Bron: ultimasnoticias 22 januari 2021 (SP), 
orinocotribune 22 januari 2021 (EN)~~~ 

De voormalige Braziliaanse president, Luiz Inácio Lula da Silva, heeft een bedankbrief gestuurd naar de president van Venezuela, Nicolás Maduro, nadat Brazilië de eerste zending van 136.000 liter zuurstof voor de bevolking van Manaus heeft ontvangen, om patiënten met COVID-19 te helpen tijdens de ineenstorting van de gezondheidszorg in deze regio van de staat Amazonas.

“Geachte president Nicolás Maduro, ik wil u bedanken voor het gebaar van solidariteit en politieke grootsheid dat u heeft getoond door uw solidariteit met de bevolking van Manaus, in de crisis als gevolg van het gebrek aan ziekenhuiszuurstof, een gevolg van het gebrek aan verantwoordelijkheid van de regering van ons land. Het is mogelijk politiek te bedrijven zonder haat”, aldus een deel van de brief.

Lula benadrukte dat met dit gebaar van solidariteit van Venezuela, “de les blijft voor landen om te leren democratisch te leven in tijden van tegenspoed,” meldde AVN.

In de brief staat ook dat “zodra we erin slagen de democratie terug te brengen in Brazilië, we opnieuw beschaafde politieke betrekkingen zullen aanknopen met de regering en het broederlijke volk van Venezuela”.

Hier is de volledige tekst van Lula’s brief:

“Geachte president Nicolás Maduro. Ik wil u bedanken voor het gebaar van solidariteit en de politieke grootsheid die u heeft getoond door uw solidariteit met de bevolking van Manaus, in de crisis als gevolg van het gebrek aan zuurstof in het ziekenhuis, een gevolg van het gebrek aan verantwoordelijkheid door de regering van ons land.

Uw gebaar toont aan dat het mogelijk is politiek te bedrijven zonder haat.

Wees gerust, Mr. President, dat deze actie niet door het Braziliaanse volk zal worden genegeerd. En zodra wij erin slagen de democratie in Brazilië te doen terugkeren, zullen wij opnieuw beschaafde politieke betrekkingen aanknopen met de regering en het broedervolk van Venezuela. Uw land was altijd een belangrijke partner van Brazilië tijdens mijn regering, in de regering van president Dilma en ook tijdens andere regeringen.

Met dit gebaar van solidariteit blijft de les voor landen om te leren democratisch te leven in tijden van tegenspoed.

Het volk van Venezuela, en alleen zij, kunnen oordelen over de Venezolaanse regering. En al diegenen die een bedrieger als president hebben erkend, zouden dezelfde grootsheid moeten hebben als u ten opzichte van Brazilië had en uw uitmuntendheid als de enige en legitieme president van Venezuela moeten erkennen.

Een knuffel van uw vriend, Luiz Inácio Lula da Silva “.

Ondertussen gaat Bolsonaro’s populariteitscijfer verder omlaag

Brian Mier van Telesur meldde een daling van meer dan 11 procentpunten in Bolsonaro’s positieve populaire evaluatie. Dit is Bolsonaro’s grootste daling van de steun sinds hij in januari 2019 aantrad.

De analist verklaarde de daling als een gevolg van Bolsonaro’s verschrikkelijke behandeling van de zuurstofcrisis in Manaus, de hoofdstad van Amazonas, versneld door een golf van COVID-19 gevallen die intensieve zorg nodig hadden. Volgens deskundigen wist Bolsonaro 10 dagen van tevoren van de dreigende ineenstorting van Manaus en deed hij niets om die te voorkomen.

Een andere factor die Mier aan de orde stelde, was de slechte afhandeling van de massavaccinatie in Brazilië, waar geen vaccins het land bereikten hoewel er maandenlang met Aztra-Zenaca was samengewerkt.

Topfoto: Eerste zending Venezolaanse humanitaire hulp in de vorm van zuurstof komt op 19 januari aan in Manaus. Foto met dank aan MPPRE.


Gerelateerde informatie in dit archief: