Bron: Presstv 17 september 2019 ~~~ 

Leden van de Venezolaanse oppositie hebben de rangen gebroken met de door de Westen gesteunde oppositiefiguur Juan Guaido en hebben een overeenkomst getekend met de regering van president Nicolas Maduro.

Tijdens een nationaal uitgezonden evenement dat maandag door buitenlandse diplomaten werd bijgewoond, stemden de vertegenwoordigers van verschillende oppositiepartijen ermee in onderhandelingen aan te knopen met de regering in Caracas en sloten ze een overeenkomst met de topmedewerkers van Maduro.

“De Bolivariaanse regering houdt alle deuren open voor dialoog om de verschillen tussen Venezolanen op een vreedzame manier op te lossen,” zei de minister van Communicatie, Jorge Rodriguez, op een persconferentie in de hoofdstad.

Rodriguez drong er bij buitenlandse staten op aan om samen te werken met de Venezolaanse regering in plaats van “militaire interventies te plannen”.

‘Ik keur een onzinnige confrontatie af’

Wetgever Timoteo Zambrano, een oppositiewetgever die namens de oppositie facties spreekt, veroordeelde Guaido en de pogingen onder leiding van anti-Maduro partijen voor geweld in het Latijns-Amerikaanse land.

Zambrano riep op tot steun van de internationale gemeenschap en zei dat zijn oppositiepartij samen met anderen de verloren tijd, vanwege de “ambitie van sommigen en de fouten van ons allemaal, wilde herstellen “

Deze pers-foto, uitgegeven door het persbureau van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela, toont de Venezolaanse vice-president Delcy Rodriguez (L) en de Venezolaanse oppositielid Timoteo Zambrano (R) na het ondertekenen van een overeenkomst tijdens een bijeenkomst in Caracas, Venezuela, op 16 september 2019. (Via AFP)

Zambrano voegde eraan toe: “We blijven afspraken maken om obstakels weg te nemen die onze democratie schaden, het is geen gemakkelijke weg … Ik ben tegen het gebruik van geweld [en] gedachteloze confrontaties zonder een weg vooruit.”

In het kader van de overeenkomst hebben de regering en de oppositiepartijen van Maduro toegezegd zich te zullen concentreren op de hervorming van het kiescomité van Venezuela en op het vinden van een oplossing voor de aanwezigheid van parallelle wetgevers.

De regering heeft ook toestemming verleend aan wetgevers van de oppositie om voor het eerst sinds 2017 terug te keren naar de door de oppositie gecontroleerde nationale assemblee, toen Maduro het instituut onwettig verklaarde.

“Iedereen die mee wil doen en deze overeenkomst wil ondertekenen, is welkom”, zei Maduro later op maandag. “Het uitgangspunt is om ons verschil te accepteren en vrede te zoeken.”

Het akkoord van maandag kwam minder dan 24 uur nadat Guaido verdere gesprekken met de regering in Caracas had uitgesloten en zijn volgelingen aanspoorde om een ​​‘nieuwe fase van de strijd’ aan te gaan.

Guaido zei dat de door Noorwegen bemiddelde onderhandelingen met de regering na zeven gespreksrondes waren uitgeput, waarbij Maduro en zijn bondgenoten werden beschuldigd van het “blokkeren van een politieke oplossing” voor de crisis door “te weigeren een verstandig voorstel te bespreken en ermee in te stemmen.”

Guaido wordt momenteel geconfronteerd met een aantal strafrechtelijke onderzoeken wegens verduistering, verraad en recentelijk ook voor zijn connecties met paramilitaire groepen in Colombia.

Guaido duwde het land in politieke opstand, door de uitslag van de verkiezingen van mei 2018 (gewonnen door Maduro) te verwerpen, en verklaarde zich in plaats daarvan ‘president’. Hij had niet eens deelgenomen aan de verkiezingen.

De Verenigde Staten hebben Guaido gesteund, alle Venezolaanse staatseigendom in Amerika geconfisqueerd en hebben gesuggereerd dat ze geweld zouden gebruiken om Guaido te installeren.

Topfoto: Deze persfoto, uitgegeven door het persbureau van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela, toont o.a. de Venezolaanse minister van Communicatie Jorge Rodriguez (CL), vice-president Delcy Rodriguez (CR), vice-vice-president Timoteo Zambrano (3e-R) en minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza (3e L) , na het ondertekenen van een overeenkomst bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Caracas, Venezuela, op 16 september 2019. (Via AFP)