Bron: venezuelanalysis 15 juni 2020 ~~~

Mérida, 15 juni 2020 (venezuelanalysis.com) – Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela heeft de onmiddellijke vrijlating geëist van een regeringsaannemer op hoog niveau, die door Interpol in Afrika’s Kaapverdië wordt vastgehouden.

Alex Nain Saab Moran, 48 jaar, werd gearresteerd op het eiland van de archipel tijdens een technische tussenstop in zijn privé-jet op vrijdag. Hij was naar verluidt op weg naar de Islamitische Republiek Iran om te onderhandelen over contracten voor de invoer van voedsel namens het gesubsidieerde voedselprogramma CLAP, van de regering, evenals van medicijnen en andere importen die nodig zijn om de COVID-19 pandemie te bestrijden. (1)

Hoewel Kaapverdië en de VS geen wederzijds uitleveringsverdrag hebben, is het proces naar verluidt al “aan de gang”, waarbij het Afrikaanse land zich beroept op wederzijdse VN-verdragen tegen de georganiseerde misdaad als wettelijk kader voor de verhuizing.

In de VS staat Saab naast de sancties van het ministerie van Financiën ook terecht in Florida, New York en Washington. Hij wordt ook geconfronteerd met rechtszaken in Colombia, waar de autoriteiten afgelopen dinsdag acht van zijn eigendommen in beslag namen. De eigendommen hadden een gezamenlijke waarde van 9,7 miljoen dollar en omvatten een herenhuis van 7,7 miljoen dollar in Barranquilla.

Minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza veroordeelde de arrestatie van Saab als “illegaal”, en beweerde dat er geen Interpol-bevel bestond op het moment van de detentie. Hij beschuldigde ook de in Frankrijk gevestigde internationale politieorganisatie van het schenden van “de diplomatieke immuniteit die het internationaal recht toekent aan een agent van een soevereine regering” en zwoer alle diplomatieke en wettelijke kanalen te zullen gebruiken om de vrijlating van de zakenman te bewerkstelligen.

CLAP-voedseldozen omvatten normaal gesproken een aantal in eigen land geproduceerde goederen, maar ook een reeks geïmporteerde artikelen, waaronder pasta, melkpoeder en meel. (@ClapOficial / Twitter)


Saab is een Colombo-Venezuelaanse zakenman van Libanese afkomst die naar verluidt bedrijven bezit in Colombia, Hongkong, Turkije, de VAE, Mexico, Panama en de Verenigde Staten.

Sinds 2009 hebben de regeringen van Chavez en Maduro hem en zijn firma’s naar verluidt een aantal miljoenencontracten voor invoer in de sectoren huisvesting, mijnbouw en voeding toegekend. Deze contracten omvatten een overeenkomst uit 2011 ter waarde van 685 miljoen dollar voor de invoer van geprefabriceerde woningbouwpakketten als onderdeel van Venezuela’s Grote Huisvestingsmissie, diverse bouwcontracten ter waarde van 159 miljoen dollar tussen 2012 en 2013, een 2016 CLAP-voedselleveringscontract met de lokale overheid van Tachira ter waarde van 340 miljoen dollar, en een vergelijkbaar nationaal CLAP-contract ter waarde van 425 miljoen dollar in 2017.

Hoewel de details van de meer recente overheidscontracten nog onbekend zijn, wordt Saab algemeen beschouwd als een belangrijke speler in de strategie van de Maduro-regering om het algehele embargo van Washington voor 2019 te omzeilen, waardoor secundaire sancties tegen buitenlandse regeringen of bedrijven die handel drijven met Caracas in een poging om de importafhankelijke economie van het land lam te leggen, dreigen te worden opgelegd. (2)

Onlangs heeft de Trump-administratie haar zinnen gezet op tankers die Venezuelaanse ruwe olie vervoeren, maar de Amerikaanse agentschappen hebben zich ook gericht op olie-voor-voedsel-overeenkomsten met Mexico en op overeenkomsten met Iran over ruwe olie voor brandstof. (3,4,5)

Saab werd in juli 2019 zelf gesanctioneerd door het Amerikaanse ministerie van Financiën, samen met zijn zakenpartner Alvaro Pulido en dertien bedrijven die naar verluidt eigendom zijn van of gecontroleerd worden door hen.

Destijds beschuldigde Washington de mannen ervan een “uitgebreid corruptienetwerk” te runnen dat profiteerde van te dure contracten met het CLAP-voedselprogramma, waarvan naar schatting zes miljoen van de armste gezinnen in Venezuela profiteren. Zowel Saab als Pulido werden in dezelfde maand door een federale rechtbank in Florida formeel beschuldigd van het witwassen van 350 miljoen dollar, maar er werd geen enkel bewijs tegen de mannen openbaar gemaakt.

Twee van Saab’s broers en zakenpartners, evenals nog eens 16 andere bedrijven, werden vervolgens in september door Washington gesanctioneerd, en in december werd de zakenman getroffen door een reisverbod door de achttien ondertekenaars van het Inter-American Reciprocal Assistance Pact (TIAR). (6)


Topfoto: Alex Saab is een Colombo-Venezuelaanse burger van Libanese afkomst en werd op vrijdag gearresteerd op weg naar Iran.


In dit archief: