Bron: laiguana.tv 27 maart 2021 
orinocotribune 27 maart 2021 ~~~

Het Openbaar Ministerie van de stad Genève, Zwitserland, heeft een onderzoek gesloten dat in 2018 werd gestart tegen de Venezolaanse diplomaat Álex Saab wegens vermeend witwassen van geld via Zwitserse banken, liet een woordvoerder van het parket donderdag 25 maart weten.

Volgens Gotham City, een lokale media gespecialiseerd in justitieel nieuws, zou het onderzoek “stilletjes” al in december 2020 zijn afgesloten, maar de informatie werd pas afgelopen donderdag openbaar gemaakt.

Finews.com van zijn kant herinnerde eraan dat “het Zwitserse onderzoek tegen Saab werd gepromoot door verschillende banken die rapporten indienden bij MROS, het overheidsbureau dat belast is met de evaluatie van meldingen van verdachte fondsen.”

Zwitserland zegt dat er niet genoeg bewijs is voor het witwassen van geld dus hebben ze het onderzoek naar Alex Saab stopgezet #freeAlexSaab https://t.co/bjJ7DRrmZL – Kelechi (@JustKelechi) 26 maart 2021

In het artikel van Finews wordt gespecificeerd dat de aanklager in Genève in het onderzoek de door UBS Bank gepresenteerde informatie heeft geëvalueerd en tot de conclusie is gekomen dat “deze alleen bewegingen tussen rekeningen van banken in Zwitserland liet zien”.

Een journalistiek rapport gepubliceerd door Gotham City en geciteerd door Finews.com detailleert dat “het onderzoek onthulde dat hoewel Saab’s naam verbonden is met 22 rekeningen bij UBS,” het genoemde bewijsmateriaal als “onvoldoende” werd beschouwd door de aanklagers die belast zijn met de zaak, en daarom weigerden zij aanklachten in te dienen tegen de zakenman en zijn partner, Álvaro Pulido Vargas, voor het witwassen van geld.

Het persbureau merkte op dat “er momenteel geen bewijs meer is om het onderzoek naar het witwassen van geld voort te zetten en dat het Openbaar Ministerie de strafprocedure zal schorsen”.

Álex Saab wordt sinds 12 juni 2020 illegaal vastgehouden in Kaapverdië, van waaruit de regering van de Verenigde Staten hem wil uitleveren op vermeende beschuldigingen van corruptie en het witwassen van geld.

Sindsdien heeft de Venezolaanse regering zijn onmiddellijke vrijlating geëist en meer recent heeft het Hof van Justitie van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) geoordeeld dat de diplomatieke vertegenwoordiger moet worden vrijgelaten en dat het uitleveringsproces tegen hem moet worden opgeheven.

Topfoto: Álex Saab ziet zijn zaak wellicht binnenkort de goede kant op gaan. Dossier foto.