Bron: misionverdad 20 juli 2021 (SP) 
orinocotribune 20 juli 2021 (EN) ~~~

Journalist Eligio Rojas van Últimas Noticias heeft een reportage gepubliceerd over een plan om wapens te leveren aan criminele groepen in volksbuurten van Caracas. Hieronder staat het volledige journalistieke verslag:

De naam van Isaac Pérez Recao dook op in het politieonderzoek als de persoon die wapens, explosieven en munitie zou hebben geleverd aan de criminele organisatie die opereerde in Cota 905 en afdelingen had in La Vega en drie andere naburige parochies (stadsdelen) in het zuidwesten van Caracas, zo onthulden gerechtelijke bronnen.

Pérez Recao werd er in 2002 ook van beschuldigd wapens te hebben geleverd voor de beveiliging van Pedro Carmona Estanga op de vroege ochtend van 12 april 2002, toen de zakenman tot president van Venezuela werd benoemd op de vijfde verdieping van Fort Tiuna ten overstaan van een groep militaire officieren. Dit maal heeft het Openbaar Ministerie hem [Pérez Recao] genoemd in zijn verklaring van 15 juli toen zij voormalig plaatsvervanger Freddy Guevara voor de 4e Nationale Rechtbank van Antiterrorisme Controle berechtten en aanklaagden.

De aanklagers verklaarden dat Guevara deelnam aan “destabiliserende en terroristische activiteiten die werden gepland en uitgevoerd door mensen die verbonden zijn met rechtse politieke en economische sectoren, die samen met leden en vertegenwoordigers van het buitenland, rechtstreeks criminele bendes steunen met financiering en de levering van militair materiaal,” aldus het document.

In deze verklaring verklaarden de vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie dat de wapens en explosieven die worden gebruikt door de criminele organisaties die in La Vega en Cota 905 zijn gevestigd, afkomstig zijn uit opslagplaatsen (clandestiene arsenalen) die eigendom zijn van Isaac Pérez Recao, die op zijn beurt wordt gefinancierd door de kortstondige de facto president van Venezuela, Pedro Carmona Estanga, die thans voortvluchtig is.

Dit oorlogsmateriaal werd het land binnengebracht onder de vermeende verantwoordelijkheid van Luis Guillermo Sánchez Silva en Manuel Andrés Baro Freites, vertrouwenspersonen van Pérez Recao. De banden met de criminele organisatie van La Vega zouden zijn gesmeed door Roberto Patiño en Gilbert Caro, leiders van Popular Will, de partij die was opgericht door Leopoldo López. Laatstgenoemde had het “Fiesta de Caracas”-plan reeds lang gepland, waarvoor hij in Parijs, Frankrijk, een ontmoeting had met Iván Simonovis en een Venezolaanse bankier.

Tijdens die Parijse bijeenkomst werden de zaken besproken die Juan Guaidó met het eerder genoemde Fiesta de Caracas had. Op grond daarvan stelde López voor dat Simonovis zou breken met Guaidó, een opdracht die hij op 17 mei vervulde toen hij een brief stuurde aan de voormalige afgevaardigde waarin hij hem onder meer vertelde dat “eenheid een fundamenteel onderdeel moet zijn van een superieure strategie”. Toen de ####uitrusting eenmaal klaar was en het plan ontworpen, begon de uitvoering ervan met het binnenbrengen van wapens, kogels en explosieven in La Vega en Cota 905.

Onder de wapens die twee weken geleden in het zuidwesten van Caracas in beslag werden genomen, bevonden zich een AT4 (antitankraketwerper), een RPG-7 (draagbare antitankraketwerper), een 84 mm Carl Gustaf-raketwerper, een .50 kaliber handwapen, een .308 sluipschuttersgeweer, 11 FAL-magazijnen, en 18.380 patronen voor geweren.

Topfoto: Peréz Recao, dezelfde man die werd veroordeeld voor het leveren van wapens aan Carmona Estanga tijdens de staatsgreep van 2002, wordt opnieuw beschuldigd van het leveren van wapens aan criminele bendes in Caracas (Foto: Archief).