Bron: Telesur 20 augustus 2023 ~~~

Arevalo’s overwinning zal in de komende uren worden bevestigd met het tellen van de rest van de stemmen.

De presidentskandidaat van de Movimiento Semilla, Bernardo Arévalo, is de virtuele winnaar in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen deze zondag met meer dan 20 procentpunten voorsprong op zijn rivaal, Sandra Torres.

Uit het voorlopige onderzoek van de presidentsverkiezingen in Guatemala blijkt dat de kandidaat Bernardo Arévalo van deze centrumlinkse ‘zaaien-beweging’ nu al onherroepelijk een voorsprong heeft.

Met 96% van de stembiljetten geteld, heeft Arevalo 59,2% van de steun van de bevolking, tegen 36,2% van zijn rivale, Sandra Torres, van de conservatieve Nationale Eenheid van Hoop.

Uit cijfers van de lokale autoriteiten blijkt dat Arevalo 2,3 miljoen stemmen heeft gekregen, tegen 1,4 miljoen voor kandidaat Torres, met een totale deelname van 44,92% en een onthouding van 55%.

De tweet luidt: “Ik feliciteer de Guatemalteken met het houden van de verkiezingen Guatemala 2023 in vrede, met weinig bijzondere incidenten. Ik feliciteer ook Bernardo Arévalo de Leon en nodig hem uit om de overgang op een ordelijke manier te beginnen, de dag nadat de resultaten officieel bekend zijn gemaakt.”

Arevalo zou dus de volgende Guatemalteekse president worden voor de periode 2024-2028. Hij zou de eerste progressieve linkse president zijn in het Zuid-Amerikaanse land. Zijn overwinning zal in de komende uren worden bevestigd met het tellen van de rest van de stemmen.

Torres daarentegen zou zijn derde opeenvolgende verkiezingsronde verliezen, na zijn nederlaag tegen Jimmy Morales en Alejandro Giammattei, respectievelijk in 2015 en 2019.

Eerder meldden de nationale verkiezingsautoriteiten een verkiezingsdag zonder grote incidenten. Er ontploften wel twee zelfgemaakte apparaten in twee stemlokalen in de buitenwijken van Guatemala Stad. Er werden geen gewonden of doden gemeld.

Topfoto: Bernardo Arévalo de Leon zou de volgende Guatemalteekse president worden voor de periode 2024-2028. 20 aug. 2023. | Foto: Twitter/@infopublicave


Gerelateerd: