Bron: Lucía Eugenia Córdova                
RedRadioVe 12 mei 2021 (SP)
orinocotribune 13 mei 2021 (EN) ~~~

De Venezolaanse president Nicolás Maduro bevestigde op woensdag 12 mei de bereidheid van zijn regering om een dialoog aan te gaan met oppositieleden die nog niet hebben deelgenomen aan de nationale dialoogtafel. Maduro legde de verklaring af met betrekking tot de verandering van discours door voormalig plaatsvervanger Juan Guaidó, die deze dinsdag, via een bericht gepubliceerd op zijn sociale media accounts, “een nationaal reddingsakkoord” voorstelde dat verzoening met de Bolivariaanse Executieve omvat.

“Guaidó ging nu van R2P, wat de invasie van Venezuela inhield, naar dialoog met Maduro,” merkte het staatshoofd op tijdens een televisie-uitzending. “Nu wil Guaidó met mij aan tafel zitten. Wat denkt u? Wat zal hij in handen hebben? Welke valstrik zal hij meebrengen?”

“Ik ga akkoord!” riep Maduro uit. “Met de hulp van de Europese Unie, de Noorse regering, de [Internationale] Contactgroep, wanneer zij dat willen, waar zij dat willen en hoe zij dat willen, ben ik bereid om met de hele oppositie te vergaderen. Om te zien wat daar uit voortkomt, of er iets goeds uit voortkomt en zij de weg van de oorlog, de invasie, de aanslagen, de staatsgreep verlaten en naar de electorale weg gaan. Hier wachten we op u op de electorale weg. We gaan akkoord!”

“Ze gaven Guaidó de opdracht vanuit het noorden,” voegde Maduro eraan toe, “omdat hij een watje uit het noorden is. Ze hebben hem het bevel gegeven: ‘Guaidó is voorbij, je ‘presidentschap’ is voorbij! Je bent een pedazo [een klein onbelangrijk stukje] van een oppositieleider. Nu is het jouw beurt om met Maduro te praten.”

Guaidó wil praten omdat hij overal buiten is gelaten

De president had deze kwestie al beslist in zijn toespraak op dinsdag, toen hij de voormalige afgevaardigde had omschreven als onderdeel van “een kleine groep die nu wanhopig op zoek is naar dialoog, omdat hij buitengesloten werd” terwijl Venezuela op weg is naar een nieuwe verkiezingsronde [de regionale en burgemeesters “mega” verkiezingen, waarschijnlijk in december 2021].

“Ik wil tegen de journalisten zeggen die over Venezuela verslag uitbrengen, de bobolongo [een pejoratief dat een hansworst betekent, d.w.z. Guaidó] komt naar buiten om te zeggen dat hij een dialoog wil omdat hij overal buiten werd gelaten, geïsoleerd en verslagen,” zei Maduro. “Niemand raadpleegt hem over wat dan ook, en de koers van het land is al bepaald voor een mega-verkiezing dit jaar, 2021.”

Maduro herinnerde eraan dat er in Venezuela een voortdurende dialoog is die institutionele versterking mogelijk heeft gemaakt. “Het is voor niemand van ons nieuws dat er een dialoogtafel is,” zei Maduro, “dat er zelfs andere sectoren buiten de tafel in permanent contact zijn (met de regering).” Hij voegde eraan toe dat met name de benoeming van de nieuwe Nationale Kiesraad (CNE) voortkwam uit een “grote dialoog, zeer breed en inclusief, met alle sectoren van de oppositie, behalve één – de extremistische sector, de coupplegers die staatsgrepen, sancties en terroristische aanslagen brachten.”

Hij zei dat voormalig oppositie-afgevaardigde Freddy Guevara de socialistische parlementariër Francisco Torrealba om een ontmoeting had gevraagd. Hij kwam met toestemming van de president en daarin vroeg Guevara hem om contact met de PSUV omdat zijn politieke groep zich geïsoleerd voelt. “Ik zei welkom,” merkte Maduro op, in antwoord op het verzoek van Guevara. “We gaan de dialoog aan met alle sectoren, ik ben een man van de dialoog.”

Tot slot zei hij dat “Venezuela zich moet voorbereiden op een groot democratisch feest van vrede met de mega-verkiezingen van deze 2021” voor de vernieuwing van burgemeesters, gouverneurschappen en gemeenteraden.

Topfoto: President Maduro en voormalig plaatsvervanger Guaidó. Bestandsfoto.