Bron: telesur 16 oktober 2021 ~~~

Het besluit volgt op de uitlevering van diplomaat en delegatielid Alex Saab aan de VS door de Kaapverdische autoriteiten op zaterdag.

De voorzitter van de Nationale Assemblee van Venezuela, Jorge Rodriguez, kondigde zaterdag aan dat de Bolivariaanse regeringsdelegatie zich zou terugtrekken van de onderhandelingstafels met de oppositiesector in Mexico als een daad van protest tegen de uitlevering van diplomaat Alex Saab aan de V.S.

Rodriguez veroordeelde de houding van de autoriteiten van Kaapverdië, die verschillende uitspraken van regionale en internationale organisaties, waarin de vrijlating van Saab werd geëist, naast zich neer hebben gelegd.

Hij herinnerde eraan dat het tribunaal van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS), de Verenigde Naties (VN) en het Comité voor de rechten van de mens van de Verenigde Naties (OHCHR) de opschorting van de uitlevering van Saab hebben geëist en een oproep hebben gedaan wegens schendingen van de mensenrechten van de diplomaat.

Ook het hoofd van de Venezolaanse delegatie bij de dialogen met de oppositie betreurde dat de diplomaat aan martelingen is onderworpen, waaronder de weigering om familiebezoek en behoorlijke medische verzorging toe te staan.

“Deze weigering om daarmee te stoppen is een bewijs van de heimelijke samenwerking tussen Kaapverdië en de Verenigde Staten aan de voortdurende campagne van aanvallen tegen de Bolivariaanse natie,” zei Rodriguez.

“Deze schadelijke actie tegen het Internationaal Recht vormt een nieuwe daad van agressie tegen Venezuela, gezien het feit dat Saab een volwaardig lid is van het dialoog- en onderhandelingsproces dat in Mexico plaatsvindt,” voegde hij eraan toe.

Hij benadrukte dat de ontvoering van Saab een daad van agressie is tegen de diplomatieke verdragen van Wenen, Saabs status van speciaal gezant en de vertegenwoordigers bij de politieke besprekingen, en deelde Rodriguez mee dat de Venezolaanse regering de voor zondag geplande onderhandelingsronde niet zal bijwonen.

De voorzitter van het Venezolaanse parlement hield de Colombiaanse president Ivan Duque, de Amerikaanse president Joe Biden en de uiterst rechtse Venezolaanse oppositievertegenwoordigers verantwoordelijk voor eventuele tegenslagen in de besprekingen als gevolg van het diplomatieke incident. Hij waarschuwde dat deze mensen alleen maar willen dat de Venezolaanse subnationale verkiezingen in november mislukken.

“Alex Saab’s leven is in gevaar in de handen van een gerechtelijk systeem dat is opgezet om Venezuela aan te vallen. Wij eisen zijn onmiddellijke vrijlating”, benadrukte Rodriguez en bevestigde nogmaals dat de Bolivariaanse regering Saab zal blijven verdedigen in alle internationale mensenrechteninstanties.

Bron: Venezuela’s parlementsvoorzitter Jorge Rodriguez (C) op een persconferentie , Mexico, 16 okt. 2021. | Foto: teleSur