Bron: Nieuwsdesk
thecradle 1 maart 2024 ~~~ 

In aanvulling op de non-stop militaire steun voor Israël’s genocidecampagne in Gaza, zijn de VS doorgegaan met het geven van politieke dekking aan Tel Aviv

De VS hebben op 29 februari hun veto uitgesproken over een verklaring van de VN-Veiligheidsraad die Israël zou hebben veroordeeld voor de massamoord op meer dan 100 Palestijnse burgers die wachtten op de levering van humanitaire hulp in Gaza Stad.

“We hebben niet alle feiten op de grond – dat is het probleem,” vertelde de Amerikaanse plaatsvervangend ambassadeur bij de VN Robert Wood op donderdag aan verslaggevers.

Hij beweerde vervolgens dat er “tegenstrijdige rapporten” zijn over het meest recente bloedbad van het Israëlische leger en benadrukte dat Washington zich concentreerde op het vinden van ” teksten waar iedereen het mee eens kan zijn.

Het veto van donderdag is de vijfde keer dat Washington een verklaring van de VN-Veiligheidsraad of een staakt-het-vuren-resolutie blokkeert die Israël verantwoordelijk houdt voor de wreedheden die het in Gaza heeft begaan.

Volgens Riyad Mansour, de Palestijnse VN-ambassadeur, steunden 14 van de 15 raadsleden de verklaring van Algerije.

Minstens 112 Palestijnen werden gedood en meer dan 750 gewond nadat Israëlische troepen zwaar mitrailleur- en artillerievuur openden op duizenden mensen die op voedsel wachtten in de Al-Rashid Straat in Gaza.

“Na het openen van het vuur rukten Israëlische tanks op en reden over veel van de dode en gewonde lichamen,” berichtte Al Jazeera’s Ismail al-Ghoul vanaf de plek

“We waren hier gekomen om hulp te krijgen. Ik wacht al sinds de middag van gisteren. Om ongeveer 4:30 in de vroege ochtend begonnen er vrachtwagens binnen te druppelen. De Israëliërs openden willekeurig het vuur op ons alsof het een valstrik was. Zodra we de hulpvrachtwagens naderden, begonnen de Israëlische tanks en gevechtsvliegtuigen op ons te schieten,” vertelde een getuige ter plaatse aan Al Jazeera.

De Israëlische agressie veroorzaakte een stormloop, waardoor de chaos nog groter werd.

“We wilden meel halen… toen schoten Israëlische sluipschutters op ons,” vertelde een andere persoon in het gebied aan de Qatarese nieuwszender. “Ze schoten me in mijn been. Ik kan niet meer opstaan,” voegde hij eraan toe.

Tel Aviv veranderde zijn verhaal meerdere keren op donderdag. Eerst beweerde het dat de meeste slachtoffers waren gedood door de stormloop en later zei het dat soldaten alleen het vuur openden nadat ze zich “bedreigd” voelden. Ambtenaren moeten nog uitleggen hoe de menigte van ondervoede en ontheemde burgers een bedreiging voor hen vormde.

Topfoto Credit: AP Foto/Mahmoud Essa


gerelateerd (berichten in dit archief):