Bron: Inigo Alexander middleeasteye 3 mei 2024 ~~~
Sommige analisten geloven dat, hoewel de actie van president Gustavo Petro geen invloed zal hebben op de Gaza-oorlog, het anderen zou kunnen aanzetten om Israël te isoleren.
Colombia is het tweede Zuid-Amerikaanse land geworden dat de betrekkingen met Israël verbreekt vanwege de oorlog tegen Gaza.
Tijdens een toespraak op woensdag in de hoofdstad Bogota kondigde de Colombiaanse president Gustavo Petro aan dat hij vanaf 2 mei de banden met Israël zal verbreken, na maanden van spanningen tussen beide landen.
Morgen “verbreken we de diplomatieke betrekkingen met de staat Israël omdat ze een regering hebben, omdat ze een president hebben die genocidaal is”, zei Petro tegen een juichende menigte die bijeengekomen was om de Internationale Dag van de Arbeiders te vieren.
Petro zei dat Colombia niet passief kan toekijken bij een “genocide” en “uitroeiing van een heel volk”.
“Als Palestina sterft, sterft de mensheid,” voegde hij eraan toe.
Geen verrassende stap
Petro neemt geen blad voor de mond als het om Israël gaat, want de afgelopen maanden heeft hij in het openbaar een sterk pro-Palestijns verhaal laten zien.
In maart dreigde hij de banden met Israël te verbreken als het land geen gehoor zou geven aan de oproep van de Verenigde Naties tot een staakt-het-vuren.
De voortdurende oorlog in Gaza heeft veel aandacht gekregen op Petro’s X profiel, waarschijnlijk het favoriete platform van de president om zijn mening te uiten.
Petro heeft zichzelf gepositioneerd als een voorvechter van de onderdrukten, de underdog'.
- Elizabeth Dickinson, Internationale Crisisgroep
Sinds oktober heeft Petro’s voortdurende stroom tweets over het onderwerp tot controverse geleid en kritiek uitgelokt vanwege zijn vermeende gebrek aan diplomatieke finesse. Hij heeft consequent opgeroepen tot een staakt-het-vuren, de Israëlische regering openlijk bekritiseerd om haar acties – waarbij hij het Israëlische leger controversieel gelijkstelde aan de nazi’s – en zich uitgesproken tegen de vele aanvallen en schendingen in heel Palestina.
“Petro’s aankondiging dat hij de banden met Israël zal verbreken komt na maanden van spanningen en openhartige verklaringen, dus het is – in die zin – geen verrassing. Als politicus heeft Petro zich herhaaldelijk gepositioneerd als een voorvechter van de onderdrukten, de underdog,” vertelde Elizabeth Dickinson, een senior analist voor Colombia bij de International Crisis Group, aan Middle East Eye.
Israël’s minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz, reageerde op X op Petro’s beslissing en noemde het Colombiaanse staatshoofd een “antisemitische president vol haat”.
‘Morele nederlaag’ voor Israël
Het verbreken van de banden met Israël is de sterkste actie die de Colombiaanse president heeft ondernomen sinds het uitbreken van de oorlog in oktober vorig jaar.
Eind oktober riep Petro Colombia’s ambassadeur in Israël terug, kort nadat hij had aangekondigd dat het land een ambassade in Palestina zou openen. Ook Honduras en Chili riepen hun ambassadeurs terug.
In februari besloot Colombia zijn aankopen van Israëlische wapens op te schorten, na een Israëlische aanval op Palestijnen die op hulp wachtten. Vervolgens diende de Colombiaanse regering begin april een formeel verzoek in om zich aan te sluiten bij de zaak van Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof, waarin Israël wordt beschuldigd van genocide.
Een centrale figuur in de regering van Petro, de minister van Milieu Susana Muhamad, heeft Palestijnse wortels en is tijdens haar regeringsperiode een uitgesproken verdediger van de Palestijnse zaak geweest.
