Bron: Philipp Zimmermann 
amerika21 4 september 2024 ~~~

Washington. De Amerikaanse regering heeft een vliegtuig van de Venezolaanse president Nicolás Maduro in beslag genomen. Het vliegtuig werd van de Dominicaanse Republiek, waar het onderhoud onderging, naar de Amerikaanse militaire basis Fort Lauterdale in Florida gebracht.

De regering van Venezuela beschreef het incident als een “criminele praktijk” en “piraterij”.

In een verklaring zei het Amerikaanse Ministerie van Justitie dat het Dassault Falcon 900EX vliegtuig “illegaal was aangekocht voor $13 miljoen via een lege vennootschap en de Verenigde Staten was uitgesmokkeld” en werd gebruikt “door Nicolás Maduro en zijn trawanten”. Ze zal “doorgaan met het vervolgen van degenen die onze sancties en exportcontroles schenden en voorkomen dat ze Amerikaanse middelen gebruiken om de nationale veiligheid van de Verenigde Staten te ondermijnen”.

De aankoop van het vliegtuig was in strijd met bestaande Amerikaanse sancties tegen Venezuela. Een order uit 2019 verbiedt bijvoorbeeld expliciet “transacties met personen die handelen of voorgeven te handelen, direct of indirect, voor of namens de regering van Venezuela”.

De inbeslagname is “weer een belangrijke actie van Homeland Security Investigations (HSI) in samenwerking met onze binnenlandse en internationale partners om de illegale activiteiten van het Maduro-regime te bestrijden” en onderstreept “het wereldwijde bereik” van het agentschap en zijn “voortdurende inzet om de Amerikaanse sancties af te dwingen”, benadrukte Special Agent in Charge Anthony Salisbury van HSI Miami.

Het Venezolaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde scherp op het incident in een communiqué. Het vliegtuig dat Maduro in het verleden gebruikte, was “illegaal in beslag genomen” en de VS hadden hun economische en militaire macht gebruikt “om staten zoals de Dominicaanse Republiek te intimideren en onder druk te zetten om medeplichtig te worden aan hun criminele activiteiten”.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de herhaalde inbeslagname van Venezolaanse eigendommen door de VS in het buitenland een “criminele praktijk die alleen kan worden omschreven als piraterij”.

De acties van de Amerikaanse regering zijn “een voorbeeld van de zogenaamde ‘op regels gebaseerde orde’ die probeert het recht van de sterkste op te leggen, regels te creëren die bij haar belangen passen en deze straffeloos toe te passen, in weerwil van het internationaal recht”, vervolgde de verklaring.

Blijkbaar kregen de Amerikaanse autoriteiten tijdens de operatie steun van de regering van de Dominicaanse Republiek. “De succesvolle inbeslagname was het resultaat van planning, coördinatie en uitvoering door de regering van de Verenigde Staten, met de onmisbare hulp van de autoriteiten van de Dominicaanse Republiek,” verklaarde het Amerikaanse Ministerie van Justitie.

Dit leidde ook tot protest in het Caribische land. De Communistische Arbeiderspartij van de Dominicaanse Republiek veroordeelde de inbeslagname als een “grove schending van de nationale soevereiniteit” en eiste een publieke verklaring van president Luis Abinader.

Abinader van zijn kant vertelde de pers dat het vliegtuig niet geregistreerd stond op naam van de Venezolaanse regering, maar op naam van een privépersoon.

Dit feit is begrijpelijk in het licht van de sancties die de VS aan Venezuela hebben opgelegd. In de afgelopen jaren hebben de Venezolaanse autoriteiten bij verschillende gelegenheden een beroep gedaan op tussenpersonen voor internationale zaken om de Amerikaanse sancties te omzeilen, die in hun ogen in strijd zijn met het internationaal recht en extraterritoriaal worden toegepast.

De arrestatie van zakenman Alex Saab, die in 2020 op de Kaapverdische Eilanden werd gearresteerd terwijl hij op weg was naar Iran op een diplomatieke missie voor de Venezolaanse regering om importdeals voor voedsel en brandstof af te ronden, trok in deze context de aandacht. Saab werd in 2021 uitgeleverd aan de VS en pas in december 2023 vrijgelaten als onderdeel van een gevangenenruil.

In die zaak klaagde Venezuela ook over een ernstige schending van het internationaal recht door de VS vanwege de diplomatieke status van Saab.

Bronnen: justice.gov yvangilpinto prensalatina cnnespanol


Gerelateerd (berichten in dit archief):