Bron: Sonja van den Ende  
devend.online 12 september 2023 ~~~ 

Van 8 tot 10 september 2023 werden er verkiezingen gehouden in de nieuwe Russische gebieden Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia en Kherson, die na de telling werden gewonnen door de politieke partij Verenigd Rusland, met in Kherson de communistische partij op de tweede plaats. Ik ben samen met andere waarnemers naar de oblast Kherson gegaan.

We bezochten daar ongeveer vijf stembureaus in Genitchesk Skadovsk aan de Zwarte Zee en Chaplinka, het noordoostelijke stembureau dicht bij de frontlinie Nikolajevka (Mykolajiv) en de stad Kherson, ook in de richting van de verwoeste waterkrachtcentrale Kakhovskaya. Die werd vernietigd door Oekraïne, waarschijnlijk in samenwerking met de NAVO, zoals ook gebeurde met de Nord Stream II pijpleiding, allemaal in opdracht van de VS.

Op 6 juni 2023, om 2 uur ’s nachts, werd de Kakhovskaya waterkrachtcentrale bij Kherson aangevallen, waarbij belangrijke kleppen werden vernield. Het water werd ongecontroleerd stroomafwaarts gestort, wat een bedreiging vormde voor nederzettingen stroomafwaarts, met name het door Rusland gecontroleerde Novaja Kachovka.
Oekraïne oefende volgens de Washington Post al in december 2022 voor de vernietiging van de dam. Foto: Mirjam©Foto

Welke gevolgen kan de aanval van Kiev hebben op de Khakova dam en waterkrachtcentrale – DEVEND.ONLINE

Het opblazen van de dam is een criminele daad van het Oekraïense regime tegen de bevolking, of ze zichzelf nu etnische Russen of Oekraïners noemen, het zijn mensenlevens die hun toekomst zien verdampen en de overstromingen hebben veel slachtoffers gemaakt, ook was het een ecologische ramp.

Deze terreurdaad mag niet vergeten worden, de Oekraïners en het Westen zwijgen erover. Het Westen, waar klimaathysterie en mensenrechten dagelijks worden gepropageerd, was en is stil toen het gebeurde en natuurlijk kregen de Russen meteen de schuld.

De verkiezing

De inwoners van Kherson waren opgelucht en blij dat de jarenlange onderdrukking van het Zelensky-Poroshenko regime eindelijk voorbij was. Na het referendum van september 2022 zullen ze uiteindelijk deel uitmaken van de Russische Federatie, hun Russische taal weer vrij kunnen spreken en uiteindelijk de Russische oblast Kherson kunnen opbouwen, wat tijdens de periode onder invloed van de Europese Unie nooit is gebeurd door de hoge corruptie van de machthebbers in Kiev.

Mensen staan ’s ochtends vroeg in de rij om te gaan stemmen in Chaplinka, het meest oostelijke stembureau dat we bezochten, niet ver van de frontlinie, dat gelegen is in Nikolajevka (Mykolajiv). Foto: Mirjam©Foto

Het stemmen was democratisch, de stemcommissie vroeg om een ID-kaart/paspoort, vinkte deze af op de lijst (*) , gaf het stembiljet en de kiezer kon stemmen in het stemhokje, het stembiljet werd vervolgens in een afgesloten doos gedaan. Het was transparant en open, zoals het hoort, en er was geen fraude of andere onregelmatigheden zichtbaar.

Ons team bestond uit Brazilië, India, Spanje, IJsland en Nederland. We hebben twee volle dagen in de regio rondgereden en de laatste dag, de derde dag, zijn de leden van Spanje, Brazilië en Nederland dieper het gebied ingegaan. Het Westen heeft het over nepverkiezingen, maar waarom waren er zoveel afgevaardigden uit Europa? Iedereen was het erover eens dat dit eerlijke en democratische verkiezingen waren! Het Westen kan niets zeggen, ze waren er niet bij, ze schrijven gewoon “nep”-verhalen of kopiëren liever verhalen van CNN, BBC of wat dan ook, wat nog erger is, omdat Europa een buurland van Rusland is.

erson.

Vanaf 2’30”: video-bijdrage van Sonja aan RT Deutsch over de verkiezingen in Cherson en de vrijheid van meningsuiting in Europa. De afgelopen dagen was ik als internationaal waarnemer in Ch

Nadat we Skadovsk verlieten hoorden we dat Oekraïne had geprobeerd om het stembureau daar aan te vallen, gelukkig mislukte dat, dit zijn de terroristische acties die Oekraïne bijna elke dag uitvoert, op burgers, niet op militaire doelen. Achteraf zeggen ze dat Rusland de burgers heeft gedood.

