Bron: Kawsachun News 27 maart 2022 ~~~

We spraken met Jose Luis Granados Ceja, Mexicaans journalist, over waarom de regering van Mexico de laatste tijd wordt aangevallen door de internationale media en de Europese Unie.

Het EU-parlement heeft resoluties aangenomen waarin de regering van president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) wordt veroordeeld en hem als autoritair wordt bestempeld. Wat is hier aan de hand?

Zoals met zoveel dingen, is het echte probleem het energiebeleid. De oorlog in Europa heeft de energiekwestie nog prangender gemaakt dan voorheen. Europa is afhankelijk van koolwaterstoffen uit Rusland, zonder welke hun burgers bevriezen in hun huizen. Ze willen dus diversifiëren waar ze energie vandaan halen, Latijns-Amerika is een mogelijk alternatief.

Een probleem is dat Europa ons blijft behandelen als een kolonie. Hun doel is totale controle over onze natuurlijke hulpbronnen voor Europees kapitaal, specifiek Spaans kapitaal in dit geval. Mexico is bezig zich om te vormen en de controle over zijn natuurlijke hulpbronnen terug te nemen en meer controle te krijgen om in onze eigen behoeften te voorzien. Natuurlijk zal Mexico nog steeds aan de internationale markt verkopen, maar wat zal veranderen is dat degenen die de controle zullen hebben het staatsbedrijf PEMEX en de federale elektriciteitscommissie zullen zijn. De vorige regering heeft hiervoor Spaanse bedrijven aangetrokken met contracten die die bedrijven ten goede kwamen, maar Mexico schaadden. AMLO’s beleid om PEMEX en de federale elektriciteitscommissie weer op te bouwen heeft de belangen van het Europese kapitaal geschaad en dat is wat dit interventionisme tegen Mexico heeft uitgelokt.

De EU gebruikt het voorwendsel van “mensenrechten” om dit te doen. Ja, Mexico heeft absoluut een probleem van onvoldoende bescherming voor journalisten en mensenrechtenactivisten, en we moeten van de regering eisen dat zij meer doet. Maar deze EU-parlementariërs hebben dit gebruikt voor koloniale scheldpartijen, alsof zij ons moederland zijn. Wie was de eerste parlementariër die zich over deze resolutie uitsprak? De vader van Leopoldo Lopez, de Venezolaanse couppleger. Dat zegt genoeg.

https://youtu.be/ggXOrUm1zb8

Gaat de regering van AMLO met deze energiehervormingen een tweede fase in waarin we nog meer veranderingen kunnen verwachten?

Ja. In Mexico kennen we ‘sexenios’, wat betekent dat een gekozen regering zes jaar heeft, waarna de president een opvolger moet zoeken en hopen dat die het beleid kan voortzetten. Dit leidt ertoe dat de sexenios in tweeën worden gedeeld. Voor AMLO kunnen de eerste drie jaar worden gekarakteriseerd als een reddingsoperatie, waarbij de staat wordt gered van de verwoestingen die de neoliberale periode heeft aangericht. Een voorbeeld daarvan is de bouw, deze week nog, van een nieuwe internationale luchthaven voor de hoofdstad, en binnenkort zal onze eigen raffinaderij in Dos Bocas worden voltooid, een raffinaderij die tot doel heeft de door mij genoemde zelfvoorziening op energiegebied te bereiken. De funderingen zijn gelegd, wat blijft er over? Een wending naar de massa.

In april houden we een terugroepingsreferendum, een nieuwe regel waarbij de mensen zullen stemmen over het al dan niet handhaven van de regering halverwege de sexenio. Als deze regel had bestaan in de neoliberale regeringen van Calderon of Pena Nieto, dan zouden zij zijn verwijderd. Wat het nu kan betekenen is een vernieuwing van AMLOs mandaat. Wat gebeurde er toen Chavez zijn terugroepingsreferendum won? Het was een mandaat om de revolutie te verdiepen. Als AMLO kan winnen, en dat zal hij, want zijn goedkeuringscijfer is ongelooflijk hoog en de oppositie wil niet meedoen, dan zal AMLO versterkt uit de strijd komen. Ik hoop op een radicalisering van de regering als gevolg daarvan. De afgelopen drie jaar stonden in het teken van vrede met de dominante klassen, maar nu is het tijd om vooruit te komen en aan de verwachtingen van het volk te voldoen.

De internationale media hameren op een democratische terugval in Mexico, maar het enige bewijs daarvoor lijkt te zijn dat AMLO ‘s ochtends tijdens zijn persconferenties gemeen is tegen journalisten en oppositieleden.

De staatsgreep in Bolivia begon niet met de verkiezingen van 2019, maar met de nepnieuwscampagne waarin niet-bestaande kinderen van hem werden verzonnen; en met de valse bewering dat Evo bossen afbrandde. Deze campagne van wegkwijnen heeft zijn effect, omdat ze de regering niet kunnen aanvallen op basis van wat ze doet, aangezien zijn beleid populair is, nemen ze hun toevlucht tot pure roddel.

Een recent geval is een verhaal van de ‘journalist’ Carlos Loret de Mola. Samen met “Mexicanen tegen corruptie en straffeloosheid”, een door USAID gefinancierde NGO, publiceerde hij een stuk waarin werd beweerd dat de zoon van AMLO een landhuis in Houston heeft dat toebehoort aan de eigenaar van een oliemaatschappij die contracten heeft met PEMEX, waarbij de implicatie was dat hij dit huis had gekregen om in de gunst te komen bij de regering. Dat werd ontkracht met slechts een klein beetje onderzoek, het bleek dat zijn partner het huurde via een makelaar en geen contact had met de eigenaar. Bovendien werkte de eigenaar niet met Mexico, hij handelde de zaken van het bedrijf in Canada af. Het verhaal was een verzinsel, maar het heeft effect, vooral onder de middenklasse die dan zegt dat AMLO net zo is als de anderen wat corruptie betreft, terwijl dat niet waar is. Het doel is deze te implanteren voor wanneer er een confrontatie is, wanneer de regering tegen de belangen van de elite ingaat, dan kunnen zij deze laster gebruiken om op te roepen tot het ten val brengen van de regering.