Bron: Telesur 20 augustus 2023 ~~~

Met 43,92% van de verwerkte geldige stemmen heeft Luisa Gonzalez 33,44% van de voorkeuren van de kiezers gekregen.

De kandidate van de Citizen Revolution Movement (links), Luisa Gonzalez, leidt volgens cijfers van de Nationale Kiesraad (CNE) de resultaten van de vervroegde verkiezingen die deze zondag, 20 augustus, in Ecuador werden gehouden, .

Met 43,92% van de geldig verwerkte stemmen heeft de kandidaat van de partij onder leiding van oud-president Rafael Correa 33,44% van de voorkeuren onder de kiezers gekregen, gevolgd door de 24,31% van de vaandeldrager van Nationale Democratische Actie, Daniel Noboa, van centrumrechts.

Gonzalez, een aanhanger van voormalig president Rafael Correa, sprak over de resultaten van de verkiezingen: “We willen ten eerste alle aktivisten van de Burgerrevolutie bedanken, ten tweede alle kandidaten voor het parlement en ten derde alle burgers van dit prachtige land. Onze dankbaarheid en ons applaus is voor het Ecuadoraanse volk”.

Als de trend in dezelfde verhoudingen blijft, zullen de twee meest favoriete kandidaten voor het presidentschap van Ecuador zich in tweede ronde moeten meten.

Ecuador vernieuwt zijn uitvoerende macht op voorhand nadat de huidige president, Guillermo Lasso, besloot tot de zogenaamde kruisdood, door de Nationale Vergadering te ontbinden en vervroegde verkiezingen te houden, een politieke handeling waartoe hij besloot met het oog op een poging tot afzetting tegen hem.

Volgens de kandidaat van de Citizen Revolution Movement heeft de verkiezingsdag de Ecuadorianen gemobiliseerd, ondanks de angst als gevolg van de golf van geweld die het land doormaakt: “Dit dappere Ecuador, dit Ecuador met een gevoel van vaderland, mobiliseerde zich, brak de angst en stemde op een vrouw… Het is de eerste keer dat een vrouw zo’n hoog percentage haalt in de eerste ronde”.

De kandidate, die haar strijdbaarheid aangaf, beloofde vrede, werk en veiligheid.

Topfoto: De kandidaat van de Citizen Revolution Movement (links), Luisa Gonzalez, leidt de resultaten van de vervroegde verkiezingen die deze zondag in Ecuador werden gehouden. 20 aug. 2023. | Foto: Twitter/ @telesurenglish


Gerelateerd (berichten in dit archief):