De regering-Trump zou naar verluidt sancties opleggen aan afgevaardigden van de oppositie die tegen Guaido hebben gestemd.

Bron: Ricardo Vaz
 venezuelanalizes, Merida, 8 januari 2020 ~~~ 

Oppositieleider Juan Guaido installeerde dinsdag een “parallel” parlement in Caracas.

De zelfbenoemde ‘interim-president’ leidde een groep afgevaardigden in een impasse met veiligheidstroepen buiten het wetgevende paleis in Caracas, terwijl de Nationale Assemblee (AN) haar reguliere sessie binnen hield. De sessie werd geleid door de nieuw gekozen AN-president Luis Parra, die de oprichting van een commissie aankondigde om de constitutionele orde te “herstellen”.

De groep drong zich een weg langs het politiecordon en het gebouw in nadat de AN-sessie was afgelopen. Guaido opende vervolgens een eigen parlementaire zitting, waarin hij nog een jaar als ‘interim-president’ werd beëdigd. Beeldmateriaal dat op sociale media werd verspreid, suggereerde dat de parallelle sessie niet het vereiste quorum van 84 afgevaardigden had, waarbij journalisten het aantal wetgevers lijken te overtreffen.

“Dit is een show van wat er kan gebeuren als we verenigd zijn,” vertelde Guaido verslaggevers op dinsdag.

De 167 leden tellende wetgevende instantie van Venezuela stond de afgelopen dagen centraal in controverse na de leiderschapsverkiezingen op zondag. Een oppositielijst onder leiding van Yaracuy State Deputy Parra werd gekozen met een gerapporteerde 81 van 150 stemmen om het door Guaido geleide bestuur te vervangen.

Guaido-loyalisten verwierpen het proces echter als ongeldig wegens gebrek aan quorum, en hielden vervolgens een ad-hocvergadering op het hoofdkantoor van de anti-regeringskrant El Nacional. De groep riep een parallelle Nationale Vergadering bijeen en herkoosde Guaido als president, met naar verluidt 100 stemmen, waaronder afgevaardigden in het buitenland die op de vlucht vluchtten, evenals vervangers voor de wetgevers die eerder op zondag voor Parra stemden.

Ondanks de onregelmatigheden werd de parallelle stemming erkend door de Amerikaanse vice-president Mike Pence, die zei dat hij maandag met Guaido sprak, “hem feliciteert met zijn herverkiezing als interim-president van Venezuela.”

Ondertussen meldde Reuters dinsdag dat de regering-Trump sancties tegen afgevaardigden van de oppositie overweegt die de verandering van leiderschap in de Nationale Assemblee ondersteunden.

“We gaan achter degenen aan die de grondwet ondermijnen,” vertelde een anonieme hooggeplaatste functionaris aan de draaddienst.

Washington heeft ook aangegeven aanvullende economische sancties tegen Venezuela te overwegen, maar er zijn geen verdere details openbaar gemaakt.

Sinds 2017 hebben de VS ronde na ronde unilaterale maatregelen opgelegd die gericht zijn op kritieke economische sectoren, waaronder financiën, mijnbouw en olie. Meer recent ondertekende Trump in augustus een uitvoeringsbesluit dat alle transacties met Venezolaanse staatsentiteiten verbiedt en secundaire sancties tegen externe actoren toestaat.

Bewerkt en met extra rapportage door Lucas Koerner uit Caracas

Topfoto: journalisten leken het aantal wetgevers dat aanwezig was op de parallelle wetgevende zitting van Guaido te overtreffen. (@pvillegas_tlSUR