Bron: PressTV 13 februari 2024 ~~~

Syrië heeft gewaarschuwd voor de “catastrofale gevolgen” van een dreigend Israëlisch grondoffensief op de meest zuidelijke stad Rafah in de Gazastrook. Het zei dat een dergelijke actie de veiligheid en stabiliteit van de West-Aziatische regio ernstig in gevaar zou brengen.

“Syrië benadrukt dat het toestaan aan Israël om zijn gevaarlijke en onmenselijke plannen in Gaza uit te voeren, die door de Verenigde Staten zijn bedacht, een grote bedreiging zal vormen voor de veiligheid en stabiliteit in de regio,” zei het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken en Expatriates maandag in een verklaring.

De verklaring voegde eraan toe dat de Israëlische beslissing om een militaire aanval te lanceren op Palestijnse burgers een ernstige schending is van het internationaal recht en de meest fundamentele mensenrechten.

“De verplaatsing van Palestijnen wordt moreel veroordeeld. De internationale gemeenschap is verplicht hen te beschermen en hen onmiddellijk en permanent humanitaire hulp te bieden”, aldus het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het voegde eraan toe dat Syrië opnieuw een beroep doet op de internationale gemeenschap, in het bijzonder op het Internationaal Gerechtshof, om Israël te laten stoppen met de Genocide op de Palestijnen in Gaza en de fascistische Israëlische leiders ter verantwoording te roepen voor de catastrofale gevolgen van de aanvallen op burgers en de vernietiging van particuliere en openbare eigendommen in het belegerde kustgebied.

Ondanks de internationale verontrusting over het mogelijke bloedbad in Rafah, zegt Israël dat zijn strijdkrachten vastbesloten zijn om de meest zuidelijke stad van Gaza binnen te vallen, waar 1,4 miljoen mensen wonen.

Rafah is de dichtstbevolkte stad in de belegerde strook waar Palestijnen wonen die uit hun huizen zijn verdreven door Israëlische bombardementen en evacuatiebevelen.

Wereldleiders zeggen dat de geplande Israëlische aanval een humanitaire ramp zou veroorzaken omdat de Palestijnen nergens heen kunnen.

Israël begon de bloedige oorlog tegen Gaza op 7 oktober nadat Hamas Operatie al-Aqsa Storm had gelanceerd in de bezette gebieden als vergelding voor de onophoudelijke misdaden van het Tel Aviv-regime tegen Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Sinds het begin van de agressie heeft het regime van Tel Aviv tenminste 28.340 mensen gedood in Gaza, voornamelijk vrouwen en kinderen, volgens het ministerie van Volksgezondheid in het gebied.

De campagne heeft grote delen van Gaza verwoest, ziekenhuizen vernietigd en de helft van de bevolking van 2,4 miljoen mensen verdreven.

Israël heeft ook een “volledige belegering” van de kuststrook ingesteld, waardoor brandstof, elektriciteit, voedsel en water voor de meer dan twee miljoen Palestijnen die er wonen niet beschikbaar zijn.

Topfoto: Rouwenden houden het lichaam vast van een Palestijns kind dat gedood werd tijdens een Israëlische aanval in het ziekenhuis Abu Yousef al-Najjar, in Rafah in het zuiden van de Gazastrook, op 10 februari 2024. (Foto door Reuters)