Bron: telesur-english  7 februari 2021 ~~~ 

Drieënzestig procent van de bijna 12,7 miljoen burgers die naar de stembus zijn geroepen, hebben voor 12.00 uur plaatselijke tijd hun stem uitgebracht, terwijl de autoriteiten melding maakten van 1.200 agglomeraties in het hele land.

Het Latijns-Amerikaanse en Caraïbische netwerk van verkiezingswaarnemers hekelde zondag het gebrek aan vooruitziendheid en planning van de Ecuadoraanse autoriteiten voor het stemproces dat het land op 7 februari ondergaat.

“De verkiezingsdag is voorbij te midden van opstoppingen en gebrek aan controle,” tweette de organisatie terwijl ze de Nationale Kiesraad (CNE) verantwoordelijk hield voor de lange rijen die veel burgers buiten de stembureaus maakten.

Video’s die op sociale netwerken werden verspreid, toonden honderden kiezers die urenlang in lange rijen stonden te wachten in de zon en zonder sociale afstand te respecteren.

Drieënzestig procent van de bijna 12,7 miljoen burgers die naar de stembus waren geroepen, stemde vóór 12.00 uur plaatselijke tijd. Door de massale opkomst en het gebrek aan organisatie maakte het land sinds het begin van de verkiezingsdag melding van 1.200 agglomeraties.

“In de stad Montecristi in de provincie Manabi drongen tientallen burgers de stembureaus binnen”, verklaarde Red, terwijl hij meedeelde dat in die provincie ook een burger werd aangehouden met vier stembiljetten die waren gemarkeerd ten gunste van een kiesdeler.

Plaatselijke kanalen meldden dat het incident plaatsvond in de nationale school van Portoviejo. De autoriteiten onderzoeken de herkomst van deze documenten.

Het waarnemersnetwerk bekritiseerde ook het besluit van de CNE om burgers niet na 17.00 uur te laten stemmen, ondanks de lange rijen die buiten de stembureaus stonden.

Ook in het buitenland werden onregelmatigheden in het verkiezingsproces vastgesteld. Op zondag waarschuwde de voormalige president Rafael Correa dat de consul van Ecuador in Brussel migranten uit dat land die in de rij stonden om hun stem uit te brengen bij de ambassade, het land uitzette.

Topfoto: Een Ecuadoriaanse vrouw brengt haar stem uit in een stembureau in Mallorca, Spanje, 7 februari 2021. | Foto: EFE