Bron: PressTV 21 februari 2024 ~~~ 

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken heeft Washington terechtgewezen omdat het voor de derde keer een veto heeft uitgesproken over een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin een onmiddellijk staakt-het-vuren wordt geëist in de belegerde Gazastrook.

Hossein Amir-Abdollahian zei dat de “diplomatieke catastrofe van de eeuw” had plaatsgevonden en dat de Verenigde Staten verantwoordelijk blijven voor de wrede campagne van Israël in Gaza sinds begin oktober.

“Het aanhoudende veto van de Amerikaanse regering maakt het Witte Huis duidelijk verantwoordelijk voor de onophoudelijke genocide van het valse Israëlische regime in Gaza en de oorlogsmisdaden op de Westelijke Jordaanoever, Palestina. De wereld moet de VS verantwoordelijk houden,” schreef de Iraanse minister woensdag in een bericht op X.

Het herhaald veto van de VS tegen de resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza werd geëist, moet de “diplomatieke catastrofe van de eeuw” worden genoemd. Het aanhoudende veto van de Amerikaanse regering creëert duidelijk aansprakelijkheid voor het Witte Huis voor de onophoudelijke genocide van het gesmede Israëlische regime in Gaza…

– H.Amirabdollahian امیرعبداللهیان (@Amirabdolahian) 21 februari 2024

De Verenigde Staten hebben dinsdag hun vetorecht gebruikt in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om de door Algerije opgestelde ontwerpresolutie te blokkeren.

Het ontwerp verwierp de “gedwongen verplaatsing van de Palestijnse burgerbevolking” en drong er bij “alle partijen op aan om het internationaal recht na te leven”.

Vertegenwoordigers van 13 landen in de 15 leden tellende Veiligheidsraad stemden voor. Groot-Brittannië onthield zich van stemming.

De Verenigde Staten spraken in oktober en december hun veto uit over soortgelijke ontwerpresoluties.

Washington heeft het Israëlische regime meer dan 10.000 ton militair materieel geleverd tijdens de afgelopen maanden van vijandelijkheden in Gaza.

Veroordelingen stroomden binnen vanuit de hele wereld. Landen als China, Rusland, Saoedi-Arabië en zelfs nauwe bondgenoten van Washington, waaronder Frankrijk en Slovenië, hebben het veto veroordeeld.

De Palestijnse ambassadeur bij de Verenigde Naties Riyad Mansour zei dat de stap “absoluut roekeloos en gevaarlijk” was.

“De boodschap die vandaag met dit veto aan Israël wordt gegeven, is dat het kan blijven wegkomen met moord,” zei hij in een verklaring voor de Veiligheidsraad.

VS maakt deel uit van het probleem

Los daarvan veroordeelde Nasser Kan’ani, de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, het veto.

“De maatregel van de VS … bewijst opnieuw aan de wereld dat de VS niet alleen geen deel uitmaakt van de oplossing van de crisis en de humanitaire catastrofe in Gaza, maar de belangrijkste factor is in het voortduren van de crisis en de oorzaak van de uitbreiding ervan naar de regio.”

Kan’ani zei dat het veto “duidelijk de accurate inschatting van Iran bevestigt sinds het begin van de voortdurende crisis in Gaza dat de VS de belangrijkste regisseur van de oorlog is en degene die het stoppen van de genocide, de moord op Palestijnse kinderen en vrouwen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever, verhindert.”

De onberekende maatregelen, zei Kan’ani, van de VS in de Veiligheidsraad en het herhaaldelijke gebruik van het vetorecht hebben de wereldvrede in gevaar gebracht en ervoor gezorgd dat de Verenigde Naties niet in staat zijn om haar belangrijkste doelstelling, het beschermen van de internationale veiligheid, te vervullen.

“Dit heeft het vertrouwen van regeringen en naties in de rol van de VN bij het bewaken van internationale vrede en veiligheid verzwakt,” zei de Iraanse functionaris.

Topfoto: Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian van Iran spreekt tijdens een gezamenlijke persconferentie in Beiroet, 13 oktober 2023. (Bestandsfoto door AP)