Bron: Jesús Rodríguez-Espinoza orinocotribune 17 oktober 2021

Caracas, 16 oktober 2021 (OrinocoTribune.com)-De Kaapverdische autoriteiten hebben deze zaterdag, 16 oktober, de illegale uitlevering naar de Verenigde Staten toegestaan van de Venezolaanse diplomaat Alex Saab, die er sinds 2020 opgesloten zat, meldde een Kaapverdische lokale radio.

Alex Saab werd weggevoerd aan boord van een Amerikaans vliegtuig van het Kaapverdische eiland Sal naar Florida, een actie die niet werd meegedeeld aan de verdediging van de diplomaat. Volgens AP “journalist” Joshua Goodman, werd de Venezolaanse diplomaat gedwongen aan boord te gaan van een kleine Gulfstream jet die toebehoorde aan het Amerikaanse Ministerie van Justitie, met serienummer N708JH, volgens de online tracking service FlightRadar24.com. Op dat moment was de vlucht de nummer 1 meest gevolgde vlucht wereldwijd in de populaire Flighttracking-service.

Dezelfde Joshua Goodman schreef een propaganda-hitstuk over de uitlevering van Saab dat ophef veroorzaakte vanwege het lage niveau van journalistiek en het hoge niveau van propaganda in het zogenaamde nieuwsstuk, zelfs voor Goodmans normen. AP tweette het stuk en beschreef Saab als een “voortvluchtige”, wat ernstige tekortkomingen toont in AP’s begrip van juridische termen in een poging om wat voor veel juridische experts een pure en eenvoudige ontvoering is, wit te wassen.

“We evalueren deze schending van het juridische proces en zullen zo snel mogelijk een officiële verklaring afleggen,” kondigde het verdedigingsteam van Saab aan, terwijl het Internationale #FreeAlexSaab Comité begon te werken aan komende acties om te protesteren tegen de vreselijke juridische overschrijding van de VS in verband met Saab’s zaak, volgens bronnen dicht bij Orinoco Tribune.

Ambassadeur Saab werd sinds 12 juni 2020 op onregelmatige wijze in Kaapverdië vastgehouden, toen zijn vliegtuig een tussenlanding maakte op de internationale luchthaven Amílcar Cabral van het eiland Sal op weg naar Iran. Saab was op een missie van de Venezolaanse regering om voedsel en geneesmiddelen aan te kopen voor miljoenen Venezolanen die het slachtoffer zijn van onwettige sancties van de VS en Europa. Saab’s “arrestatie” werd verricht door de politie van Kaapverdië, ondanks het feit dat hij diplomatieke onschendbaarheid geniet, die zowel door de Venezolaanse regering als door de Russische en Iraanse autoriteiten is erkend, waardoor het hele proces volgens gerenommeerde internationale juridische deskundigen onwettig is.

De Amerikaanse autoriteiten hebben ook de indiening van bewijsmateriaal tegen Alex Saab in de Verenigde Staten, die zij aanvankelijk in oktober 2020 aan de federale rechtbank moesten voorleggen, uitgesteld en vervolgens nog twee keer uitgesteld. De verdediging van Saab hekelde deze manoeuvre van de VS-autoriteiten om de procedure tegen de diplomaat te rekken en zijn uitlevering te bewerkstelligen zonder ook maar één bewijs van zijn vermeende misdaden voor te leggen, hetgeen precies is wat deze zaterdag is gebeurd.

Venezuela veroordeelt de ontvoering van Alex Saab (communiqué)

Het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring afgelegd waarin het de ontvoering van de diplomaat door de Verenigde Staten en Kaapverdië aan de kaak stelt, nadat ze hem hebben gemarteld en hem 491 dagen willekeurig gevangen hebben gehouden zonder aanhoudingsbevel of eerlijk proces, wat in strijd is met de Kaapverdische wetten, het internationaal recht en het Verdrag van Wenen.

Hieronder volgt de niet-officiële vertaling van het volledige communiqué:

Venezuela spreekt zijn afkeuring uit over de ontvoering van de Venezolaanse diplomaat Alex Saab door de VS
De regering van de Bolivariaanse Republiek Venezuela veroordeelt de ontvoering van de Venezolaanse diplomaat Alex Saab door de regering van de Verenigde Staten, in samenwerking met de autoriteiten van Kaapverdië, die hem gemarteld hebben en hem gedurende 491 dagen willekeurig gevangen hebben gehouden, zonder arrestatiebevel of eerlijk proces, en aldus de wetten van Kaapverdië en het Verdrag van Wenen hebben geschonden.

Deze misdaad werd veroordeeld door de Organisatie van de Verenigde Naties en door verschillende landen van de wereld.

