Bron: El Siglo, 24 mei 2023 [SP],  
Co-op AntiWarCafe Berlijn, 24 mei 2023 [DE] ~~~ 

8 miljoen levens zijn gered in 165 landen en 2,2 miljoen patiënten zijn behandeld in alle regio’s van de wereld. Artsen uit Cuba hebben in zes decennia bijna 16 miljoen chirurgische ingrepen verricht, 3,2 miljoen oogoperaties via het programma Operation Miracle en meer dan 17 miljoen vaccinaties toegediend aan inwoners van alle continenten. De Cubaanse medische samenwerking begon in Algerije en Chili.

“Latin Press. “Oma.” Havana. 24.05.2023 . Op 23 mei 1963 vertrok de eerste brigade van Cubaanse artsen naar Algerije, alhoewel in 1960 al een klein team in Chili aankwam om te helpen na de aardbeving die dat Zuid-Amerikaanse land trof.

Deze datum wordt in de Centrale Dienst voor Medische Samenwerking gevierd door de protagonisten van dit humanistische werk, dat zes decennia later wordt voortgezet met 57 medische brigades bestaande uit 22.632 medewerkers op vijf continenten.

Dit is een samenwerking die, ondanks de positieve balans van elke opgeloste noodsituatie op gezondheidsgebied, door meerderen in diskrediet wordt gebracht en met leugens en verdraaiingen in een kwaad daglicht wordt gesteld. Er zijn meer dan acht miljoen levens gered en bijna 16.000 chirurgische ingrepen uitgevoerd.

Er zijn de missies in landen in oorlog of verwoest door krachtige orkanen, aardbevingen en uitbraken van ebola, cholera en het nog steeds latente Covid-19, waar de inzet van medische brigades en het internationale contingent van artsen gespecialiseerd in rampen en ernstige situaties en epidemieën, Henry Reeve, hun essentiële diensten hebben verleend.

Hoeders voor een menselijker wereld

Uiterst zuiver, wit als vriendelijke zielen: dat is zijn kostuum. Sommigen dragen een pet, anderen een stethoscoop of diverse instrumenten, een groep kent “wonderbaarlijke” technologieën en genezingsoefeningen. Zo hebben tienduizenden Cubaanse gezondheidsspecialisten zes decennia lang de geografie van elk continent verkend, zonder andere beschutting dan de wil om te helpen.

Het zijn geen superhelden. Noch zijn het Quichotes. Het zijn dappere, moedige Cubanen, professionals opgeleid op een klein Caribisch eiland waarvan het DNA diep van binnen solidariteit in zich draagt.

Sinds de eerste brigade van de Grote Antillen op 23 mei 1963 naar Algerije vertrok, is de medische samenwerking van deze natie met andere landen constant geweest. Meer dan acht miljoen geredde levens in 165 landen getuigen van de betekenis van de volksgezondheid ten tijde van de Cubaanse revolutie.

Slechts enkele uren verwijderd van de meest verwoestende rampen, in het aangezicht van dodelijke ziekten, bij de opbouw van primaire gezondheidszorgsystemen en bij het verlenen van hun diensten in tal van extreme situaties waaronder de wereld de afgelopen jaren heeft geleden, hebben onze internationalisten de merite om onvoorstelbare plaatsen te bereiken.

Overal waar de helende ziel van onze specialisten mensen heeft geraakt, zijn de blijvende sporen van hun nobele werk gebleven. Er is geen patiënt of familielid van die patiënt die het vriendelijke gezicht vergeet van de artsen van het eiland die zijn leven hebben gered, hem een gelukkige geboorte hebben bezorgd, zijn gezichtsvermogen hebben hersteld en zijn hand hebben vastgehouden als om een stukje van zichzelf over te dragen aan de pijn.

Solidariteit in de gezondheidszorg is het vaandel geworden van het Cubaanse volk, waarvan het constante uitgangspunt artsen is en niet bommen, zoals Fidel zei, de architect van dit leger “ijverige hoeder van het kostbaarste van de mens, apostel en schepper van de mens. een menselijker wereld”


Gerelateerd (berichten in dit archief):