Bron: telesurenglish 7 februari 2021 ~~~

Meer dan 13 miljoen Ecuadorianen werden zondag opgeroepen om hun volgende president en vice-president, 137 leden van de Nationale Vergadering en vijf parlementsleden uit de Andeslanden te kiezen.

De burgers klaagden over wachttijden tot drie uur om toegang te krijgen tot de stembureaus. In veel stembureaus was het bijna onmogelijk om sociale afstand te bewaren temidden van de grote menigten die zich buiten vormden, aangezien de toegang tot de centra beperkt was om het risico van COVID-19-besmetting te beperken.

Verscheidene stembureaus slaagden er ook niet in zich op tijd op te stellen omdat een of meer van hun leden afwezig waren. In Quito werden sommige stemtafels een uur later opgesteld dan gepland, volgens klachten van kiezers.

“Als het niet was omdat ik weet dat dit cruciale verkiezingen zijn voor het land, was ik vertrokken”, zei burger Guisella Paz.

Ondertussen stonden Ecuadorianen die in New Jersey (de V.S.) wonen in een rij lang te wachten om binnen te komen en te stemmen bij een temperatuur van -2° Celsius. Paraplu’s en sjaals waren nodig om de intense koude en sneeuw te trotseren.

Volgens plaatselijke media is de Nationale Kiesraad (CNE) verantwoordelijk voor de onregelmatigheden en vertragingen die zich op de verkiezingsdag hebben voorgedaan.