Bron: Ben Norton, 
Orinocotribune 15 augustus 2020 ~~~

Het door de VS gesteunde Venezolaanse staatsgreepregime van Juan Guaidó is bezig de banden met Israël te herstellen en heeft een “virtuele ambassade” geopend in Jeruzalem, gerund door een rechtse rabbijn die in Miami woont en Netanyahu’s hulp wil om “terrorisme” te bestrijden.

Door Ben Norton – 14 augustus 2020

Wijlen socialistisch president van Venezuela, Hugo Chávez, was een groot voorstander van de Palestijnse rechten. Hij verbrak officieel de banden met Israël over diens brute oorlog in de belegerde Gazastrook in 2009.

Meer dan elf jaar later hoopt het coupregime van de zelfverklaarde leider Juan Guaidó, die door de Verenigde Staten wordt erkend als de ongekozen president van Venezuela, de alliantie van het land met Israël te herstellen.

Op 6 augustus kondigde het regime van de staatsgreep de opening aan van een “virtuele ambassade” in Jeruzalem. Het lanceerde een officiële website en zei dat “deze actie de eerste stap is naar het herstel van de bilaterale diplomatieke betrekkingen tussen Venezuela en Israël”.

De man die Guaidó erkent als ambassadeur is een trouwe pro-Israëlische, rechtse rabbijn die de afgelopen acht jaar in de VS heeft gewoond. Hij heeft het buitenland opgeroepen om te helpen het regime in Venezuela te verdrijven en staat er ook op dat Israël de oppositie kan helpen “Venezuela weer op te bouwen”, door gebruik te maken van zijn “contraterrorisme”-tactiek om het land te zuiveren van vermeende gewapende Chavista-elementen.

In augustus 2019 benoemde Guaidó Pynchas Brener tot zijn gezant voor Israël. Brener, die in Polen werd geboren en later naar Venezuela emigreerde, diende eerder als de belangrijkste asjkenazische rabbijn van Caracas.

In een video in 2017 erkende Brener dat hij Venezuela tussen vijf en zes jaar eerder had verlaten, ergens rond 2011 of 2012. Sindsdien woont Brener in Miami, Florida, de feitelijke hoofdstad van de Latijns-Amerikaanse rechtervleugel in ballingschap.

Brener deelt dit met andere vermeende ambassadeurs van het regime van Guaidó; elites die een groot deel van hun leven buiten Venezuela hebben doorgebracht – zoals de Britse gezant Vanessa Neumann, een socialistische erfgename die de dubbele Amerikaanse nationaliteit heeft en Venezuela als kind heeft verlaten.

Op 9 augustus verklaarde de nieuwe “virtuele ambassade” van Guaidó dat “de oppositie in Venezuela zegt bereid te zijn de diplomatieke betrekkingen met Israël te herstellen”.

De virtuele ambassade verwees naar een Spaanse vertaling van een artikel in de rechtse Israëlische krant Israel Hayom, die Brener citeerde en meldde dat Israël, dat Juan Guaidó al erkent, naar verwachting binnenkort officieel diplomatieke betrekkingen zal aanknopen.

Op haar officiële website vertelt de nieuwe virtuele ambassade de Venezolanen dat ze contact moeten opnemen met de Venezolaanse ambassade in Jordanië als hun paspoort is verlopen of moet worden bijgewerkt.

De virtuele ambassade van het Venezolaanse staatsgreepregime in Israël is een afspiegeling van de “virtuele Amerikaanse ambassade in Venezuela”, die in feite niet ter plaatse in het land bestaat, maar Guaidó erkent als zijn vermeende president.

Guaidó’s ‘ambassadeur’ wil dat Israël het Venezolaanse staatsgreepregime helpt bij de bestrijding van ‘terrorisme’.

De “virtuele ambassade” van het Juan Guaidó-regime in Israël is grotendeels een eenmansactie onder leiding van zogenaamd ambassadeur Pynchas Brener.

In mei van dit jaar hield Brener een interview met een in Argentinië gevestigde pro-Israëlische radiozender waarin hij verklaarde dat hij bezig was de diplomatieke betrekkingen met de uiterst rechtse regering van Benjamin Netanyahu te herstellen.

