Bron: LaIguanaTV 3 januari 2021 (SP), 
orinocotribune 3 januari 2021 (EN) ~~~

De regering onder de fictieve ‘president’ Juan Guaidó brokkelt geleidelijk af en zelfs grote mediabedrijven zoals The Washington Post zijn naar buiten gekomen om verslag uit te brengen over de daden van corruptie waarbij zijn fictieve ‘regering’ betrokken is. Deze keer zijn de hoofdrolspelers in het complot de zakenmannen Fernando Blasi en Javier Troconis.

De eerder genoemde Amerikaanse media publiceerden een uitgebreid rapport over de onthullingen van twee andere zakenlieden Jorge Reyes en Pedro Antar, die gegevens verstrekten over de onregelmatigheden waarbij Blasi en Troconis betrokken zijn, betreffende middelen ter waarde van ongeveer 40.000.000.000 dollar (40 miljard!)

Er zij aan herinnerd dat Troconis op 28 augustus 2019 door Guaidó is benoemd tot presidentieel commissaris voor het beheer en de recuperatie van activa, en door de Nationale Assemblee op 13 februari 2019 aangesteld is als lid van de raad van bestuur van Citgo Holding Inc .

Guaidó zat in de problemen en toonde interesse in de plannen van de zakenlieden.

Het complot ontwikkelde zich volgens de media toen Guaidó zich in een krappe financiele positie bevond, omdat er bij hem op werd aangedrongen om te laten zien dat hij op internationaal niveau de macht had om de revolutionaire regering omver te werpen.

Beide zakenlieden presenteerden een voorstel aan Guaidó om te bereiken wat hij nodig had en legden hem de locaties van 40 miljard dollar aan activa van de Bolivariaanse regering in het Caribisch gebied uit, waaronder aandelen van bedrijven, auto’s en luxe huizen en oninbare schulden in verband met PDVSA werden genoemd.

Volgens Reyes nam de zelfverklaarde “interim-president” in april 2019 contact op met Blasi en Troconis en toonde hij zijn belangstelling voor het plan. Er volgde een reeks bijeenkomsten met belangrijke leden van de oppositie en de bondgenoten van Guaidó.

Brief met “belangrijke eisen: voorschot van $750.000

“Maar tijdens een bijeenkomst in december 2019 in de Miami voorstad van Doral, zei Reyes dat hij en Antar een handgeschreven brief ontving, een fotocopie die aan het mediabedrijf geleverd werd, met een lijst van wat hij beschreef als ‘schokkende eisen’,” citeerde The Washington Post.

De zogenaamde ‘schokkende claims’ bevatten de eerdere annulering van $750.000 aan een consortium in Florida, waarvan de mede-eigenaar Magin Blasi is, die de broer zou zijn van een hooggeplaatste ambtenaar van de ‘ambassade’ van Guaidó in de Verenigde Staten. “Dat bedrijf zou ook zijn partner worden, zo stond in de brief, met de 18 procent commissie die de mannen hadden onderhandeld met Guaidó-ambtenaren,” meldden de media.

Onderzoek onthulde Troconis’ multi-miljoen dollar contracten

Het in de Washington Post gepubliceerde onderzoekswerk was gebaseerd op meer dan 20 interviews, naast de analyse van documenten, zoals contracten, die veel overeenkomsten aan het licht brachten, die rechtstreeks verband hielden met Troconis, en waarin “grote en ongewone betalingen” gevraagd werden.

Reyes zei dat hij “geschokt” was en zei: “Ik vroeg me af: “Weet president Guaidó hiervan? Ik bedoel, deze jongens probeerden duidelijk iets illegaals te doen. Je kunt niet eens over zoiets praten op Amerikaanse bodem. Het was afpersing (…) Of we betaalden of we kregen het contract niet.

Reyes en Antarctica spraken met Javier Troconis en Fernando Blasi over de Miami-overeenkomst, die ontkenden dat er iets verkeerds aan zou zijn.

De corruptieplan ontploft, bondgenoten eisen een onderzoek, “er is geen bewijs”

De beschuldigingen van Reyes en Antarctica, die werden verspreid door het mediabedrijf Factores de Poder – onder leiding van journaliste Patricia Poleo, hebben geleid tot de reactie van Guaidó, die ze in een brief van september 2020 als onjuist afwees.

Sommige van zijn “ambtenaren” kwamen echter naar voren en eisten onderzoek, uit te voeren door congresleden.

In een voorlopig rapport stelde de commissie naar verluidt vragen over “administratieve onregelmatigheden” in de allianties van Troconis met Reyes en Antarctica, maar slaagde er naar verluidt niet in om bewijs van corruptie te vinden, volgens een bron die verband houdt met het onderzoek.

Venezolaanse openbare aanklager onderzoekt misdaadplannen om Venezolaanse activa in het Caribisch gebied te stelen.

Op 17 september meldde procureur-generaal Tarek William Saab dat het 67e nationale openbaar ministerie werd aangesteld om klachten te onderzoeken na de onthulling van de journalist Poleo, over een nieuw plan van de VS en Guaidó om Venezolaanse activa in het Caribisch gebied te stelen.