Bron: RT, 14 juni 2022 ~~~

“Waar blijft de reactie van de westerse media?”, vraagt het plaatsvervangend hoofd van de Russische missie bij de VN

Adjunct-hoofd van de Russische missie bij de VN Dmitry Polyansky heeft de westerse media bekritiseerd voor hun onwil om de beschieting van een kraamkliniek in Donetsk door Oekraïne te veroordelen.

“Waar blijft de reactie van de westerse media?” vroeg Polyansky dinsdag in een tweet. “Al die BBC, Reuters, AFP, die schreeuwden over schade aan [een] kraamkliniek in Mariupol die door Oekraïense nationalisten als schietpost wordt gebruikt?”

Functionarissen van de Volksrepubliek Donetsk (DPR) meldden dat de strijdkrachten van Kiev onlangs hun willekeurige beschietingen van Donetsk hebben opgevoerd. Op maandag werden vijf mensen gedood en bijna 40 anderen gewond toen verschillende gebieden van de stad, waaronder een markt, onder vuur kwamen te liggen.

Minstens een van de granaten trof een kraamkliniek, waarbij het gebouw werd beschadigd en de ruiten werden verbrijzeld. Dodelijke slachtoffers en gewonden konden worden voorkomen doordat patiënten en personeel in de kelder waren ondergebracht, aldus functionarissen van de DPR.

“Oekraïne richt zich doelbewust op burgers. Zullen we een woord van veroordeling horen?” schreef de Russische diplomaat.

Hij deelde ook een video van een verslaggever die de schade aan de kraamkliniek toont en de patiënten die zich in de kelder schuilhouden.

In een eerdere tweet benadrukte Polyansky dat er geen militaire eenheden waren in de gebieden die Oekraïne beschoot. “Het Westen is volledig verantwoordelijk voor deze misdaden”, aangezien Donetsk wordt getroffen met NAVO-granaten die onlangs aan Kiev werden geleverd door zijn buitenlandse geldschieters, schreef hij.

De aanval van Oekraïne op de kraamkliniek in Donetsk is grotendeels genegeerd door de westerse media, maar Reuters wijdde wel een paar regels aan het incident in zijn verslag van maandag.

“Russische nieuwsagentschappen meldden later dat een granaat was gevallen op een kraamkliniek in de stad Donetsk, waardoor een brand ontstond en het personeel patiënten naar de kelder stuurde. Er was geen onafhankelijke bevestiging van de aanvallen en Reuters kon niet vaststellen of ze hadden plaatsgevonden,” schreef het agentschap.

Toen de Oekraïense president Volodymyr Zelensky echter beweerde dat Rusland op 9 maart een kraamkliniek in Mariupol had getroffen, haalde het verhaal de voorpagina’s van de meeste grote westerse media. Drie mensen, waaronder een kind, kwamen bij het incident om het leven, aldus de plaatselijke autoriteiten.

Het Russische ministerie van Defensie heeft ontkend dat het ziekenhuis het doelwit was en suggereerde dat de Oekraïeners de hele zaak in scène hadden gezet door explosieven op de grond tot ontploffing te brengen. De echtheid van de foto’s die door Kiev zijn gepresenteerd als bewijs van de beweerde Russische aanval is ook door velen online in twijfel getrokken.

Marianna Vyshemirskaya, een van de zwangere vrouwen op de foto’s die op de voorpagina’s van veel grote media verschenen, beweerde later dat er geen Russische luchtaanval op het ziekenhuis was geweest. Zij hield vol dat zij dit aan de journalisten van AP had verteld, maar die besloten het niet te vermelden in hun verslaggeving.

Vyshemirskaya, die vanuit Mariupol naar de DPR was geëvacueerd en sindsdien moeder is geworden, zei ook dat haar foto’s zonder haar toestemming waren verspreid.

Topfoto Het Republikeinse Centrum voor Kraam- en Kinderwelzijn in Donetsk na geraakt te zijn door een Oekraïense militaire granaat. © Sputnik