Het stemproces in verschillende stembureaus. Foto: Mirjam©Foto

Sancties

De zeer democratische VS en Europa kondigden (meer) sancties aan tegen mensen die deelnamen als internationale waarnemer:

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zei in Kiev dat “de schijnverkiezingen van Rusland in bezette gebieden van Oekraïne onwettig zijn”, en de Raad van Europa noemde ze een “flagrante schending van het internationaal recht”. Ook “veroordeelden de ministers van Buitenlandse Zaken van de zogenaamde G7-groep van grote (voormalige) geïndustrialiseerde landen het organiseren van wat zij “schijnverkiezingen” door Rusland in bezet Oekraïens gebied noemden”.

Dit heeft de Europese Unie vandaag bekendgemaakt:

De Europese Unie heeft Rusland gewaarschuwd voor “consequenties” voor degenen die betrokken zijn bij het organiseren van de “illegale” verkiezingen afgelopen weekend in Oekraïense regio’s die door het Kremlin bezet zijn, terwijl Duitsland zei dat nieuwe EU-sancties mogelijk zijn. Een woordvoerder van het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken zei op 11 september in Berlijn dat EU-sancties tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor het houden van de verkiezingen en betrokken zijn bij het waarnemen van de verkiezingen “denkbaar zijn”.

Maar hé, wie maakt zich daar druk om, sancties op sancties, ik denk dat ze door hun ideeën heen zijn!

Iedereen weet inmiddels dat het front of wat ze noemen het tegenoffensief heel slecht gaat voor Oekraïne en vandaag meldden Nederlandse media dat Oekraïne maar liefst 50 meter heeft veroverd. De propagandaoorlog draait nu dus op volle toeren, sancties hier, sancties daar en nog meer leugens en propaganda. Maar alleen degenen die erbij waren weten de waarheid en wij laten jullie weten wat er echt aan de hand is!

Topfoto: Afgelopen vier dagen was ik internationaal waarnemer bij de verkiezingen, regionale en Doema in de regio Kherson. Ontmoeting met gouverneur Vladimir Saldo en bezoek aan veel stembureaus | foto’s en montage: Mirjam©Foto

Sonja Van den Ende is een onafhankelijke journaliste uit Nederland die onder andere heeft geschreven over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland. Ze schrijft voor verschillende nieuwszenders en studeerde onder andere Journalistiek en Engels (BA) en Global Media, War and Technology (BA). Ze woont en werkt in Moskou, Rusland.
Sonja is redacteur van Devend.online en Freesuriyah.eu.

*PayPal donaties zijn niet langer mogelijk, PayPal heeft de rekening van deze website gesloten. Als je een donatie wilt doen neem dan contact op met: sonjavandenende@gmail.com.

Hartelijk dank!


(*) voetnoot

Opmerking bij “…de stemcommissie vroeg om een ID-kaart/paspoort, vinkte deze af op de lijst…”:
Dit essentiele protocol is in Nederland tijdens de rutte-3 regeerperiode afgeschaft, en met aangepaste instruktie-filmpjes door de NTR/NOS uit het collectieve geheugen gewist. In plaats van het afvinken van het ID (zie schooltv 2017-2019 v.a. 3’20”) wordt sindsdien de ‘echtheid van het stembiljetnummer’ gecontroleerd (zie schooltv 2021 v.a. 2’20”)
Het heeft naast andere, m.n. covidbeleid-gerelateerde, onregelmatigheden waarschijnlijk bijgedragen aan de anderszins totaal onverklaarbare verkiezingsuitslag van 2021

Vergelijkbare beschuldigingen zijn er steeds t.a.v. de verkiezingen in niet-westerse landen, zoals bijvoorbeeld Nicaragua. Ze zouden slechts frauduleus zijn. Alle westerse media en ngo’s doen mee met die framing . In Nicaragua hangen evenwel copieen van deze essentiele afvinklijsten (die Nederland dus afgeschaft heeft), voor iedereen zichtbaar, bij de ingang van elk stemlokaal. -Red)


Gerelateerd (berichten in dit archief):

Valse vlag acties:

Donbass:

Artikelenoverzicht van Sonja’s Nederlandstalige website Freesuriyah (laatste 25 publikaties):