Bron: Orinocotribune 20 oktober 2021 ~~~

Noot: Deze brief werd met tranen in de ogen voorgelezen door Camila Fabri, de echtgenote van Alex Saab, tijdens een protestbetoging tegen de tweede ontvoering van de Venezolaanse diplomaat uit Kaapverdië door de VS, gehouden op Plaza Bolívar van Caracas op zondag 17 oktober, bijgewoond door een menigte verontwaardigde Venezolanen.

Verklaring van Alex Nain Saab Moran (vertaling uit het Spaans door Alex Saab’s juridisch team), 16 oktober 2021.

Mijn naam is Alex Nain Saab Moran, met Venezolaans diplomatiek paspoort nummer 045778720. Ik ben een speciale gezant met diplomatieke immuniteit [officieel verleend door] de Russische Federatie en de Islamitische Republiek Iran sinds april 2018 en Venezolaanse plaatsvervangend ambassadeur bij de Afrikaanse Unie [sinds december 2020].

Ik werd gekaapt door Kaapverdië op 12 juni 2020, toen mijn vlucht stopte om bij te tanken op een speciale humanitaire missie om door te gaan naar de Islamitische Republiek Iran in opdracht van mijn president Nicolás Maduro Moros.

Ik werd ontvoerd zonder aanhoudingsbevel zoals de wet dat voorschrijft in Kaapverdië en zonder Interpol-bevel, in een land dat geen uitleveringsverdrag heeft met de VS, en ze negeerden mijn diplomatieke onschendbaarheid die zelfs onmiddellijk werd opgeëist door Venezuela.

Ik werd fysiek en psychologisch gemarteld door de VS en Kaapverdië, met instemming van de regering van Donald Trump, en leden van de regering van Kaapverdië zoals minister Landim, premier Ulysess Correia da Silva, Carlos Reiss hoofd van de nationale veiligheid, Paulo Rocha minister van Regering en de directeur van de Sal gevangenis Mr. Correia, gedurende 8 maanden met de economische steun van de Verenigde Staten, Juan Guaidó en het voormalige hoofd van de veiligheid van Narnia Ivan Simonivis, totdat de internationale druk, van Uw regering en het besluit van ECOWAS om mij onder huisarrest te plaatsen niet langer kon worden uitgesteld.

Het huisarrest was een farce aangezien ik altijd opgesloten bleef zoals in de gevangenis en 24 uur per dag in het oog gehouden werd door gemiddeld 50 militairen die de sleutels beheerden van het huis waarin ik geen privacy had noch toegang tot telefoon of brieven. Ik moest alles doen via slechts één advocaat, Dr. Pinto Monteiro die de enige was die toestemming had om mij te bezoeken, het hele team van internationale advocaten werd verschillende keren gedeporteerd zodra ze in Kaapverdië landden.

In Kaapverdië, een land dat een lakei is van het keizerrijk, corrupt en laf, werden al mijn mensenrechten geschonden. Ze overtraden hun eigen wetten, termijnen, voorwaarden, naar de grillen en bevelen van de Verenigde Staten. Nu heeft het constitutionele hof besloten 12 grondwettelijke punten te schenden die onmogelijk geschonden konden worden en heeft het mijn uitlevering toegestaan.

Ik houd de regering van de VS en de extremistische oppositieregering van Narnia volledig verantwoordelijk voor mijn integriteit, voor mijn leven, in de gevangenis waar zij mij naartoe brengen.

Ik zal het proces met volledige waardigheid tegemoet treden en mijn diplomatieke onschendbaarheid doen gelden als dienaar van de Bolivariaanse Republiek Venezuela sinds april 2018.

Ik wil duidelijk maken dat ik niets heb samen te werken met de Verenigde Staten, dat ik geen misdaad heb begaan in de VS of in enig ander land, dat ik niet zal liegen om de VS te bevoordelen tegen president Nicolás Maduro of zijn regering; een regering die volledig is toegewijd aan het welzijn van zijn volk en die een onmenselijke blokkade doormaakt door de Verenigde Staten die de rijkdom van het land wil overnemen. Laten we onze president en onze regering omringen met een menselijk schild en laten we ons niet laten verslaan. Ze zullen nooit meer terugkomen!

Ik verklaar dat ik bij mijn volle verstand ben, dat ik geen zelfmoordneigingen heb, voor het geval ze me vermoorden en zeggen dat ik zelfmoord pleeg, wat ik nooit zou doen.

Ik hou meer van mijn vrouw Camila en mijn kinderen Shadi, Isham, Jad, Mariam Rose en Charlotte dan van mijn eigen leven.

Ik vraag jullie om sterk te zijn en altijd verenigd te blijven.

Verenigd zullen we overwinnen! Heb altijd vertrouwen in God.

Topfoto: Camila Fabri, de vrouw van Alex Saab, bij een demonstratie in Caracas als afwijzing van de tweede ontvoering van haar man. Bestandsfoto.