Brener zei dat hij en het regime van Guaidó een staatsgreep hebben gepleegd om betrekkingen op te bouwen met Israëlische bedrijven en universiteiten. Hij drong er ook op aan dat Israël met zijn “antiterrorisme”-tactiek een nieuw Venezolaans rechts regime zou kunnen helpen om de Chavista-elementen te zuiveren .

“Israël en Venezuela kunnen een geweldige relatie hebben,” jubelde Brener. “Omdat, om Venezuela weer op te bouwen, waar veel verschillende gewapende groepen zijn,” En hij ging verder met te beweren, dat er paramilitairen, drugskartels en Colombiaanse guerrilla groepen actief zijn in het land, “ik geloof dat de ervaring die Israël heeft in zijn strijd tegen het terrorisme van onschatbare waarde zal zijn voor Venezuela in de toekomst.”

In het radio-interview heeft Brener de Palestijnen niet één keer genoemd. Hij demoniseerde Iran echter wel en beweerde dat het “een kernbom wil produceren die de hele wereld zou bedreigen”.

Israëlische steun voor Guaidó’s staatsgreep…

Slechts enkele dagen nadat de regering-Donald Trump op 23 januari 2019 in Venezuela een poging tot staatsgreep had ondernomen, maakte Juan Guaidó duidelijk dat hij het pro-Palestijnse standpunt van de regering van Chavista 180 graden zou omkeren..

Op 27 januari bedankte Guaidó Israël en premier Benjamin Netanyahu voor zijn erkenning.

Guaidó’s nieuwe Venezolaanse “virtuele ambassade” belichtte een bijeenkomst die de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Gabi Ashkenazi, op 6 augustus in Jeruzalem hield met leden van de Latijns-Amerikaanse en Caribische Groep (GRULAC). Diplomaten uit 16 Zuid- en Midden-Amerikaanse landen woonden de bijeenkomst bij, en Gabio Asjkenazi riepen hen op om in de internationale instellingen voor Israël te stemmen en in ruil daarvoor potentiële economische bijstand toe te zeggen.

Tijdens de bijeenkomst veroordeelden de Asjkenaziërs ook Iran en de Libanese verzetsgroep Hezbollah en beweerden dat zij Zuid-Amerika bedreigen met “terrorisme”. Als voorbeeld van deze vermeende terreuractiviteiten haalde Ashkenazi de bomaanslag van 1994 op een Joods gemeenschapscentrum in Buenos Aires, AMIA, aan. Recente onthullingen van een voormalige politiespion hebben echter twijfels doen rijzen en suggereren in plaats daarvan dat de echte schuldigen fascistische antisemitische elementen waren die verband hielden met de Argentijnse inlichtingendiensten en de de “vuile oorlog” van de voormalige door de VS gesteunde militaire dictatuur,.

De virtuele ambassade van Venezuela probeerde bovendien Hezbollah de schuld te geven van de catastrofale explosie in Beiroet op 4 augustus, zonder een greintje bewijs. De Libanese regering heeft gezegd dat het waarschijnlijk een ongeluk was, veroorzaakt door de ontploffing van duizenden tonnen ammoniumnitraat die verkeerd waren opgeslagen naast de haven van Beiroet.

De ambassadeur van het Venezolaanse staatsgreepregime in Israël, Pynchas Brener

Wie is Guaidó’s ‘Israëlische ambassadeur’, Pynchas Brener?

Vanuit zijn luxewoning in Miami publiceert de ambassadeur van het Venezolaanse staatsgreepregime in Israël, Pynchas Brener, actief propaganda videos op zijn YouTube-kanaal. Deze geven openhartig inzicht in zijn ideologie en politieke geschiedenis.

In zijn video’s, zowel in het Spaans als in het Engels, toont Brener zich een anti-Chavista-ideoloog die religie gebruikt om rechtse clichés te promoten.

In maart 2018, voordat de Trumpregering haar couppoging met Juan Guaidó in gang zette, publiceerde Brener een video met de titel “No more tyranny”, waarin hij een pleidooi hield voor buitenlandse interventie om een regimewisseling te bewerkstelligen.

