Bron: RedRadioVe 18 mei 2021 (SP)
orinocotribune 20 mei 2021 (EN) ~~~

Volgens de ultraconservatieve website PanamPost heeft Juan Guaidó een opzegtermijn gekregen. De news outlet onthulde deze dinsdag, 18 mei, dat de VS de “interim-president” een ultimatum hebben gesteld tot 1 december van dit jaar om president Maduro te “verwijderen”. Als hij daar binnen die termijn niet in slaagt, zal zijn erkenning door de Amerikaanse regering en zijn toegang tot de in beslag genomen Venezolaanse bezittingen worden beëindigd.

Deze onthulling is voortgekomen uit een ontmoeting tussen de Amerikaanse ambassadeur in Venezuela die in Colombia verblijft, James Story, en de vertegenwoordigers van de zogenaamde oppositie G-4 in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá.

De informatie werd naar PanamPost gelekt door media-zakenman Oswaldo Muñoz, eigenaar van Grupo Editorial El Venezolano.

Van opzegging van “usurpatie” naar opzegging van beëindiging

Volgens Muñoz heeft het ultimatum Guaidó in een situatie gebracht alsof hij aan het verdrinken was en het water tot aan zijn nek stond. Dit maakt zijn recente felle voorstel voor een dialoog met de regering van president Maduro begrijpelijk.

Muñoz meende dat Guaidó van het einde van de usurpatie (indringing/toeeigening) naar onderhandelingen over verkiezingen is gegaan, omdat dit zijn meest plausibele alternatief zou zijn nadat “alle opties op tafel” een totale mislukking bleken te zijn.

De waarschuwing van Washington aan de “interim-president” is een welsprekende verandering van standpunt ten opzichte van de strategie van Trump.

Volgens dit ultimatum heeft de eeuwige “interim-regering” dit jaar een einddatum. Het lijkt erop dat de “interim-president” als eerste zal worden “beëindigd”, in plaats van Maduro’s “usurpatie” die de zelfbenoemde “president” onophoudelijk herhaalt.

Er is een weg

De weg van de verkiezingen in november lijkt het scenario te zijn waar de oppositie zou terugkeren, aangezien duidelijk is geworden dat ze er met onthouding alleen maar in geslaagd zijn om het politieke kapitaal dat ze ooit hadden, te laten verwateren.

De rechtse politieke leider Henrique Capriles zinspeelde op deze mogelijkheid in een interview dat afgelopen weekend gepubliceerd werd door de Spaanse krant El País, en benadrukte dat de oppositie zichzelf opnieuw moet opbouwen om deel te nemen aan de regionale verkiezingen in november van dit jaar.