De informatie is bevestigd door de familieleden van de diplomaat die onlangs de toegang tot dat land [Kaapverdië] werd ontzegd.

Zoals bekend is Alex Saab een permanente vertegenwoordiger van onze regering aan de dialoogtafel die in Mexico met de Venezolaanse oppositie wordt gehouden, dankzij de facilitering van het Koninkrijk Noorwegen en de begeleiding van de Russische Federatie en het Koninkrijk der Nederlanden, waarvan het goede verloop ook door dit misdrijf is ondermijnd.

De regering van de Bolivariaanse Republiek Venezuela verwerpt deze ernstige schending van de mensenrechten van een Venezolaanse burger, diplomaat en vertegenwoordiger van ons land naar de wereld.

Dit is een feit dat een gevaarlijk precedent schept voor het internationaal recht. Wij houden de Kaapverdische autoriteiten en de regering van president Biden verantwoordelijk voor het leven en de fysieke integriteit van Alex Saab en wij behouden ons als soevereine natie de acties voor die wij dienovereenkomstig zullen ondernemen.

Wij waarderen de solidariteit van het nobele volk van Kaapverdië en Afrika, alsook van de sociale bewegingen van de Verenigde Staten en de wereld, die hun stem hebben verheven om deze misdaad te veroordelen.

De strijd voor de waardigheid van deze onschuldige man, die wordt bijgestaan en beschermd door het internationaal recht, wordt voortgezet en geïntensiveerd.

Vice-president Delcy Rodríguez leest Iván Duque van Colombia de les

De uitvoerende vice-president van Venezuela, Delcy Rodríguez, heeft zich zaterdag uitgesproken nadat de president van Colombia, Iván Duque, de ontvoering van de Venezolaanse diplomaat Alex Saab door de Verenigde Staten in medeplichtigheid met de Kaapverdische autoriteiten een “triomf” noemde tegen “drugshandel, witwassen van geld en corruptie”.

“De uitlevering van Alex Saab is een triomf in de strijd tegen drugshandel, witwassen en corruptie die de dictatuur van Nicolás Maduro heeft gepropageerd,” schreef de Zuid-Amerikaanse cheerleader van de VS op zijn Twitter-account. “Colombia heeft de VS gesteund en zal dat blijven doen in het onderzoek tegen een transnationale misdaadbende onder leiding van Saab.”

Rodríguez plaatste een reactie op haar Twitter-account: “In tegenstelling tot degenen die de productie van en handel in drugs promoten als levensonderhoud voor de Colombiaanse staat en zijn economie, is Alex Saab een onschuldige Venezolaanse diplomaat, een slachtoffer van ontvoering en schending van zijn mensenrechten, die ons land heeft gediend tegen de immorele imperiale blokkade.”

Mexico Besprekingen opgeschort

De delegatie van de Venezolaanse regering bij de dialoog die in Mexico wordt gehouden, zal de volgende gespreksronde, die voor aanstaande zondag 17 oktober is gepland, niet bijwonen uit protest tegen de ontvoering van Saab. Dit heeft het hoofd van de delegatie, Jorge Rodríguez, zaterdag bekendgemaakt, nadat het nieuws over het incident bekend was geworden.

De voorzitter van de Venezolaanse Nationale Assemblee en hoofd van de Venezolaanse regeringsdelegatie bij de besprekingen in Mexico, Jorge Rodríguez, heeft in gezelschap van de andere leden van de delegatie een verklaring voorgelezen waarin hij de illegale uitleveringsoperatie van de regering van de Verenigde Staten tegen Saab veroordeelt, en “de wereld waarschuwt dat het leven van Alex Saab in gevaar is door toedoen van een gerechtelijk systeem dat is opgezet om Venezuela aan te vallen en eist dat hij onmiddellijk door de regering van Joe Biden wordt vrijgelaten”.

“Deze illegale en onmenselijke actie, die schadelijk is voor het internationaal recht, vormt een nieuwe daad van agressie van de Verenigde Staten tegen de Bolivariaanse Republiek Venezuela, gezien het feit dat Alex Saab door ons land is opgenomen als volwaardig lid van de dialoog en het onderhandelingsproces dat plaatsvindt in Mexico,” verklaarde Rodríguez.

Topfoto: Graffiti op straat in Caracas met de tekst “Vrijheid voor diplomaat Alex Saab”. File photo.

Special voor Orinoco Tribune door Jesús Rodríguez-Espinoza

Jesús Rodríguez-Espinoza is een expert in internationale betrekkingen, Venezolaanse politiek en communicatie. Hij was enkele jaren consul-generaal van Venezuela in Chicago (Verenigde Staten) en voordien maakte hij deel uit van de stichtende redactie van de website Aporrea.org. Hij is de oprichter en redacteur van de Venezolaanse progressieve website Orinoco Tribune.