Brener haalde de religieuze canon aan om Chavista-Venezuela, Cuba, de voormalige Sovjet-Unie en Noord-Korea af te schilderen als helse dystopieën.

“Kijk eens naar Noord-Korea; kijk eens naar Cuba; en nu zien we hetzelfde gebeuren in Venezuela”, betoogde hij. “Het lijkt erop dat ze op zichzelf hun regimes niet kunnen veranderen. Je hebt iemand van buitenaf nodig; je hebt externe krachten nodig om hen te helpen, want anders komen ze nooit meer uit de vreselijke situatie waarin ze zich bevinden.”

Brener gebruikt ook de religieuze doctrine om conservatieve principes te als “Er is geen gratis lunch” te promotenen, en denkt na over de vraag of de Covid-19 pandemie een “devote straf” is door God.

Brener’s YouTube-kanaal toont op dezelfde manier zijn trouwe ideologische steun voor de zionistische beweging en de extreem-rechtse regering van Israël.

In 2013 maakte Brener een reis naar Israël en filmde hij een documentaire voor een particulier, anti-Chavista Venezolaans tv-kanaal. In de uitzending, die hij op YouTube heeft geüpload, waren stemmingmakende interviews met de voormalige Israëlische premier Shimon Peres en ex-IDF-woordvoerder Nachman Shai opgenomen.

Juan Guaidó’s toekomstige ambassadeur Pynchas Brener interviewde Shimon Peres in Israël in 2013.

Tijdens de straffende oorlog van Israël op de belegerde Gazastrook in 2014 publiceerde Brener een video waarin hij opschept: “We hebben voor Israël gewonnen! In de frontlinie van de mediaoorlog.”

In 2015 uploadde Brener een bizarre video waarin hij aandrong op “THERE IS NO SOLUTION” (sic) in het Israëlisch-Palestijnse conflict, omdat Palestijnen in zijn ogen haatdragende, genocidale antisemitische fanatici zijn die nooit gelukkig zullen zijn totdat ze Israël van de kaart geveegd hebben.

In een andere video uit 2015 veroordeelde Brener de nucleaire overeenkomst van de regering-Barack Obama met Iran, die hij een “slechte” overeenkomst noemde. Uit angst voor Iran, dat hij vergeleek met Adolf Hitler, beweerde Brener dat Teheran een nieuwe holocaust tegen de Joden wil plegen.

Juan Guaidó’s toekomstige Israëlische ambassadeur Pynchas Brener interviewde de Israëlische consul in Miami, Florida in 2016.

Vervolgens heeft Brener in 2016 een interview met de Israëlische consul in Miami afgenomen. Zittend voor de Amerikaanse vlag betreurde Brener dat Chavéz de diplomatieke betrekkingen met Israël verbrak. Ook gaf hij de schuld van het conflict in Israël-Palestina niet aan het zionistische kolonialisme, maar aan de “radicale islam”.

Brener benadrukte, dat Israël “de stem van het geweten van de wereld” is.


Noot Redactie: Israël heeft in de ruim 70 jaar durende bezetting van Palestina een strategie ontwikkeld om bezetting, kolonisatie, landroof uitbuiting en plundering duurzaam te maken. Dat wordt door ondemocratische elementen begeerd, hetgeen verklaard dat na staatsgrepen en overnames meteen contact gelegd wordt met dit vrede- en vrijheid-bedreigende regiem.
De VS-marionet Guaido, heeft begin dit jaar het $220.000.000 contract getekend, waarin onverholen als opdracht aan contractant Silvercorp vermeld staat om het leger en alle veiligheidsdiensten, instituten, verenigingen en Chavisten te ontmantelen.
Deze toenadering tot Israël voor het bestrijden van ‘terrorisme’ is tekenend voor de motivatie van de VS, hun marionet Guaido, en de Venezolaanse elite om zo’n plan uitgevoerd te krijgen.

Vergelijkbare acties van het coupregiem in Bolivia

Meer over de marionet Guaido