Colombia is van oudsher een “historische bondgenoot” van Israël in de regio. Onder Petro, de allereerste linkse president van het land, heeft Colombia er echter voor gekozen om afstand te nemen van Israël.
“Het zal belangrijker zijn voor Israël dan voor Colombia, omdat het een harde klap is. Het is een morele nederlaag die Israël nog meer isoleert,” vertelde Mauricio Jaramillo, professor internationale betrekkingen aan de Universidad del Rosario in Bogota, aan MEE.
De details van de Colombiaanse beslissing om de banden met Israël te verbreken moeten nog door de Colombiaanse regering worden toegelicht. Petro’s voorganger, de conservatieve Ivan Duque, was een goede vriend van Israël en ondertekende een vrijhandelsovereenkomst met de staat, iets waarvan Jaramillo verwacht dat het intact zal blijven ondanks Petro’s beslissing.
“Colombia zal niet verder willen gaan dan een eenvoudige breuk die de terugkeer van de Israëlische ambassadeur impliceert,” zei Jaramillo, die benadrukte dat de economische impact van het verbreken van de banden waarschijnlijk beperkt zal zijn, omdat de twee landen geen bijzonder nauwe commerciële relatie hebben. De Colombiaanse export naar Israël bedroeg in 2023 iets minder dan 500 miljoen dollar.
Militaire afhankelijkheid
Een groot deel van de relatie tussen de landen draait historisch gezien om defensie en veiligheid. De Andesnatie vertrouwt al tientallen jaren op Israëlische militaire steun in de strijd tegen gewapende groepen en drugskartels.
Het verbreken van de banden zou een einde maken aan die steun, waardoor een centrale pijler van de binnenlandse agenda van president Petro verloren zou gaan.
“Een van Petro’s belangrijkste binnenlandse beleidsmaatregelen, bekend als ‘totale vrede’, is het streven naar vredesbesprekingen met verschillende gewapende groepen. Het aandringen op een staakt-het-vuren in Gaza, en vervolgens deze beslissing [om de banden te verbreken], passen in zijn politieke verhaal en we moeten deze beslissing lezen als een kwestie van zijn persoonlijke overtuiging en een toneelstukje naar zijn politieke basis,” legde Dickinson uit.
Desalniettemin verwelkomden de Palestijnse autoriteiten in Colombia Petro’s beslissing en zeiden dat het doorbreken van de afhankelijkheid van de Israëlische militaire inlichtingendienst het land op de lange termijn ten goede zou komen.
“Op de lange termijn is het goed voor het land, Colombia of wie dan ook kan niet zo afhankelijk zijn van één land, omdat men dan gebonden kan raken aan de belangen van een derde partij. Het is een kans op lange termijn voor de veiligheid en defensie van Colombia om zijn leveranciers te diversifiëren en niet overgeleverd te zijn aan de grillen van een derde partij,” vertelde Alexander Montero, politiek adviseur bij de Palestijnse ambassade in Bogota, aan MEE.
De Israëlische ambassade in Colombia reageerde niet op het verzoek van Middle East Eye om commentaar.
Domino-effect?
Met Petro’s beslissing om de banden te verbreken, voegt Colombia zich nu bij Bolivia en Belize als de enige landen in Amerika die hun banden met Israël hebben verbroken vanwege de voortdurende oorlog in Gaza. Sommige analisten denken dat Petro’s beslissing anderen kan aanmoedigen om dit voorbeeld te volgen.
Deskundigen waarschuwden ook dat de beslissing van Colombia om de banden met Israël te verbreken waarschijnlijk een beperkte tastbare invloed zal hebben op het lopende Israëlische offensief in Gaza. Tot nu toe hebben Israëlische troepen bijna 35.000 mensen gedood in Palestina.
Brazilië en Chili zouden de meest waarschijnlijke regionale kanshebbers zijn om dit voorbeeld te volgen, aangezien beide landen worden geleid door linkse politici die ook naar buiten toe kritiek hebben op de acties van Israël.
De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva werd in februari persona non grata verklaard door de Israëlische regering nadat hij de voortdurende aanvallen van Israël had vergeleken met acties tijdens de Holocaust.
