Bron: Eva Bartlett
RT 30 april 2022 ~~~

Toen artillerie een drukke openbare ruimte in Donetsk trof, riep dat herinneringen op aan aanvallen in Gaza en Syrië

Als het marktplein in Donetsk dat donderdag werd getroffen door raketartillerie in een stad had gelegen die door Kiev wordt gecontroleerd, zouden de namen en gezichten van de vijf omgekomen burgers op alle grote nieuwssites staan. Maar omdat het weer een Oekraïense aanval was op burgers in de Volksrepubliek Donetsk (DPR), zullen de doden en nog eens 23 gewonde burgers vrijwel zeker onvermeld blijven, zoals de norm is geweest gedurende de acht jaar dat het regime de Donbass in zijn greep heeft gehouden en de westerse media de aanvallen acht jaar lang hebben genegeerd.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid van de DPR zijn bij de aanval in de wijk Tekstilschik in het district Kirovsky vier mensen ter plaatse om het leven gekomen. Eén patiënt stierf in een ambulance tijdens het transport.”

Met een andere journalist ging ik in een taxi naar de gebombardeerde markten. Twee van de doden lagen nog op de plek toen we aankwamen, languit op de grond. De andere lichamen waren al weggehaald, maar sporen van hun bloed lagen nog op de grond, deuren in de buurt waren doorzeefd met granaatscherven en overal lagen brokstukken van de inslag.

Foto: Eva Bartlett

Vermoedelijk hielden de reddingswerkers zich eerst bezig met de gewonden en gaven ze geen prioriteit aan het ophalen van alle doden omdat er nog meer Oekraïense treffers mogelijk waren. Ik heb dit gezien tijdens mijn ervaring in Gaza, waar de Israëli’s wachtten tot de mensen naar de plaats van hun aanval kwamen en vervolgens opnieuw bombardeerden.

Volgens Gennady Andrejevitsj, een plaatselijke medewerker van de veiligheidscommissie van het district, troffen Grad-raketten om 11.40 uur twee verschillende markten in de buurt: de groente- en kledingmarkt waar de lichamen lagen, en een markt voor huishoudchemicaliën en bouwmaterialen aan de overkant en verderop in de straat. De laatste markt was veel zwaarder beschadigd, met volledig uitgebrande kraampjes, maar er vielen geen doden.

Gennady liep met ons mee naar de groentemarkt en vertelde over eerdere Oekraïense aanvallen, die al sinds 2014 plaatsvinden. Meer recente beschietingen troffen een benzinestation buiten de markt, een woongebouw achter de markt en het administratieve gebouw van zijn eigen markt, waarbij twee collega’s omkwamen.

Hij merkte op dat de markt op dit tijdstip van de dag vol zou zijn geweest met mensen, en dat Oekraïne heel goed weet waar het op vuurt.

“Ze weten dat hier een markt is en dat er hier van 10 tot 13 uur veel mensen zijn,” zei Gennady terwijl we langs winkels liepen.

Dit is een volledig civiel gebied, geen militaire installaties.

Ukraine Bombed a Busy Donetsk Market Yesterday, Killing 5 Civilians

Wie ander valt markten en openbare ruimtes aan?

Het aanvallen van drukke markten en straten op een druk moment van de dag is iets wat terroristen in Syrië jarenlang hebben gedaan, met stilzwijgen van de westerse media. Het is iets wat Israël ook al lange tijd doet, door woonwijken en openbare ruimten van Gaza aan te vallen – een van de dichtstbevolkte plaatsen op aarde.

Tijdens de oorlog van 2009 tegen Gaza bombardeerde Israël drukbevolkte moskeeën, ziekenhuizen en gebouwen waarin ontheemde Palestijnen waren ondergebracht. Een van de opmerkelijkste incidenten was toen Tel Aviv een door de VN beheerde school in Jabaliya bombardeerde, waar bijna 1.500 mensen onderdak vonden. Ten minste 40 mensen werden gedood. Een andere afschuwelijke aanval op een drukbevolkte plaats was in het district Zeitoun, nadat Israëlische soldaten onder schot bijna 100 van de uitgebreide Samouni-familie in één huis dwongen en het later bombardeerden, waarbij 48 leden van de familie om het leven kwamen.

Tijdens de oorlog vergezelde ik medici in hun ambulances, om de oorlogsmisdaden van Israël te documenteren. Een arts (Arafa abd al-Dayem) die ik begeleidde werd op een dag gedood toen het Israëlische leger een verboden flechette (pijltjes) granaat rechtstreeks op hem en de ambulance waar hij naast stond afvuurde. De volgende dag trof Israël de overvolle rouwtenten, ook met granaten, waarbij zes doden en 25 gewonden vielen onder de familieleden en vrienden die zich in een kleine ruimte hadden verzameld om te rouwen om de dood van Arafa.

