Bron: telesur 16 oktober 2021 ~~~

“Wij houden de autoriteiten van Kaapverdië en de regering van president Biden verantwoordelijk voor het leven en de fysieke integriteit van Alex Saab,” waarschuwde de Venezolaanse diplomatie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela (MPPRE) veroordeelde zaterdag de ontvoering van de Venezolaanse diplomaat Alex Saab door de VS in medeplichtigheid met de autoriteiten van Kaapverdië.

De Venezolaanse diplomatie veroordeelde het feit dat Saab 491 dagen onder onwettige arrestatie in het Afrikaanse land verbleef, waar hij werd gemarteld en zijn gezondheid verslechterde.

De diplomaat wachtte op zijn overbrenging van het eiland Sal naar Praia, zoals toegestaan door het Hof van Beroep voor de Bovenwindse eilanden, in plaats van zijn deportatie naar de VS, waar hij wordt beschuldigd van het witwassen van geld.

MPPRE waarschuwde dat de ontvoering van Saab naar de VS een bedreiging vormt voor de instandhouding van de politieke dialoog met de oppositiesector in Mexico, aangezien Saab lid is van de Bolivariaanse delegatie bij de besprekingen.

Saab werd op 12 juni 2020 door de internationale politie (Interpol) en de Kaapverdische autoriteiten gearresteerd tijdens een technische tussenstop op de internationale luchthaven Amilcar Cabral. Hij was op weg naar Iran, waar hij overeenkomsten moest bezegelen voor de aankoop van medicijnen en voedsel ter bestrijding van de COVID-19-pandemie in de Bolivariaanse natie.

“De Bolivariaanse regering verwerpt deze ernstige schending van de mensenrechten van een Venezolaanse burger, die als diplomaat en vertegenwoordiger van ons land in de wereld is geïnvesteerd. Dit feit schept een gevaarlijk precedent voor het Internationaal Recht,” merkte MPPRE op.

“Wij houden de autoriteiten van Kaapverdië en de regering van president Biden verantwoordelijk voor het leven en de fysieke integriteit van Alex Saab en wij behouden ons als soevereine natie de acties voor die wij dienovereenkomstig zullen ondernemen,” voegde MPPRE eraan toe.

Topfoto: Een hashtag op sociale media ter ondersteuning van de vrijlating van Alex Saab, 2021. | Foto: Twitter/ @rusalkialvarado