Bron: misionverdad 26 mei 2023 [SP]
orinocotribune 26 mei 2023[EN]~~~

De Europese Unie (EU) is van plan een diplomatiek offensief te beginnen tegen Latijns-Amerika, in een kruistocht met als doel het Zuid-Amerikaanse land te “heroveren” alvorens de aanval in te zetten op China, dat beetje bij beetje geopolitieke invloed heeft verworven in de regio.

Volgens een bericht van donderdag 25 mei door het Spaanse El País wordt verwacht dat de voorzitter van de EU, Ursula von der Leyen, in juni van dit jaar een rondreis zal maken door Brazilië, Mexico, Argentinië en Chili. Ook zal zij op 17 en 18 juli in Brussel een ontmoeting hebben met de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 landen van het Europese blok en de landen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (CELAC). Volgens het verslag maakt het bezoek van de hoge vertegenwoordiger van de EU, Josep Borrell, aan Cuba deel uit van dat plan.

Wat zij eufemistisch “herdefiniëring van de rol van de EU in Latijns-Amerika” hebben genoemd, is niets anders dan een geforceerde poging om “de brokstukken in de wereldgeopolitiek te herordenen”. Volgens de Europeanen is het doel van de rondreis het versterken van allianties tussen landen om “democratie, veiligheid, vermindering van ongelijkheid en eerbiediging van de mensenrechten” te bevorderen.

Het is moeilijk om niet het gevoel te hebben dat ze terrein verliezen aan China, dat tussen 2000 en 2020 26 grote investeringen heeft gedaan in heel Latijns-Amerika. Het Aziatische land heeft 21 landen van het Zuid-Amerikaanse continent opgenomen in zijn Nieuwe Zijderoute-project. Veel analisten vragen zich af wat de EU Latijns-Amerika te bieden heeft, naast de traditionele rol van schoothondje van de VS en de samenwerking met hen om natuurlijke hulpbronnen van het continent te exploiteren en te onteigenen.

De EU heeft dringend behoefte aan grondstoffen uit dit continent, die essentieel zijn voor de ontwikkeling van het project “groene wereldeconomie”. Er is vooral vraag naar lithium, waarvan de reserves in Bolivia, Chili, Peru en Argentinië 60% van de wereldvoorraad leveren.

Topfoto: Fotocompositie met een vlag van de Europese Unie (rechts) en een computergetekend silhouet van Latijns-Amerika (links). Foto: Marco Trade Revista/Archiefoto.


[Openbaararchief] Met de onmiddelijke en onvoorwaardelijke steun aan de ondemocratische regiems in Peru en Equador, en aan de gewelddadige opposities in Venezuela, Cuba, Nicaragua is het gezicht van de EU danig geschonden. De bevolking van andere landen in de regio zullen niet vergeten zijn dat de EU de diktaturen in hun land openlijk steunde en nu (nadat de dictators verdreven zijn) samen met de VS en Canada overgegaan is om met illegale ‘sancties’ hun economieen kapot te maken.