Bron:  John Helmer, Moskou
Dances With Bears, Moskou 10 februari 2023 ~~~

Het rapport van Seymour Hersh (Foto) over het besluit van president Joseph Biden om op 26 september 2022 de Nord Stream gaspijpleidingen op de zeebodem van de Oostzee te vernietigen, en de betrokkenheid van de Amerikaanse marine bij de voorbereiding van de explosieven, is gebaseerd op één anonieme Amerikaanse bron met wat Hersh noemt “directe kennis van het proces”.

Uit de volledige tekst van het Hersh rapport [2], blijkt dat noch de bron, noch Hersh “directe kennis” heeft van de geschiedenis van de door de VS geleide operaties om de pijpleidingen te saboteren en te vernietigen, die meer dan een jaar eerder publiek werden [3]. In feite zijn Hersh en zijn man door een foutieve omissie onwetend van die operaties en van die geschiedenis.

Ook zijn beiden onwetend over de rol van de Britse regering in deze geschiedenis, en in de uiteindelijke vernietiging, die zestig seconden na de detonatie publiekelijk werd onthuld door toenmalig premier Elizabeth Truss aan staatssecretaris Antony Blinken [4]; en door de Russische regering toen deze aankondigde [5] op de hoogte te zijn van de Britse betrokkenheid.

De bron en de verslaggever lijken zich evenmin bewust van de rol die Duitse regeringsfunctionarissen in de operatie speelden, en van de geschiedenis van Duitse oorlogsoperaties tegen Rusland die teruggaat tot de betrokkenheid van bondskanselier Angela Merkel bij het NAVO-plan voor militaire interventie in Oost-Oekraïne, na het neerschieten van vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 [6]. Die aanval was in termen van levens en in de Amerikaanse oorlogsstrategie tegen Rusland kostbaarder dan de Nord Stream-operatie.

In termen van kosten was de Amerikaanse aanval waarbij meer dan 300 miljard dollar aan reserves van de Russische Centrale Bank in beslag werd genomen, aangekondigd op 28 februari 2022 [7], veel groter. Hersh impliceert, zonder zijn bron ook maar enigszins te noemen, dat er “Amerikaanse beloften waren om het directe conflict met Rusland tot een minimum te beperken”; dat omdat het aanvalsplan voor Nord Stream die “beloften” schond, ze volgens de bron ofwel illegaal waren volgens de Amerikaanse wet, of schendingen van de Amerikaanse normen voor inlichtingen en militaire operaties, of schendingen van internationale toezeggingen die de VS aan hun NAVO-bondgenoten of hun Russische tegenstanders hebben gedaan. Zonder uitleg liet Hersh na Russische functionarissen of anderen met “directe kennis van het proces” te vragen deze beweringen te bevestigen of te ontkennen.

Hersh en de zijnen doen de Duitsers met dezelfde minachting af. Zij melden dat “na enig aarzelen [kanselier Olaf Scholtz] nu stevig in het Amerikaanse team zat” in januari 2022, toen het aanvalsplan voor Nord Stream al minstens een maand aan de gang was, meldt Hersh. Hersh liet na om enige Duitse bron – actieve ambtenaar, legergeneraal, marine-admiraal of gepensioneerde – om bevestiging of opheldering te vragen.

De tekst van Hersh impliceert dat hijzelf, net als zijn bron, denkt dat het een goed en wettig Amerikaans beleid is om de “bedreiging van de westerse dominantie [in Europa]” door Rusland te bestrijden; om Gazprom aan te vallen omdat het “wordt gedomineerd door oligarchen waarvan bekend is dat ze in de greep zijn van [president Vladimir] Poetin”; omdat Nord Stream “een middel was voor Vladimir Poetin om aardgas te bewapenen voor zijn politieke en territoriale ambities”; en omdat “de Amerikaanse politieke angsten [voor Poetins ambities] reëel waren: Poetin zou nu een extra en broodnodige grote bron van inkomsten hebben, en Duitsland en de rest van West-Europa zouden verslaafd raken aan goedkoop aardgas geleverd door Rusland – terwijl de Europese afhankelijkheid van Amerika zou verminderen.”

Als dit is wat Hersh en zijn man geloven dat de waarheid is, dan volgt uit hun verslag dat één van hen moet liegen, één van hen moet dissimuleren.

