Bron: ultimasnoticias 23 februari 2021 (SP), 
orinocotribune 24 februari 2021 (EN) ~~~

Gisteren, 23 februari heeft de Venezolaanse Nationale Assemblee (AN) unaniem een verzoek goedgekeurd om de vertegenwoordiger van de Europese Unie in Venezuela, Isabel Brilhante Pedrosa, tot persona non grata te verklaren, en er bij de uitvoerende macht op aan te dringen de voorwaarden waaronder het kantoor van de EU in het land bestaat, te herzien. De vraag hoe de Venezolanen door deze nieuwe EU-sancties worden aangevallen, en wat de gevolgen daarvan zijn, moet ook aan de orde worden gesteld bij de Verenigde Naties (VN).

Volgens de voorzitter van het Venezolaanse parlement, Jorge Rodríguez, zijn de nieuwe sancties van de Europese Unie niets anders dan “een nieuwe agressie, onderdeel van het multiplatformplan dat vanuit het buitenland tegen Venezuela wordt uitgevoerd”. Hij merkte verder op dat het volgens hem een eer zou zijn voor (Josep) Borrell om alle 277 afgevaardigden die de nieuwe Nationale Assemblee vormen te sanctioneren. “Het is echt walgelijk dat er mensen zijn die verslaafd zijn geraakt aan sancties ten koste van het lijden van het volk,” voegde hij eraan toe.

AN-voorzitter Rodríguez maakte de balans op van de agendapunten die deze dinsdag in de gewone zitting van de AN werden besproken, en was van mening dat alle punten samenvatten wat hij “de diepe, wrede en misdadige multiplatformagressie van imperialistische actoren van de wereld tegen Venezuela” noemde.

Bij de bespreking van het belangrijkste punt met betrekking tot de verdediging van de Essequibo-regio, herinnerde president Rodríguez eraan dat het niet gratuit of toevallig was dat “de meest criminele en wrede actor de regering van Donald Trump is geweest. Zij heeft besloten dat zij, om ons te breken, het volk van Venezuela aan groot lijden moet onderwerpen, en daarom is onze strijd gericht tegen Exxon Móbil, dat er alleen maar op uit is om de rijkdommen van het Venezolaanse volk te stelen.”

Hij herinnerde het AN er ook aan dat Guaidó de Essequibo regio moest afstaan als hij de steun wilde hebben “van het oude Engelse rijk”.

Wat betreft punt 2 van de parlementaire agenda, over de bespreking van de Overeenkomst tot Afwijzing (Agreement to Reject) maatregel van de regering van de Republiek Peru tegen Venezolaanse migranten, met betrekking tot de omstandigheden van de menselijke mobiliteit aan haar grenzen, benadrukte president Rodríguez dat dit een punt was geweest dat was voorgesteld door de parlementaire oppositie, en herinnerde hij aan de woorden van anti-Chavista Julio Borges, die in 2017 had verklaard dat “Venezolaanse emigratie een besmettelijke ziekte was … op welk niveau dan ook, die leidt tot staatloosheid.” Rodríguez wees er vervolgens op dat dit was georkestreerd door de zogenaamde Lima Groep.

En hij vervolgde: “Piñera, je hebt gezorgd voor de braindrain, maar Venezolanen zijn betere artsen dan die in Chili, met het enorme verschil dat ze hier hun opleiding gratis kregen. Al deze uitingen van racisme, showmanschap en vrouwenhaat tegen onze vrouwen werden aangemoedigd door de heersers van die landen. Ze werden aangemoedigd door Moreno, een miserabele en decadente verrader. Georkestreerd als beleid van de staten van die landen, tegen een land dat vrijheid gaf aan de meesten van hen… Ecuador, Peru, Colombia, zodat zij vrij konden zijn.”

Hij herinnerde eraan dat Venezuela vandaag 6 miljoen Colombianen opvangt en vroeg zich af waarom de UNHCR nooit gevraagd heeft hoe de regering van Venezuela deze burgers behandelt… “Hoe heten wij hen welkom? Net als iedere andere Venezolaan, door hen gezondheidszorg, huisvesting en voedsel te bieden.”

“Ik steek beide handen op om deze aanval op ons volk af te wijzen”, zei hij bij de goedkeuring van de overeenkomst tegen de acties van de regering van Peru.

Wat betreft punt 3 van de agenda, met betrekking tot de herdenking van twee jaar na de zogenaamde ‘Battle of the Bridges’ (Slag om de Bruggen – de couppoging van Juan Guaido en Leopoldo Lopez).
Hij herinnerde het AN aan het concert aan de grens, als een excuus voor Guaidó om samen te spannen met de paramilitaire bende Los Rastrojos. “Zij geloofden erin, dat Miguel Bosé de Bolivariaanse regering omver zou werpen. Wapens, geld, miguelitos. Dat was wat die vrachtwagens [met vermeende humanitaire hulp] bevatte…. Ze zijn niet gestopt met hun criminele inspanningen, en zijn op dit moment in Bogotá, diezelfde verraders, en James Story heeft ze ervoor betaald, maar ze hebben verloren.”

De voorzitter van de AN las de nieuwe agenda voor, die in Bogotá was voorbereid door de rechtervleugel, waarin hij een uiteenzetting gaf over de strategie van het imperialisme om zich te bemoeien met de politieke ontwikkeling van het land.

Reeds op maandag had president Rodríguez bericht over de planning op Colombiaanse bodem van meer acties en agressie tegen de stabiliteit van Venezuela, door Venezolaans extreem-rechts, de regering van Iván Duque en de Verenigde Staten.

“Ze willen dat de psychopaat Leopoldo López president van Venezuela wordt, maar eerst zullen ze over onze lijken moeten gaan,” voegde Rodríguez eraan toe.

“Het enige wat die man geweest is, is de burgemeester van Chacao, hij was niet eens in de voorverkiezingen van 2012, en moest daarom Capriles steunen, ook al haten ze elkaar. Het is uitgesloten dat hij president van Venezuela wordt en daarom neemt hij zijn toevlucht tot geweld en vliegt hij huilend naar de Europese Unie.”

Topfoto: Jorge Rodríguez, voorzitter van het Venezolaanse parlement, verwierp de recente illegale sancties van de Europese Unie en daagde Borrell uit om alle Venezolaanse afgevaardigden te sanctioneren. Foto met dank aan Ultimas Noticias.