Bron: Ultimas Noticias 18 december 2020 (SP), 
orinocotribune 18 december 2020 (EN) ~~~

Door Ultimas Noticias politiek bureau, 16 december 2020

Het maken van politieke berekeningen op basis van onnauwkeurige gegevens levert niets op. Dat bleek eens te meerbij de zogenaamde volksraadpleging, georganiseerd door afgevaardigde Juan Guaidó, van de extremistische Voluntad Popular-partij, waarmee de tegenstander aan de macht wil blijven na 5 januari 2021, de datum waarop zijn ambtstermijn in de Nationale Assemblee en zijn zogenaamde interim-regering aflopen.

Zonder nationale en internationale waarnemers voor het garanderen van de legitimiteit van het proces, dat tussen 7 en 12 december via de telegram- en Voatz-applicaties werden gehouden – en die zelfs binnen de oppositie op hun lage integriteit werden aangesproken – bleek de consultatie een fiasco te zijn. De resultaten werden alleen toegejuicht door Guaidó en zijn interne en externe bondgenoten: de Europese Unie, de Lima-groep en de Trump-administratie.

“Felicitaties aan de miljoenen Venezolanen over de hele wereld en in het bijzonder aan de mensen binnen Venezuela voor het tegengaan van het onderdrukkende Maduro-regime door middel van volksraadplegingen”, aldus de virtuele Amerikaanse ambassadeur in Venezuela, James Story, die opereert vanuit Bogotá, Colombia, een buurland van waaruit gewelddadige acties worden gepland en uitgevoerd tegen Venezuela, waaronder Operatie Gideon waarbij huurlingen hebben geprobeerd het nationale grondgebied binnen te dringen, chaos te creeren en president Nicolás Maduro te kidnappen.

“Het verhaal van de ambassadeur verwees naar 6.466.791 vermoedelijke kiezers die deelnamen aan de consultatie, een cijfer dat vervolgens in een tweede nieuwsbrief door de organisatoren naar 5.794.267 werd bijgesteld.

Er waren geen deelnamecontroles om te voorkomen dat dezelfde persoon zijn antwoorden herhaaldelijk zou registreren, of om ervoor te zorgen dat degenen die al hadden gestemd met behulp van de apps dat ook niet deden met fysieke stemmingen. Op deze manier werd de deur wijd open gezet voor verkiezingsfraude en het verraden van de mantra van de vrije verkiezingen, waar Guaidó en internationaal rechts – die hem twijfelloos steunen – herhaaldelijk op hameren

Geen met de werkelijkheid

Volgens de journalist Eugenio Martínez, die door de oppositie en de anti-Chavista-media wordt geïdentificeerd als een deskundige op het gebied van de verkiezingskwestie, weerspiegelen de resultaten die door het organisatiecomité van de volksraadpleging zijn bekendgemaakt en door de Amerikaanse ambassadeur worden geprezen, niet de werkelijkheid.

“Tot vrijdagochtend hadden slechts 1 miljoen mensen digitaal deelgenomen. Hebben ze tussen vrijdag en zaterdag 2,5 miljoen mensen bereikt?” vroeg Martínez op zijn Twitter.

De journalist, een fervent tegenstander van Chavismo, voegde eraan toe: “heb je vandaag met drieduizend tafels, vier miljoen mensen weten te mobiliseren? Goed geteld?”

Toen hij door de oppositieleiding, de voormalige volksvertegenwoordiger Freddy Guevara, om zijn opmerkingen ondervraagd werd, reageerde Martínez via Twitter: “Je hebt de consultatie verkocht als een electoraal evenement (een verkiezing). Het is dus noodzakelijk om het als zodanig te evalueren.”

De lage instroom van kiezers, in een consultatie die gedurende zes dagen plaatsvond en die iedereen in staat stelde om online, vanuit het buitenland en binnen het land deel te nemen, toonde de afstand van anti-Chavismo tot hun leiderschap aan, wat ons herinnert aan wat de tweevoudige presidentskandidaat Henrique Capriles zei toen hij opmerkte, dat het de oppositie aan een leider ontbrak.

Neverland

“Ambassadeur” Story zei ook, op het twitteraccount van de virtuele Amerikaanse ambassade, dat er “een grote opkomst van Venezolanen” was op een conferentie die door Guaidó werd belegd.

Het Spaanse persbureau EFE, ook een fervent tegenstander van Chavismo, zei in een rapport dat gisteren is uitgebracht: “De voorzitter van het parlement (Guaidó) droomde van lange rijen kiezers gedurende de zaterdag, de enige datum waarop de Venezolanen de mogelijkheid hadden om hun stembiljetten persoonlijk te deponeren. Door de cameralenzen werd de werkelijkheid echter heel anders vastgelegd. Weinig burgers kwamen naar de consultatie-bussen, zonder rellen, zonder lange rijen, zonder mensenmassa’s.”

Op zijn Twitter-account reageerde voormalig stichtend lid van de oppositiepartij Movimiento al Socialismo (MAS), Enrique Ochoa Antich, bot toen hij zei dat de consultatie van Guaidó minder stemmen opleverde dan die van de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV), bij de parlementsverkiezingen van de afgelopen zondag 6.

“Ik bedoel, zoveel ophef om minder stemmen te krijgen dan de PSUV” en voegde eraan toe: “Ongelooflijk en zielig om zo veel en enkele intelligente en moedige mensen dit overleg te zien houden in Neverland, zonder enige praktische gevolgen… Word volwassen! Alsjeblieft.”

Audits gingen in rook op. Voor de organisatoren van de volksraadpleging leek het niet belangrijk om de wolken van twijfel en ondoorzichtigheid die het proces van het begin tot het einde omhulde, weg te nemen.

Net als bij de oppositionele voorverkiezingen van de Table of Democratic Unity (MUD) in 2012, waarbij de organisatoren 100 procent van de stembriefjes verbrandden en vernietigden, werden ze in dit overleg ook onbruikbaar gemaakt, waardoor de resultaten die ze zeggen te zijn behaald niet kunnen worden geverifieerd of gevalideerd door middel van een audit, zoals meestal gebeurt in elk verkiezingsproces.

Kortom, de ondoorzichtigheid in de tussentijdse raadpleging zal de toekomst van Guaidó blijven markeren.

“Zichzelf aan de macht houden”

Voor kritische tegenstanders van de G4 (AD, Voluntad Popular, Un Nuevo Tiempo en Primero Justicia) liet de volksraadpleging van Juan Guaidó meer vragen dan stemmen achter. “De onthouding, hoezeer ook, was er” en “het evenement had incongruenties die geleidelijk aan dagelijks naar voren kwamen,” zegt de (eveneens pro-oppositie) digitale media Panampost.

En hoewel de vragen blijven binnenstromen, is de leider van de radicale Populaire Will vastbesloten om aan de macht te blijven. Guaidó vroeg dagen geleden om de steun van zijn aanhangers – die volgens peilingen gestaag afnemen – op 5 januari 2021, wanneer hij naar eigen zeggen het parlement waarin hij zitting heeft, dat volgens de wet die dag afloopt, opnieuw zal installeren.