Hersh en zijn bron impliceren dat wat zij beweren dat een geheime operatie van de Amerikaanse marine was, verkeerd was, niet omdat de Amerikaanse oorlogsdoelen tegen Rusland verkeerd waren (zijn), maar omdat het plan voor de planning van de aanval opzettelijk de Amerikaanse wet omzeilde “die vereist dat het Congres wordt geïnformeerd”. Dit was het illegale plan, aldus Hersh zijn bron; het was illegaal omdat het de bedoeling was om de officiële waarschuwingen van Biden en het State Department tegen Nord Stream uit te zenden met het doel om wettige naleving voor de betrokkenen te fabriceren, en wettigheid voor de operatie zelf. Het verzinsel was gericht op het omzetten van een “zeer geheime inlichtingenoperatie met Amerikaanse militaire steun [die] volgens de wet, legde de bron uit, “niet langer wettelijk verplicht was om de operatie aan het Congres te melden”.

Om zijn gelijk te halen dat het kleine geheim illegaal was, en het grote en openlijke geheim te rechtvaardigen, waren Hersh en zijn bron verplicht de geschiedenis, de NAVO-bondgenoten, en natuurlijk het verslag dat de Russen hebben gemaakt, te negeren. Dit is ofwel cynisch berekende oneerlijkheid, of anders is het de fantasie van een Amerikaanse journalist die doet alsof hij een regeringsoperatie onderzoekt en zelfs aan de kaak stelt; en tegelijkertijd loyaal het doel, de ideologie en de propaganda van de oorlog in het algemeen dienen.

Hersh is als don quichot – behalve dat deze keer de lans van de oude Don gebroken is, zijn helling in de verkeerde richting staat, en de windmolen een verzinsel is van het Amerikaanse exceptionalisme, niet alleen van de oorlogsvoerders in Washington en Langley, maar van de journalisten die beweren over hen te berichten.

De officiële Russische reactie op het rapport van Hersh was niet om de juistheid ervan te bevestigen.

In plaats daarvan wijzen de Russen erop dat als Hersh de waarheid spreekt, de reguliere Amerikaanse en Europese media hem gewoon negeren. “Bij het analyseren van verklaringen uit de VS en Washington,” zei Dmitry Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, tegen [8]het staatspersbureau Tass. “Het is zo cruciaal voor de media, niet alleen voor Russische [media], maar ook voor de buitenlandse [pers], om aandacht te besteden aan deze zeer ernstige, en waarschijnlijk controversiële, publicatie van de heer Hersh over de vermeende betrokkenheid en directe schuld van het Witte Huis voor het organiseren van de sabotagedaad en terreurdaad op kritieke energie-infrastructuur in de Oostzee, namelijk de Nord Stream pijpleidingen… dit artikel heeft geen grote verspreiding gevonden in de westerse media, en dit verbaast ons natuurlijk.”

Peskov sprak ironisch over alle “en alle verklaringen die uit de VS en Washington komen”. De ironie was gericht op de bron van Hersh. Wat Hersh betreft, voegde Peskov eraan toe: “sommige punten kunnen worden aangevochten en sommige punten hebben bewijs nodig.” Het bewijs moet worden onderzocht door een “internationaal onderzoek”, zei hij. “We zien echter het tegenovergestelde.”

Peskov herhaalde [9] dat Moskou informatie had “over de betrokkenheid van de Angelsaksen bij de organisatie van deze sabotagedaad.” Dit is geen nieuws.

Op 30 september, vier dagen na de Nord Stream aanval, sprak Poetin duidelijk bij de ondertekening in het Kremlin van de toetredingsverdragen die Lugansk, Donetsk, Kherson en Zaporozhye opnamen als nieuwe gebieden van de Russische federatie. “De Angelsaksen,” zei Poetin [10], “geloven dat sancties niet langer voldoende zijn en nu zijn ze overgegaan tot subversie. Het lijkt ongelooflijk, maar het is een feit – door explosies te veroorzaken op de internationale gaspijpleidingen van Nord Stream die langs de bodem van de Oostzee lopen, zijn ze in feite begonnen met de vernietiging van de hele energie-infrastructuur van Europa. Het is duidelijk voor iedereen wie er voordeel bij heeft. Degenen die profiteren zijn natuurlijk verantwoordelijk.”

“Een dergelijk zelfvertrouwen is een direct product van niet alleen het beruchte concept van exceptionalisme – hoewel het nooit ophoudt te verbazen – maar ook van het serieuze gebrek aan informatie in het Westen. De waarheid is verdronken in een oceaan van mythen, illusies en vervalsingen, met behulp van uiterst agressieve propaganda, liegen als Goebbels. Hoe ongelooflijker de leugen, hoe sneller de mensen hem zullen geloven – zo werken ze, volgens dit principe.”