Zijn Chileense tegenhanger, Gabriel Boric, is al lange tijd een verdediger van de Palestijnse zaak en heeft zich sinds het uitbreken van de oorlog herhaaldelijk tegen Israël uitgesproken. Chili is ook de thuisbasis van de grootste Palestijnse diaspora buiten de Arabische wereld, dus president Boric wordt geconfronteerd met verhoogde interne druk om een hardere houding ten opzichte van Israël aan te nemen.
Desondanks zag Chili prompt af van het verbreken van de banden met Israël. Na de aankondiging van Petro verklaarde de Chileense minister van Buitenlandse Zaken, Alberto van Klaveren, dat het volgen van dit voorbeeld “geen maatregel is die wordt overwogen” door de regering-Boric.
“Ik denk niet dat het een enorme politieke, militaire of economische impact zal hebben op Israël,” vertelde Yousef Aljamal, een academicus en co-auteur van Palestinian Diaspora Communities in Latin America and Palestinian Statehood, aan Middle East Eye.
“[Maar] het is een belangrijke stap die de deur zou kunnen openen voor andere landen, vooral in Latijns-Amerika, om dit voorbeeld te volgen en de banden met Israël te verbreken. Ik denk niet dat het invloed zal hebben op de aanvallen van Israël op Gaza, maar het zal een boodschap van solidariteit sturen naar het Palestijnse volk.”
Topfoto: De Colombiaanse president Gustavo Petro toont zijn vuist tijdens een bijeenkomst ter viering van de hervormingen van de regering in Bogota, Colombia, op 1 mei 2024 (Luisa Gonzalez/Reuters)
Gerelateerd (berichten in dit archief):
- Een genocide, al 200 dagen lang – Gaza’s schokkende cijfers over bloedbaden, doden, vermisten, gewonden – Palestine Chronicle, 23 april 2024
- Spaanse regering herhaalt dat zij de Palestijnse staat zal erkennen – TelesurTV 10 april 2024
- Het Masada-syndroom van Netanyahu en het VN-rapport van Francesca Albanese – Alfredo Jalife-Rahme Voltaire Netwerk Mexico Stad 5 april 2024
- Linda Thomas-Greenfield, Madame Veto heeft bloed aan haar handen – Thierry Meyssan Voltaire Netwerk, Paris 2 april 2024
- Israëlische misdaden in Gaza kunnen ICC de komende 50 jaar bezig houden: Albanese – Almayadeen 24 maart 2024
- Een voorspelde genocide – Chris Hedges Scheer Post 31 maart 2024
- Linda Thomas-Greenfield, Madame Veto heeft bloed aan haar handen – : Thierry Meyssan Voltaire Netwerk, Paris 2 april 2024
- alaten een volk te helpen dat met genocide bedreigd wordt – : Hassan Hamadé Voltaire Netwerk Beiroet (Libanon) 22 maart 2024 Israëlische misdaden in Gaza kunnen ICC de komende 50 jaar bezig houden: Albanese – Almayadeen 24 maart 2024 Washington, Londen en Tel Aviv verstrikt in Palestina – Thierry Meyssan Voltaire Netwerk 19 maart 2024
- De staat Israël is een instrument van de westerse koloniale overheersing in het Midden-Oosten – Een historische analyse – Eduardo Vasco Strategic Culture Foundation 6 maart 2024
- Gaza ‘bloedbad’ schoolvoorbeeld van Israëlische oorlogsmisdaden en doofpotaffaires – Alireza Hashemi, PressTV 4 maart 2024
- De oorlogsideologie in Oekraïne en Israël – Thierry Meyssan Voltaire Netwerk, Paris 5 maart 2024
- Vakbondsmedewerkers weigeren wapens te laden voor Israël – verklaring van coalitie in Israel IMEMC, 4 maart 2024
