bron: Almayadeen 24 maart 2024 ~~~ 

De speciale VN-rapporteur benadrukt dat het meer dan ooit nodig is om “Israël” ter verantwoording te roepen nu het doorgaat met het plegen van misdaden en genocide tegen de Palestijnen.

“De misdaden van Israël in Gaza gedurende bijna zes maanden zouden het Internationaal Strafhof (ICC) de komende 50 jaar bezig kunnen houden”, aldus Francesca Albanese, de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in de bezette Palestijnse gebieden.

Albanese plaatste een video op X waarop te zien is hoe Israëlische bezettingstroepen vier Palestijnse burgers achtervolgen en doden in de stad Khan Younis, ten zuiden van de Gazastrook, met een bewapende drone.

“De kolossale hoeveelheid bewijs met betrekking tot internationale misdaden begaan door Israël in Gaza in de afgelopen zes maanden zou het Internationaal Strafhof de komende vijf decennia bezig kunnen houden, vooral in het huidige tempo van de rechtszaken,” waarschuwde ze.

Ze herhaalde dat het “meer dan ooit” nodig is om “Israël” ter verantwoording te roepen omdat het doorgaat met het plegen van misdaden en genocide tegen de Palestijnen.

Vorige maand verklaarde Albanese dat “Israël” de bevelen van het Internationaal Gerechtshof (ICJ), om de rechten van de Palestijnen onmiddellijk te beschermen en alle activiteiten die neerkomen op genocide te staken, schendt

“Israël” moet “alle maatregelen nemen die in haar macht liggen om het rechtstreeks en publiekelijk aanzetten tot het plegen van genocide” tegen Palestijnen in Gaza te voorkomen en te bestraffen, nadat er bewijs was gevonden van “duidelijk genocidale en ontmenselijkende retoriek afkomstig van hooggeplaatste Israëlische regeringsfunctionarissen”.

De bevelen van het ICJ verplichten het land ook om “onmiddellijke en effectieve maatregelen te nemen om de verstrekking van dringend noodzak04elijke basisvoorzieningen en humanitaire hulp mogelijk te maken”.

Twee dagen na haar commentaar meldde een correspondent van het Israëlische Kan dat de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz, samen met minister van Binnenlandse Zaken Moshe Arbel, hebben aangekondigd dat Albanese “Israël of de Palestijnse gebieden niet zal mogen betreden na haar recente commentaar”.

Albanese had een paar uur eerder ook opmerkingen gemaakt over het belang om de misdaden van de Israëlische bezettingstroepen op de Westelijke Jordaanoever aan te pakken, vooral met betrekking tot “de klaarblijkelijke buitengerechtelijke executies door ISR-troepen vermomd als medisch personeel” in het Ibn Sina ziekenhuis in Jenin.


Gerelateerd (berichten in dit archief):