Van links naar rechts: hoofd van de regio Kherson Vladimir Saldo, hoofd van de regio Zaporozhye Jevgeni Balitsky, president Poetin, hoofd van de Volksrepubliek Donetsk Denis Pushilin, hoofd van de Volksrepubliek Lugansk Leonid Pasechnik. Bron: http://en.kremlin.ru/ [10]

Het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken volgde, maakte op 1 november [11] de aanklacht tegen de Angelsaksen en leverde proteststappen aan het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hersh, zijn man, en hun bronnen hebben niet vermoed dat de aanval van 26 september verband hield met het referendum van de vier gebieden en de besluitvorming van de Russische Generale Staf, de Stavka, en Poetin die leidde tot de aankondiging van de toetreding op 29 september.

In zijn toetredingsrede voegde Poetin eraan toe: “Luister, dit is gewoon een hoop onzin, volslagen bedrog, dubbele normen, of zelfs driedubbele normen! Ze moeten denken dat we dom zijn.” Hersh en zijn bron hebben niet geluisterd. Noch hun tegenstanders of hun aanhangers in de Amerikaanse media.

Na Hershs carrière als verslaggever voor Associated Press en de New York Times ging hij werken voor de New Yorker. Het archief van het tijdschrift telt 59 artikelen van Hersh uit 1972 [12]. Niet één keer heeft Hersh een verhaal over Rusland geschreven sinds 1990, toen zijn aandacht uitging naar Amerikaanse operaties in Vietnam, het Midden-Oosten en Pakistan, en naar CIA-spionage van binnenlandse Amerikaanse doelen. Afgezien van zijn boek over het neerschieten van Korean Airlines vlucht KAL007 in september 1983, heeft hij niets over of uit Moskou gerapporteerd – behalve deze ene opmerking aan The Independent: “Het verhaal van de novichok vergiftiging heeft niet veel stand gehouden. Hij [Skripal] sprak hoogstwaarschijnlijk met Britse inlichtingendiensten over Russische georganiseerde misdaad. De ongelukkige wending van de gebeurtenissen met de besmetting van andere slachtoffers duidt volgens Hersh eerder op elementen uit de georganiseerde misdaad dan op door de staat gesponsorde acties – ook al staat dit haaks op het standpunt van de Britse regering.” Hersh voegde [13] de disclaimer toe, “dit zijn slechts zijn meningen.”

Bron: https://www.independent.co.uk [13]

Hersh’s nieuwe verslag begint met een weetje. In onderzoeksjournalistiek is dat de term voor een trivialiteit waarvan de irrelevante waarachtigheid bedoeld is om het verzinsel van de centrale beweringen te camoufleren. Volgens Hersh is het operationele hoofdkwartier van de Amerikaanse marine-eenheid, die volgens zijn bron de aanval op Nord Stream uitvoerde, gevestigd “in wat ooit een landweggetje was op het platteland van Panama City, een nu bloeiende vakantiestad in het zuidwesten van de panhandle van Florida, 70 mijl ten zuiden van de grens met Alabama. Het complex van het centrum is even onopvallend als zijn locatie – een grauwe betonnen structuur van na de Tweede Wereldoorlog die eruit ziet als een middelbare beroepsschool aan de westkant van Chicago. Een wasserette met munten en een dansschool liggen aan de overkant van wat nu een vierbaansweg is.”

Voor Matt Taibbi die, net als Hersh, zijn journalistiek ook verkoopt op de abonnementsdienst Substack, was dit niet alleen “een kaskraker”, maar een waarvan Taibbi instaat voor de waarheidsgetrouwheid [14] omdat hij “in contact was bij de voorbereiding van dit artikel.”

Het waren Bloomberg en de Financial Times [15] die het rekenkundige principe uitvonden van blind sourcing door toeschrijving aan een, twee, en veelvoud van bronnen “bekend met de zaak”. “In touch” is Taibbi’s uitvinding van sourcing zonder de rekenkunde.

Links: bron: https://twitter.com/ [14] Rechts: Matt Taibbi.

Factoids, camouflage, weglating, onwetendheid, giswerk zijn geen journalistiek. Een andere supporter van Hersh, John Pilger uit Londen, heeft de factoid-foto herhaald en beweert [16] dat het rapport “echte journalistiek” is.

Bron: https://twitter.com/ [16]

Hersh verspreidt vele andere factoids door zijn verhaal heen. Eén daarvan is “een beveiligde kamer op een bovenste verdieping van het Old Executive Office Building…dat ook de thuisbasis was van de President’s Foreign Intelligence Advisory Board (PFIAB).” Dit gemelde acroniem komt van de heropleving van de organisatie door de Carter regering in 1978 en voordat de Clinton regering het samenvoegde en reorganiseerde in 1993. Tegenwoordig – toen Hersh’s bron beweert dat ze bijeenkwamen – is het acroniem PIAB [17]. Lees de lijst van de huidige leden van PIAB, en raad eens wie van hen Hersh’s bron kan zijn [18].

