Bron: PressTV 13 februari 2024 ~~~ 

China heeft Israël opgeroepen om onmiddellijk te stoppen met de geplande grondaanval op het dichtbevolkte Rafah, en waarschuwt voor een “ernstige humanitaire ramp” als het bezettingsregime de meest zuidelijke stad van de Gazastrook binnenvalt.

“China volgt de ontwikkelingen in het Rafah-gebied op de voet, verzet zich tegen acties die burgers schaden en het internationaal recht schenden en veroordeelt deze acties”, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

De hoge diplomaat drong er bij Israël op aan om “haar militaire operatie zo snel mogelijk te stoppen, (en) alles in het werk te stellen om onschuldige burgerslachtoffers te voorkomen, om een ernstiger humanitaire ramp in het Rafah gebied te voorkomen.”

Rafah, gelegen aan de gesloten zuidgrens van Gaza met Egypte, is de thuisbasis van ongeveer 1,4 miljoen Palestijnen die ontheemd zijn geraakt door de genocidale oorlog van het Tel Aviv-regime tegen het belegerde gebied.

Israël had Rafah aangewezen als een “veilige zone”, maar dreigt nu met een grootscheeps militair offensief, waardoor de mensen die er schuilen doodsbang zijn en nergens heen kunnen.

De dreigende aanval heeft de angst voor een nieuw bloedbad tegen de Palestijnen doen toenemen en heeft tot wereldwijde veroordelingen geleid.

Israël voerde maandag voor zonsopgang een inval uit in Rafah, waarbij meer dan 100 Palestijnen werden gedood en honderden gewond raakten.

Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het dodental de waarschuwingen bewijst voor “de catastrofale gevolgen” van een dreigende aanval op de dichtbevolkte Gazastad.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft beweerd dat het regime zal zorgen voor een “veilige doorgang” voor burgers uit Rafah.

In reactie hierop haalde Josep Borrell, hoofd buitenlandse politiek van de Europese Unie, uit naar Netanyahu: “Ze gaan (mensen uit Rafah) evacueren! Waarheen – naar de maan? Waar gaan ze deze mensen evacueren?”.

VN-woordvoerder Stephane Dujarric zei dat het wereldorgaan “niet zal meewerken aan de gedwongen verplaatsing van mensen”, waarbij hij opmerkte dat “er geen plek is die op dit moment veilig is in Gaza”.

Topfoto: Een man zit naast de lichamen van dierbaren die zijn gedood tijdens Israëlische bombardementen in het Al-Najar ziekenhuis in Rafah, op de zuidelijke Gazastrook, op 12 februari 2024. (Foto door AFP)


gerelateerd (berichten in dit archief):