- Hoe komt Israël ermee weg? – Jeff Halper in een interview met Ken Jones,
- Israëlische kolonisten verbranden huis, schuren en auto’s in Ramallah – IMEMC 3 maart 2024
- Benjamin Netanyahu op geleende tijd – Thierry Meyssan Voltaire Netwerk Paris 20 februari 2024
- Trieste toestand van onze wereld – Mazin Quemsiyeh, popular-resistance blog, 18 februari 2024
- Israëlische burgers werden toegelaten om naaktmarteling te filmen’ – vertellen gevangenen Euro-Med Monitor – Palestine Chronicle 13 februari 2024
- Israël betrapt op ‘faken’ van hulp aan Gaza – RT 14 februari 2024
- De wijzers van de regionale Armageddon klok wijzen elf – Alastair Crooke Al Mayadeen Engels 13 feb 2024
- De situatie in de wereld met betrekking tot het bloedbad in Gaza – Thierry Meyssan Voltaire Netwerk. Paris 6 februari 2024
- Europa ontmaskerd: Is de EU een directe partner in de Israëlische genocide in Gaza? – Ramzy Baroud Counterpunch 31 januari 2024
- Stopzetten van UNRWA-hulp: een gecoördineerde politieke en economische aanval – ISM-Gaza palsolidarity.org 2 februari 2024
- Israëls bondgenoten versnellen genocide door UNRWA-fondsen te bevriezen – Saïd Bouamama Dewereldmorgen 30 januari 2024
- Negatief en Positief Nieuws – Negatief en Positief Nieuws
- De voorlopige maatregelen van het Internationaal Gerechtshof – Thierry Meyssan Voltaire Netwerk, Paris 30 januari 2024
- Financiering stopgezet voor VN-agentschap dat Gaza helpt nadat Israël ‘inlichtingendossier’ publiceert over link met 7 oktober – Tyler Durden Zerohedge 29 Januari 2024
- Het Westen, het Zuiden, en het Recht – german-foreign-policy 29 jan 2024
- Ondanks uitspraak genocidezaak ICJ geen einde aan Israëlisch bloedvergieten in Gaza – PressTV 27 januari 2024
- Wat is het Internationaal Gerechtshof en welke invloed kan het hebben op Gaza, Israël – Robert Inlakesh Palestine Chronicle 26 januari 2024
- Hoe kan Jemen het internationaal recht beschermen terwijl de VS en ‘Israël’ het schenden? – Mohammad Al-Jaber Al Mayadeen Engels 25 januari 2024
- De sluier eraf: de verborgen waarheden van Jabotinsky en Netanyahu – Thierry Meyssan Voltaire Netwerk 23 januari 2024
- Israël vermoordt tientallen academici en vernietigt elke universiteit in de Gazastrook – Euro-Med Monitor, 20 januari 2024
- De aanklacht van Zuid-Afrika tegen Israël – Thierry Meyssan Voltaire Netwerk, Paris 16 januari 2024
- Mazin Qumsiyeh, Nieuwbrief 24-3 uit Bethlehem – 7 januiari 2024
- “De oorlog in Gaza moet stoppen” – IMEMC 6 januari 2024
- NYT verhaal over vermeende verkrachting door Hamas verder ontkracht – Al Mayadeen Engels 5 jan 2024
- Overeenstemming Biden en Netanyahu over etnische zuivering van Gaza – Eric Zuesse SouthFront, 5 januari 2024
- Midden-Oosten: brandstichters roepen “Vuur!” – Manlio Dinucci Voltaire Netwerk, Rome 31 december 2023
- Blinken omzeilt opnieuw Amerikaans Congres om munitie naar Israël te sturen – Newsdesk v. TheCradle 30 december 2023
- Zuid-Afrika wendt zich tot het Internationaal Gerechtshof op grond van het Genocideverdrag – Persverklaring Zuidafrikaanse regering 29 december 2023
- Paus noemt gedode Gazaanse kinderen ‘Jezus van nu’, dringt aan op wapenstilstand in ‘wanhopige situatie’. – presstv dinsdag, 26 december 2023