Een tweede, derde en vierde feit zijn Estland – “zouden de duikers naar Estland moeten gaan, vlak over de grens van Ruslands aardgaslaadstations, om te trainen voor de missie? “Het zou een gotspe zijn”, werd het Agentschap verteld”; een foto met als titel “de Noorse marine was er snel bij om de juiste plek te vinden, in het ondiepe water een paar mijl voor het Deense eiland Bornholm”; een explosieve afstandsbedieningsontsteker – “je wilt een signaal dat robuust genoeg is, zodat geen enkel ander signaal per ongeluk een puls zou kunnen uitzenden die de explosieven tot ontploffing brengt”. Mij werd verteld…”

De verwijzingen naar de Noorse marine, Oslo’s geheime dienst, en Bornholm Island zijn het weggevertje dat Hersh en zijn bron zijn afgeleid van de Poolse, Amerikaanse en NAVO operaties bij Bornholm Island meer dan een jaar eerder. Volg het bewijs, de kaarten, de Russische reactie en het volledige verhaal hier [3].

Dit eerdere bewijs betekent ook dat de Deense regering vroeg in 2021 op de hoogte was van het complot tegen Nord Stream. Hersh’s bewering dat de Denen een jaar later werden misleid door de vermeende Noorse list “over mogelijke duikactiviteiten in het gebied” is onwaarschijnlijk tot onmogelijk. De bron vertelde Hersh dat wat de Denen “te horen kregen en wat ze wisten opzettelijk anders waren” – dit bevestigt de onwetendheid van de bron. Hersh meldt dat hij de bewering heeft gecontroleerd bij de Noorse ambassade, maar niet bij de Denen.

De kern van het bericht van de bron, en dus van Hershs rapport, is dat “Russische troepen zich gestaag en onheilspellend hadden opgebouwd aan de grenzen van Oekraïne”, dat “de onrust in Washington toenam”, en dat “de regering worstelde”. Wiens alarm, wiens gestuntel was dit?

Hersh onthult dat hij het officiële en openbare Amerikaanse beleid van die tijd onderschreef. Hij zegt nu niet alleen dat er CIA- en staatsfunctionarissen waren die het niet eens waren met het operatieplan, maar ook dat minister van Buitenlandse Zaken Blinken waarschuwde, zoals Hersh citeert, dat de Russische troepen “in korte tijd verdubbeld” konden worden.

Het is Hershs conclusie dat er in december 2021 een “onrustig moment” was. Wat zorgwekkend is voor Hersh en zijn bron, die verslag deed van de waarschuwingen van de CIA en het State Department, was dat als de Nord Stream pijpleidingen werden opgeblazen, en als de Russen zich realiseerden dat de VS verantwoordelijk was, voordat de Russische troepen naar de Oekraïne trokken, dan zouden de VS voortijdig handelen, en hun hele oorlogsstrategie op het spel zetten. “Washington was bang dat landen als Duitsland terughoudend zouden zijn om Oekraïne het geld en de wapens te leveren die het nodig had om Rusland te verslaan.”

De tekst van Hersh onthult het Amerikaanse regerings equivalent van de recente publieke interviews van ex-kanselier Merke [19] en ex-Franse president Francois Hollande [20] dat er een risico was voor de NAVO-strategie in het nemen van premature militaire actie – door de Russen te provoceren voordat het bondgenootschap klaar was om te vechten op het Oekraïense slagveld. Hershs bron blijkt net zo toegewijd aan de oorlog als zijn bronnen bij de CIA, Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse marine waren, en nog steeds zijn. Dat is Hersh ook. Zij waren vastbesloten hun kansen te laten schieten; Ze waren “verontrust” door het risico van een voortijdige ejaculatie.

En dus richt het rapport zich zorgvuldig op zijn doel: “het was op dit onzekere moment dat Biden Jake Sullivan de opdracht gaf een interagentschapsgroep samen te stellen om een plan te bedenken.”

De bron onthult hoe weinig hij weet van de Russische oorlogsplanning. Hersh citeert hem als hij uitlegt dat de Russen “niet hebben gereageerd” op de Nord Stream operatie omdat “ze misschien de mogelijkheid willen hebben om hetzelfde te doen als de VS.” Hij kan niet op de distributielijst hebben gestaan voor het PIAB-rapport en de beoordeling van Poetins toespraak van 30 september waarin hij aangaf wie “verantwoordelijk” was geweest. Dit geeft aan dat Hersh’s bron van horen zeggen verbonden was met de PIAB-leden, maar niet op de geheime leeslijst stond, en niet was uitgenodigd voor hun besprekingen in de Situation Room. Door deze herkomst te verbergen, onthult Hersh dat hij niet begrijpt hoe de Amerikaanse regering te werk gaat in haar oorlog tegen Rusland. Hij schept op over de macht van de VS.

