Bron: Steve Sweeney 
morningstaronline 14 februari 2021 ~~~ 

De vrees groeit dat men de verkiezingen in Ecuador wil stelen door de overwinning van de linkse kandidaat Andres Arauz te blokkeren, met een oneerlijke poging om hem in verband te brengen met gewapende Colombiaanse guerrillastrijders.

De Colombiaanse procureur-generaal Francisco Barbosa is zaterdag in Ecuador aangekomen en beweert over “inlichtingen” te beschikken waaruit blijkt dat de kiescoalitie van de Unie voor Hoop (UNES), de partij van de heer Arauz en het vehikel van aanhangers van voormalig president Rafael Correa, gefinancierd wordt door het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN).

Hij beweert dat het ELN 80.000 dollar (57.800 pond) heeft bijgedragen aan de presidentiële campagne van Arauz, die de eerste ronde won met 32,06 procent van de stemmen.

De Ecuadoraanse procureur-generaal Diana Salazar verzamelt informatie over de vermeende financiering door de Colombiaanse guerrillagroep.

Zij heeft bestanden opgevraagd die zijn gevonden op de computer van Andres Vanegas, alias Uriel, een ELN-commandant die eind vorig jaar door Colombiaanse veiligheidstroepen is gedood.

De komst van de heer Barbosa is door de Ecuadoriaanse autoriteiten bevestigd “in het kader van de bilaterale samenwerking tussen de twee entiteiten bij de gezamenlijke bestrijding van criminele organisaties die de twee landen treffen”.

De heer Arauz is beschuldigd, maar houdt vol dat het om “nepnieuws” gaat dat bedoeld is om zijn campagne te doen ontsporen in de aanloop naar een tweede verkiezingsronde die gepland is voor 11 april.

Ook voormalig president Rafael Correa deed de beweringen af als “onderdeel van een show” om te proberen de campagne van de linkse kandidaat schade toe te brengen.

Vorige week bleek een video, waarop ELN-guerillastrijders de heer Arauz voor de verkiezingen van 7 februari zouden hebben verdedigd, nep te zijn, wat werd verraden door de roep van een vogel op de achtergrond.

De clip toonde gemaskerde mannen die geweren vasthielden voor de roodzwarte ELN-vlag, met een onderschrift dat suggereerde dat ze zich in de Colombiaanse jungle bevonden.

Maar ornitholoog Manuel Sanchez herkende het geluid als dat van een bleekneus-tinamou, die niet inheems is in dat Zuid-Amerikaanse land.

“Ik herkende het gefluit onmiddellijk en wist dat de video niet in Colombia kon zijn gefilmd,” zei hij.

“Tinamezen zijn vrij primitieve vogels. Ze leven op de bosbodem en ze zingen niet; ze hebben korte, verbogen fluittonen,” legde de heer Sanchez uit. “Het was gewoon geluk dat deze specifieke soort leeft in een zeer klein en zeldzaam ecosysteem van droge bossen in het westen van Ecuador en het noordwesten van Peru.”

De VS en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zijn ook beschuldigd van “inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Ecuador” na het besluit van de Nationale Kiesraad (CNE) om een hertelling uit te voeren in 17 van de 24 provincies van het land.

Deze zal bepalen of bankierskandidaat Guillermo Lasso of de rechtse inheemse kandidaat Yaku Perez het in de tweede ronde van april tegen de heer Arauz zal opnemen.

De CNE verklaarde dat een hertelling nodig was “in het belang van de democratie van het land en met het doel de transparantie van het verkiezingsproces van 7 februari jl. te garanderen”.

Topfoto: Andres Arauz, presidentskandidaat voor de Verenigde Hoop Alliantie of UNES, spreekt op een persconferentie in Quito, Ecuador