Bron: Free Alex Saab Foundation 
 Fuser News, 17 januari 2022  (SP)
Alex Saab nieuws 17 januari 2022  (EN)-~~~

Venezuela en de Venezolaanse diplomaat Alex Saab zijn het slachtoffer van een juridische oorlog door de Verenigde Staten (VS) en haar satellietregeringen, dit werd maandag benadrukt door de advocaat en lid van de Free Alex Saab Movement, Indhriana Parada, tijdens een bijeenkomst gehouden met woordvoerders van de Local Supply and Production Committees (CLAP) die behoren tot de gemeenschappen van Lara.

De activiteit maakt deel uit van een tournee die de leden van de Beweging ondernemen om de realiteit en de onwettigheid van de zaak van de speciale gezant van Venezuela bekend te maken.

“Ze hebben Kaapverdië het internationaal recht laten schenden, een diplomaat laten ontvoeren, de soevereiniteit van Venezuela laten schenden en Alex Saab laten martelen, om hem te dwingen een vrijwillige uitlevering te tekenen en te zeggen dat hij schuldig was, maar ze zijn er niet in geslaagd,” zei hij.

In dit verband legde hij uit dat het Amerikaanse rechtssysteem zeer veroordelend is en “je tot het uiterste drijft om te krijgen wat het wil”.

De processen van Alex Saab in de Verenigde Staten

Parada detailleerde dat er twee “juridische” processen worden uitgevoerd in het Noord-Amerikaanse land:

Het eerste is een beroep dat door het verdedigingsteam is ingesteld in het Eleventh Circuit van het Hof van Beroep van Georgia, waarin wordt gevraagd om verwerping van het beroep dat in april 2021 is ingediend en waarin de erkenning van zijn diplomatieke onschendbaarheid wordt geëist.

De tweede en belangrijkste aanklacht, waarin de misdrijven in verband met het witwassen van geld aan hem werden toegeschreven, werd uiteindelijk ingetrokken, zodat er slechts één aanklacht overblijft voor vermeende “samenzwering”, die niet strafbaar is in de Venezolaanse wet of in een van de wetten van Latijns-Amerikaanse landen.

“Wij gehoorzamen aan een positieve wet, dat je bewijslast moet leveren waarvoor je aanklaagt. Ze moesten het vergrijp feitelijk bewijzen, dat konden ze niet”, zei hij.

Anderzijds herhaalde hij dat de diplomaat Alex Saab internationaal erkend is, “geen land ter wereld heeft het aangedurfd het feit te negeren dat hij een diplomaat is”, voegde hij eraan toe.

Roigar López, een digitale communicator en tevens lid van de Free Alex Saab Movement, benadrukte van zijn kant dat de Verenigde Staten geen enkel bewijsstuk hebben laten zien tegen de speciale Venezolaanse gezant “niet één na twee jaar van demonisering”.

Hij wees erop dat landen als China, Rusland, Iran en Nicaragua, alsook sociale bewegingen uit de verste uithoeken van de wereld, waaronder de straten van de Verenigde Staten, de zaak van Alex Saab hebben gesteund en al maandenlang verenigd zijn in protest om zijn vrijlating eisen.