Bron: coop-tv, 19 november 2022 ~~~

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft commentaar gegeven op beelden uit Kherson waarop bewoners te zien zijn die aan palen zijn vastgebonden en herinnert eraan dat behandelingen die de menselijke waardigheid schenden onaanvaardbaar zijn.

Eerder deed een commissie van de Mensenrechtenraad van de Russische president een beroep op de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, de Internationale Rode Kruismissie in Oekraïne en andere internationale mensenrechtenorganisaties nadat het agentschap Associated Press een foto had gepubliceerd van mensen die in Kherson aan palen waren vastgebonden.

“Alle vormen van wrede, onmenselijke en onterende behandeling zijn verboden krachtens zowel het internationaal humanitair recht als de internationale mensenrechtenwetgeving. Ze zijn onder geen enkele omstandigheid gerechtvaardigd”, zei de persdienst van het ICRC tegen RIA Novosti. 

De organisatie voegde eraan toe dat alle gevallen die aan het ICRC worden gemeld of door de organisatie zelf worden geregistreerd “met de grootste ernst worden behandeld”. 

“De partijen in het conflict die de Verdragen van Genève hebben ondertekend, dragen de volledige verantwoordelijkheid voor een onderzoek om dergelijke daden in de toekomst te voorkomen”, aldus het ICRC.