Trumps ministerie van financien bestraft personen en organisaties, die betrokken zijn bij het CLAP voedselprogramma van Venezuela.

Bron: Lucas Koerner, 
venezuelanalysis 18 september 2019 ~~~ 

De Trump-regering kondigde maandag nieuwe sancties aan tegen drie personen en zestien bedrijven die naar verluidt betrokken zijn met het gesubsidieerde CLAP-voedseldistributieprogramma van Venezuela.

De maatregel bevriest alle activa die toebehoren aan Amir Luis Saab, Luis Alberto Saab en David Nicolas Rubio, evenals die van alle organisaties waarin zij een belang van 50 of meer procent hebben.

Volgens een persverklaring van Trumps ministerie van Financiën zijn Amir en Alberto Saab broers en zakelijke partners van de Colombiaanse staatsburger Alex Nain Saab, die in juli werd gesanctioneerd omdat hij zou hebben geprofiteerd van “overgewaardeerde contracten” met het voedselprogramma van de Venezolaanse overheid en andere staatssectoren .

David Rubio is op zijn beurt een familielid en zakenpartner van Alvaro Pulido en Emmanuel Rubio, die eveneens in juli zijn gesanctioneerd door het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van Amerikaans ministerie van financien in verband met het vermeende corruptieschema.

“Deze actie verhoogt de druk op Alex Saab en zijn netwerk, die hebben geprofiteerd van de honger van het Venezolaanse volk en systematische corruptie in Venezuela mogelijk maken”, zei Trumps minister van Financiën Steven Mnuchin.

De nieuwe sancties blokkeren ook zestien entiteiten met vermeende banden met de drie mannen, Alex Saab, en/of Alvaro Pulido. De bedrijven zijn gevestigd in Colombia, Panama en Italië.

De lokale productie- en leveringscommissies (CLAP’s) vormen een nationaal voedseldistributienetwerk dat de Maduro-regering samenwerkt met lokale gemeenteraden. Naar schatting profiteren ongeveer zes miljoen huishoudens van het programma, of meer dan zestig procent van de bevolking. Het grootste deel van het gedistribueerde voedsel wordt geïmporteerd, waardoor het programma kwetsbaar is voor OFAC-sancties tegen particuliere import-exportbedrijven.

In de afgelopen twee jaar heeft de Trump-regering verschillende ronden van zware economische sancties opgelegd voor olie-, mijnbouw- en financiële transacties, waaronder recent een ingrijpend embargo dat alle transacties met de Venezolaanse staat verbiedt. De maatregelen hebben de Venezolaanse regering ook gedwongen te zoeken naar steeds uitgebreider manieren om import te beveiligen, inclusief goudswaps, waarvan analisten waarschuwen dat het nieuwe wegen voor corruptie creëert.

De regering-Maduro heeft nog geen verklaring afgelegd over deze nieuwste sancties.