Bron: Mera Aladam 
Middle East Eye 6 februari ~~~ 

Het Waalse parlement van België heeft twee vergunningen voor de uitvoer van buskruit naar Israël opgeschort na druk van mensenrechtengroeperingen.

De regionale regering van Wallonië in het zuiden van België heeft maandag tijdelijk twee wapenexportvergunningen naar Israël opgeschort.

Ambtenaren zeiden dat de beslissing te maken had met “de onaanvaardbare verslechtering van de humanitaire situatie in de Gazastrook“.

Ze haalden ook de recente beslissing van het Internationaal Gerechtshof aan waarin Israël werd bevolen om genocide in Gaza te vermijden, volgens lokale media.

De beslissing komt dagen nadat een groep NGO’s een open brief schreef waarin ze de Waalse minister-president Elio Di Rupo opriepen om de wapenexport naar Israël onmiddellijk stop te zetten.

Amnesty International Belgium, de Liga voor de Mensenrechten, de Nationale Coördinatie van Actie voor Vrede en Democratie en Vredesactie waarschuwden in hun brief, gepubliceerd in het Belgische dagblad Le Soir op 2 februari, dat als het verzoek niet binnen acht dagen werd beantwoord, het zou worden doorverwezen naar “de bevoegde rechtbanken ter handhaving van het internationaal recht”.

“Als staat die partij is bij het Verdrag inzake de voorkoming en de bestraffing van genocide, moet België zijn plicht nakomen om genocide te voorkomen.

“Dit houdt in het bijzonder in dat we Israël niet de middelen mogen verschaffen om daden te plegen die neerkomen op potentiële genocide,” zeiden ze in de brief.

Minister van Huisvesting Christophe Collignon, die maandag in het parlement sprak, kondigde aan dat Di Rupo twee vergunningen voor kruitexperts die in 2023 werden toegekend aan de munitiefabriek PB Clermont in Luik, tijdelijk had geschorst.

Collignon voegde eraan toe dat de eindbestemming van het buskruit niet Israël was, maar Europese landen.

“Het bevel van 26 januari van het Internationaal Gerechtshof, het belangrijkste gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties, en de onaanvaardbare verslechtering van de humanitaire situatie in de Gazastrook hebben de minister-president er echter toe aangezet om de geldige vergunningen tijdelijk op te schorten,” vervolgde hij.

De oproepen aan bedrijven en organisaties om hun sit downbanden met Israël op te schorten nemen toe nu de oorlog van Israël tegen Gaza zijn vijfde maand nadert.

‼️ @CIJ_ICJ #genocidebevel in actie: Waalse gewestregering (🇧🇪) schorst 2 wapenexportvergunningen naar #Israël, expliciet verwijzend naar ICJ-zaak, en na druk van NGO’s.

Goed werk van @amnestyvl, @amnestybe, @Vredesactie en @CNAPD. https://t.co/gMv5Cg9kIm

  • Willem Staes (@willemstaes) 6 februari 2024

Het Japanse bedrijf Itochu Corporation kondigde onlangs aan dat de samenwerking met Israëls grootste wapenbedrijf, Elbit Systems, in februari wordt beëindigd, vanwege Israëls oorlog tegen Gaza en het voorlopige besluit van het Internationaal Gerechtshof.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid hebben Israëlische aanvallen in vier maanden tijd minstens 27.585 Palestijnen in Gaza gedood en raakten minstens 67.000 anderen gewond in vier maanden oorlog, volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Nog eens 7.000 mensen worden vermist, en zijn vermoedelijk dood of begraven onder puin.

Topfoto: Minister-president van Wallonië Elio Di Rupo (midden) spreekt tijdens een zitting van het Waalse parlement in Namen, 13 december 2023 (AFP)