Bron: cubanismo.be en El Espectador, 13 september ~~~ 

Dit is een foto van Juan Guiado die door de VS en een aantal andere landen erkend werd als de “interim” president van Venezuela. Op de foto poseert Guiado met de leiders van Los Rastrojos, een van de beruchtste bendes van Colombiaanse narco-paramilitairen.

Het nieuws sloeg in als een bom in Venezuela, zo blijkt uit de lokale pers. De politie van Cúcuta heeft bevestigd dat de mannen op de foto’s Juan Guaidó en alias “El Brother” en “El menor” zijn, beiden leiders van Los Rastrojos. De foto werd genomen op 22 februari in het kader van het “Venezuela Aid Live”-concert dat plaatsvond op de Venezolaans-Columbiaanse grens.

Dit “politieke liefdadigheidsconcert” had tot doel de regering van Nicolás Maduro aan te vallen in de hoop dat veel militairen naar Guaidó zouden overlopen.  Het werd een totale mislukking , er ontstonden rellen en later werd door beelden bewezen dat de bende van Guaidó zelf het voedselkonvooi in brand stak om het Venezolaanse leger dat de grens bewaakte te kunnen beschuldigen van wreedaardige behandeling van de bevolking.

Op een steunconcert voor Maduro, tegelijk georganiseerd aan de Venezolaanse kant van de grens, een paar honderd meter verderop was er trouwens veel meer volk dan op het door de VS georganiseerde event.

Juan Guaidó die zichzelf kort tevoren totaal onwettelijk had uitgeroepen tot interim-president slaagde er wel in de grens over te steken naar Cúcuta, hoewel hem dat door een Venezolaanse rechtbank verboden werd.

Wilfredo Cañizares, directeur van de Fundación Progresar in Norte de Santander (het grensgebied met Venezuela) verzekert via zijn Twitter-account dat Guaidó’s aankomst in Cúcuta in Puerto Santander georganiseerd werd door leden van Los Rastrojos, een Colombiaanse narcot-paramilitaire groep waarvan al verschillende leiders door Colombia aan de VS werden uitgeleverd.

Bewoners van de grens hebben Cañizares verteld dat de criminelen hen dwongen zich in hun huizen op te sluiten totdat het hoofd van het Venezolaanse parlement werd opgepikt door ambtenaren van Cúcuta. Guaidó verschijnt op de foto’s die Cañizares publiceerde in dezelfde kleren als die waarmee hij op het event in Colombia werd gezien.

Origineel, spaanstalige publicatie op El Espectador
Nederlandse vertaling door cubanismo.be

Topfoto: Juan Guaidó met “El Brother” en “El menor” leiders van ‘Los Rastrojos’