De oude stad van Damascus is een doolhof van kronkelige straatjes, elkaar overlappende huizen, kerken, moskeeën, scholen, overvolle eetgelegenheden in de open lucht en markten. Terroristische groeperingen die Oost-Ghouta bezetten, beschoten het vaakst wanneer kinderen naar of van school gaan, mensen naar markten.

Omdat ik veel tijd heb doorgebracht in de wijken East Gate en Thomas Gate van de oude stad, heb ik de beschietingen meegemaakt en heb ik helaas veel getuigenissen gekregen over de beschietingen van drukke plaatsen door de terroristen.

Zelfs vandaag de dag, als je in het oude Damascus rondloopt, vind je de afdruk van mortierbeschietingen. En als je door die straten loopt, zie je hoe druk het er meestal is, wat betekent dat er per mortierontploffing veel gewonden en doden zouden zijn gevallen.

Medio april 2014 raakten ze bijvoorbeeld een basisschool en een kleuterschool, waarbij één kind omkwam en nog eens 65 gewond raakten, slechts een greep uit de talloze kinderen die in de loop der jaren door beschietingen zijn gedood en gewond geraakt.

Overigens schreef ik later over hoe de BBC aanwezig was in hetzelfde ziekenhuis waar ik deze gewonde kinderen zag, en mij uitdrukkelijk werd verteld dat terroristen de stad elke dag met mortieren bestookten. Het BBC artikel dat later volgde bevatte de regel: “de regering wordt er ook van beschuldigd granaten af te vuren in wijken die onder haar controle staan.”

Ik schreef ook over terroristische bombardementen op Aleppo, waarbij ik een dag in november 2016 aanhaalde toen ik in de stad was, waarbij tegen het einde van de dag 18 doden en meer dan 200 gewonden onder de burgerbevolking vielen. Dit waren enkele van de bijna 11.000 burgers die alleen al in Aleppo werden gedood door terreuraanslagen op huizen en openbare plaatsen.

Ik zou door kunnen gaan met het noemen van dergelijke terreurdaden in Syrië, in Palestina en elders, maar ik heb mijn punt gemaakt: wanneer Oekraïne een drukke markt bombardeert, is dat een opzettelijke terreurdaad. Net als het onophoudelijke bombarderen van huizen in de Donbass-republieken door Oekraïne de afgelopen acht jaar.

De westerse media berichten hier niet over; westerse politici veroordelen dit niet; deugmensen spreken hier niet over. En als je het echt gaat documenteren, leggen ze je meedogenloos het zwijgen op.

Foto: Eva Bartlett

Mijn eerste tweet over de aanval op de markt werd voorspelbaar getrolled, met commentaren waarin werd beweerd dat de lichamen nep waren, dat de bomaanslag nooit had plaatsgevonden, “bewijs het maar” soort opmerkingen.

Omdat mijn observaties en foto’s, evenals de getuigenis van Gennady, nog steeds niet genoeg bewijs zijn, heb ik in mijn video ook beelden opgenomen die zijn gemaakt door een inwoner die op de markt was toen deze werd gebombardeerd en die de onmiddellijke nasleep heeft gefilmd. Gennady zelf toonde foto’s op zijn telefoon van brandweerlieden die de vlammen blussen, en scènes van de gewonden en doden, duidelijk omringd door nieuwe bomresten.

Maar dit is waar we vandaag op uit zijn gekomen: Oekraïne, dat vaak wapens gebruikt die het van het Westen heeft gekocht, kan drukbevolkte gebieden in de Donbass-republieken blijven bombarderen, waarbij nog meer burgers omkomen, en niet alleen willen de hypocrieten in het Westen Rusland zo graag beschuldigen van oorlogsmisdaden (die ze nooit kunnen bewijzen en waarover ze zichzelf vaak tegenspreken), maar media en trollenfarms werken samen om het publiek te misleiden en de oorlogsmisdaden van Oekraïne wit te wassen.

Eva Bartlett is een Canadese onafhankelijke journaliste. Ze heeft jaren doorgebracht in conflictgebieden in het Midden-Oosten, vooral in Syrië en Palestina (waar ze bijna vier jaar woonde). @evakbartlett

Topfoto: terreuraanslag op de markt van Donetsk | © Eva Bartlett


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.