Bron: Ricardo Vaz, 
venezuelanalysis 2 juni 2020 ~~~ 


Mérida, 2 juni 2020 (venezuelanalysis.com) – Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft dinsdag vier scheepvaart-rederijen gesanctioneerd voor het vervoer van Venezolaanse olie.

Afranav Maritime Ltd, Adamant Maritime Ltd en Sanibel Shiptrade Ltd, gevestigd op de Marshalleilanden, en de in Griekenland gevestigde Seacomber Ltd, bezitten tankers die naar verluidt tussen februari en april Venezuelaanse ruwe olie vervoerden.

Het “onwettige Maduro-regime heeft de hulp van maritieme bedrijven en hun schepen ingeroepen om de exploitatie van de natuurlijke rijkdommen van Venezuela voort te zetten ten behoeve van de winst van het regime”, aldus Steven Mnuchin, minister van Financiën, in een verklaring.

Alle in de VS gevestigde activa waarin de vier bedrijven een groter dan 50 procent belang hebben, worden nu geblokkeerd, en het wordt Amerikaanse bedrijven en instellingen verboden wordt om met ze samen te werken

Deze sancties komen vlak na het faillissement van het Mexicaans bedrijf Libre Abordo dat de “druk” van Washington als oorzaak opgeeft.

Libre Abordo en Schlager Business Group, eveneens gevestigd in Mexico, hadden in 2019 een olie-voor-voedsel-ruilhandel met de Venezolaanse regering gesloten. Libre Abordo zou honderden watervrachtwagens leveren in ruil voor een gemelde 30 miljoen vaten ruwe olie uit Venezuela.

Op dinsdag meldde Reuters dat de Mexicaanse overheidsdienst voor financiële misdrijven onderzoek deed naar Libre Abordo’s transacties met Venezuela, en naar 25 mensen en bedrijven die betrokken zijn bij het gesubsidieerde voedselprogramma CLAP van Venezuela.

Amerikaanse instanties, waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken en de FBI, hadden in april en mei een onderzoek ingesteld naar Libre Abordo en Schlager, terwijl ze ook de hulp van de Mexicaanse autoriteiten vroegen. Beide bedrijven hadden eerder ontkend dat er sprake was van schendingen van de Amerikaanse sancties. Een groot aantal entiteiten die betrokken zijn bij Venezolaanse voedselimporten voor het CLAP-programma werd in juli en september 2019 gesanctioneerd.

Sinds augustus 2017 heeft de Trump-administratie verlammende economische sancties tegen Venezuela opgelegd, waaronder een olie-embargo en vervolgens een algemeen verbod op transacties met Venezolaanse staatsbedrijven.

De unilaterale dwangmaatregelen (de zgn sancties) hebben Caracas gedwongen om steeds vaker ruil-overeenkomsten te sluiten, met name benzine in ruil voor ruwe olie. Washington heeft echter ook op dergelijke overeenkomsten gereageerd en secundaire sancties opgelegd aan dochterondernemingen van de Russische energiegigant Rosneft, wat de onderneming ertoe heeft aangezet haar activiteiten te staken en haar activa in Venezuela over te dragen aan een Russische staatsholding.


Topfoto: Libre Abordo zou honderden watervrachtwagens leveren in ruil voor een gemelde 30 miljoen vaten ruwe olie uit Venezuela. (Archief)