Er is meer opschepperij. De omzetting van een illegale geheime operatie in een open maar verborgen militaire operatie was, zo citeert Hersh zijn man, “een prachtig dekmantelverhaal. Er zat een geheime operatie achter die experts in het veld plaatste en apparatuur die op een geheim signaal werkte. De enige fout was de beslissing om het te doen.”

Dit is een aanklacht tegen het Biden pijplijn complot, niet tegen het VS oorlogsplan.

Wie heeft hier baat bij? Rusland en zijn bondgenoten niet. Biden, Sullivan en hun ongeïdentificeerde Witte Huis medewerkers en bondgenoten niet. CIA-directeur William Burns niet – hij is het slachtoffer van het onwettige bevel “Doe het!” en van het verdoezelen van de onwettigheid. Toch, zonder steun van de mainstream media voor Hersh’s verhaal, is er voor geen van hen schade. Hersh maakt een persoonlijke winst voor zichzelf, en voor de onderzoeksjournalisten die hem en zichzelf steunen.

Wie komt er brandschoon uit dit verhaal? Dat zijn de diepzeeduikers van de Amerikaanse marine, de “uitstekende matrozen en duikers” van de Noorse marine, zoals Hersh ze noemt, “een zorgvuldig uitgekozen team van agenten van de Central Intelligence Agency en de National Security Agency”; en de partijpolitici die Biden willen terechtwijzen voor die laatste regel van Hersh – dat zijn Biden’s tegenstanders bij de verkiezingen volgend jaar.


Voetnoten:

[1] @bears_with: https://twitter.com/bears_with

[2] report: https://seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream

[3] before: http://johnhelmer.net/the-bornholm-bash-the-baltic-bluff-the-blinken-blink-the-retreat-of-force-from-war/

[4] detonation: https://mmnews.tv/its-done-did-liz-truss-text-antony-blinken-after-nord-stream-attack/

[5] announced: https://www.reuters.com/world/europe/russia-says-british-navy-personnel-blew-up-nord-stream-gas-pipelines-2022-10-29/

[6] July 17, 2014: http://johnhelmer.net/the-obama-shoe-banging-moment-on-the-ukraine-front-dutch-and-australian-troops-were-planning-to-start-war-with-russia-after-mh17-was-shot-down/

[7] February 28, 2022: https://www.nytimes.com/2022/02/28/us/politics/us-sanctions-russia-central-bank.html

[8] told : https://tass.com/world/1573927

[9] repeated: https://www.themoscowtimes.com/2023/02/09/kremlin-endorses-report-on-us-involvement-in-nord-stream-sabotage-a80187

[10] said: http://en.kremlin.ru/events/president/news/69465

[11] November 1: https://www.aa.com.tr/en/russia-ukraine-war/russia-asks-uks-ex-premier-about-explosions-at-nord-stream-pipelines/2726386

[12] 1972: https://www.newyorker.com/search/q/seymour%20hersh

[13] added: https://www.independent.co.uk/news/long_reads/seymour-hersh-interview-novichok-russian-hacking-9-11-nerve-agent-attack-a8459596.html

[14] veracity: https://twitter.com/mtaibbi/status/1623352901111517185

[15] Financial Times: http://johnhelmer.net/london-regulator-bans-the-two-bloomberg-people-from-getting-too-familiar-with-the-matter/

[16] claims: https://twitter.com/johnpilger/status/1623538549596516352?ref_src=twsrc%5Etfw

[17] PIAB: https://obamawhitehouse.archives.gov/administration/eop/piab/about

[18] source: https://en.wikipedia.org/wiki/President%27s_Intelligence_Advisory_Board#:~:text=an%20additional%20member.-,PIAB%20Membership%20under%20Joe%20Biden,below%20persons%20to%20the%20PIAB.&text=In%20June%202022%2C%20he%20named,Mark%20Angelson%20to

[19] ex-Chancellor Merke: http://johnhelmer.net/ar-of-the-worlds-begins-in-your-neighbourhood-because-german-chancellor-merkel-has-just-declared-russia-was-never-pacified/

[20] ex-French President Francois Hollande: https://kyivindependent.com/national/hollande-there-will-only-be-a-way-out-of-the-conflict-when-russia-fails-on-the-ground