daniel Noboa, Yaku Perez, Xavier Hervas, Christian Zurita en Bolivar Armijos. De nieuw verkozen autoriteiten zullen hun functie uitoefenen tot mei 2025.

Gonzalez, de presidentskandidaat van de Burgerrevolutie, heeft na het uitoefenen van haar stemrecht de CNE-autoriteiten nadrukkelijk verzocht om de problemen met online stemmen in het buitenland te verhelpen.

Topfoto: Ecuadoraanse vrouw probeert elektronisch te stemmen vanuit het buitenland. | Foto: X/ @radiolacalle


Gerelateerd (berichten in dit archief):