Bron: Handsoffvenezuela-Nederland 21 januari 2021 ~~~ 

Reuters kwam dinsdag 19 januari met het bericht dat de VS doorgaat met de hybride oorlogsvoering tegen Venezuela, en citeerde daarbij Anthony Blinken, Biden’s kandidaat voor minister van Buitenlandse Zaken.

WASHINGTON (Reuters) – De regering van de verkozen Amerikaanse president Joe Biden zal de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido blijven erkennen als president van het Zuid-Amerikaanse land, zei Anthony Blinken, Biden’s kandidaat voor minister van Buitenlandse Zaken, op dinsdag.

Blinken vertelde leden van de Amerikaanse Senaat dat Biden zal proberen de sancties tegen het land, die gericht zijn op het afzetten van president Nicolas Maduro – die de controle over het land behoudt – “effectiever te richten”. Blinken zei dat de nieuwe regering zou kijken naar meer humanitaire hulp aan het land.

De Verenigde Staten, samen met tientallen andere landen, erkenden Guaido – de leider van Venezuela’s oppositie-gehouden Nationale Vergadering – als president van het land in januari 2019, met het argument dat Maduro’s herverkiezing van 2018 was gemanipuleerd.

“We hebben een effectief beleid nodig dat Venezuela kan herstellen in een democratie, te beginnen met vrije en eerlijke verkiezingen,” zei Blinken.

De pogingen van Guaido om Maduro af te zetten – die toezicht heeft gehouden op de ineenstorting van de economie van de eens zo welvarende OPEC-natie en beschuldigd wordt van corruptie en mensenrechtenschendingen – zijn tot stilstand gekomen.

Maduro noemt Guaido een Amerikaanse spion die een staatsgreep wil plegen om hem af te zetten. Zijn bondgenoten hebben de wens geuit om met de regering-Biden te onderhandelen na jaren van spanningen en escalerende Amerikaanse sancties.

Guaido’s door de VS georkestreerde poging om Maduro af te zetten is een complete ramp gebleken, variërend van meerdere mislukte couppogingen, beschuldigingen van verduistering en corruptie, samenwerking met Colombiaanse Narcocriminelen en de recente onthulling van miljarden dollars die Guaido op verschillende Europese bankrekeningen aanhoudt.

Hij is in de VS getrained, was nagenoeg onbekend toen hij zichzelf op 22 januari 2019, na een telefoongesprek met VS-Vicepresident Mike Pence, eenzijdig tot President van Venezuela verklaarde, en heeft sindsdien nauwelijks enige aanhang in Venezuela opgebouwd.

Hij controleert en beheert niets in het land zelf, maar heeft door sabotage, zwendel en plundering de Venezolaanse staat voor vele miljarden schade berokkend. Onderaan is een overzicht van de berichtgeving daarover tot nu toe.

Zowel de verkiezing van President Maduro in 2018 als verkiezing van de leden van de Nationale Vergadering (AN) in 2020 zijn door alle internationale waarnemers als eerlijk en betrouwbaar beoordeeld, maar dit naargeestige en misdadige regimechange-plan, met volle Nederlandse medeplichtigheid, wordt door de Biden-regering blijkbaar voortgezet; inclusief de sabotage, de illegale eenzijdige dwangmaatregelen (de zgn sancties) en de dreiging met militaire interventies.

Kunnen ze daarbij weer op de – inmiddels demissionaire – ministers Blok, Bijleveld en Rutte rekenen? Kan de Nederlandse regering met zoveel misdadigheid betrokken blijven, en daarbij de medeburgers op Aruba en Curacao verder in moeilijkheden en in gevaar brengen? Ze kan zich niet meer achter de EU verschuilen, tenzij dit ondemocratische instituut, na pressie van de Biden-regering, op zijn eerdere toezegging terugkomt.

Topfoto: Antony Blinken, genomineerd minister van Buitenlandse zaken van de VS | Photo: twitter/@tcsnoticias


Informatie in dit archief betreffende Guaido’s misdaden tegen de staat: