Bron:  Matt Kennard 
declassifiedUK 16 november 2021   ~~~

Sir Alan Duncan sprak off-the-record met het hoofd van Vitol, ‘s werelds grootste petroleumhandelaar, om “informatie te verzamelen over” Venezolaanse olie, terwijl hij het Britse beleid aan het uitstippelen was om de regering van het land te verwijderen.

  • Duncan’s gesprek met de CEO van Vitol is niet vastgelegd in openbare regeringsdocumenten en Buitenlandse Zaken weigert er vragen over te beantwoorden
  • Tot nu toe vertelt Vitol aan Declassified dat het “geen verslag heeft van het gesprek”.
  • Als minister van Buitenlandse Zaken van 2016-19 was Duncan “full tilt on Venezuela” en sprak hij over de “noodzaak om de Britse activiteiten in het land op te voeren”
  • Duncan onthult dat het VK Juan Guaidó in 2019 als president erkende omdat “we Venezuela moeten gebruiken als een kwestie waarbij we zo volledig mogelijk op één lijn met de VS kunnen zitten”
  • Duncan geeft toe “politieke luchtdekking” te hebben gegeven aan de weigering van de Bank of England om Venezuela het goud te geven dat zij voor hen vasthield

Alan Duncan, de minister van Buitenlandse Zaken die verantwoordelijk was voor Noord- en Zuid-Amerika van 2016 tot 2019, sprak met de topman van Vitol, Ian Taylor, “om informatie te verzamelen over de toestand van” Venezuela’s olie-industrie, kan Declassified onthullen.

Het gesprek werd pas openbaar toen Duncan, zelf een voormalig oliehandelaar, toestemming vroeg aan de Britse regering om na zijn aftreden een betaalde functie bij Vitol aan te nemen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde de datum van het gesprek bekend te maken, maar als minister was Duncan een drijvende kracht achter haar regime change inspanning in Venezuela.

In 2019 erkende de Britse regering oppositieleider Juan Guaidó als president van Venezuela en streefde zij openlijk naar de afzetting van Nicolás Maduro.

De commissie die toezicht houdt op benoemingen in de particuliere sector, bekend onder het acroniem Acoba, zei dat het ministerie van Buitenlandse Zaken een record had van Taylor die “contact had gehad met” Duncan “om een kwestie met betrekking tot Petrocaribe aan de orde te stellen”.

Petrocaribe is een alliantie van 18 Caribische staten waarbij Venezuela de andere leden olie aanbiedt tegen gunstige financiële voorwaarden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat Duncan’s gesprek met Taylor “een politieke aangelegenheid was en geen verband hield met specifiek beleid of genomen besluiten”. Maar naar dit gesprek wordt niet verwezen in Duncan’s onlangs gepubliceerde dagboeken en het komt ook niet voor in openbare regeringsverslagen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet onthullen welke “politieke kwestie” Taylor aan de orde stelde, maar aangezien Venezuela over de grootste bewezen oliereserves ter wereld beschikt, was de politieke situatie van belang voor Vitol.

Duncan vertelde Declassified: “Deze [politieke kwestie] was waarschijnlijk bedoeld om informatie te verzamelen over de toestand van de olie-industrie van het land en haar export, gezien de chaos in Venezuela op dit moment.” Ondertussen vertelde Vitol ons dat het “geen aantekeningen heeft van dit gesprek”.

Duncan was een felle tegenstander van de linkse regering onder Maduro en was in zijn rol als minister van Amerika nauw betrokken bij het uitstippelen van het Venezuela-beleid van de Britse regering.

Terwijl Duncan minister was, waren de mogelijkheden van Vitol om Venezolaanse olie aan raffinaderijen aan te bieden getroffen door de Amerikaanse sancties tegen de regering-Maduro, wat het bedrijf een stimulans gaf om een pro-Amerikaanse regering te zien installeren.

Ian Taylor, die in 2020 overleed, was lange tijd een grote donateur van de Conservatieve Partij: alleen al in 2015 gaf hij 600.000 pond. Duncan, als schaduwleider van het Lagerhuis, ontving persoonlijk een donatie van Taylor om zijn partijbureau in 2008 te “ondersteunen“.

Declassified ontdekte onlangs dat Duncan Taylor vijf keer ontmoette toen hij minister was, maar Duncan vertelde ons dat tijdens deze ontmoetingen niets was besproken dat met politiek te maken had.

In 2011 had premier David Cameron Duncan de leiding gegeven over een “geheime oliecel” die de olieverkoop vanuit het Libië van Kadhafi moest blokkeren om een regimeverandering in het land te bewerkstelligen.

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido op het World Economic Forum in Davos, 2020. (Foto: WEF / Ciaran McCrickard)

“Waanzinnige marxist”

In zijn dagboeken noemt Duncan Delcy Rodríguez, de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela, “een waanzinnige marxistische academicus” met een “manische filosofie”. Hij noemt president Maduro ook een “idioot” en Venezuela “het laatste bastion van catastrofaal Latijns-Amerikaans linksisme.”

“Ik ben full tilt op Venezuela”, merkte hij op in januari 2019, eraan toevoegend dat we Britse activiteiten in het Zuid-Amerikaanse land “moeten versnellen” .

Eerder dit jaar onthulde Declassified dat het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken in 2019 was begonnen met een hulpproject van 450.000 pond dat een anti-regeringscoalitie in Venezuela opzette.

Duncan blijkt ook de belangrijkste Britse politieke figuur te zijn geweest achter het aanmoedigen van de Bank of England om op controversiële wijze het goud dat zij voor Venezuela bewaart, niet aan Venezuela vrij te geven.

In zijn dagboeken maakte toenmalig minister Duncan melding van een telefoongesprek in januari 2019 met Mark Carney, toenmalig gouverneur van de Bank of England, over de kwestie Venezuela. “Ze hebben ongemunt goud in handen dat nu ongeveer 2 miljard dollar waard is. Maduro heeft het teruggevraagd, maar de Bank aarzelt, heel verstandig”, schreef Duncan.

Hij voegde eraan toe: “Ik vertel Carney dat ik volledig begrijp dat, hoewel het een beslissing van de Bank is, hij een zekere mate van politieke luchtdekking van ons nodig heeft. Ik zeg hem dat ik hem de meest robuuste brief zal schrijven die ik door de advocaten [van Buitenlandse Zaken] kan krijgen, en dat ik daarin de groeiende twijfels over Maduro’s legitimiteit zal schetsen en zal uitleggen dat veel landen hem niet langer als de president van het land beschouwen.”

Duncan concludeerde: “Een Marc Rich oliehandelaar [Duncan] weet hoe hij zaken moet doen met een Goldman Sachs bankier [Carney].”

Dagen later schreef Duncan dat hij “opgevrolijkt werd in de lobby” door Conservatief parlementslid Matt Hancock die net een diner had gehad met Mark Carney.

“Mijn God, hij houdt van je. Hij was uitbundig. Hij zei dat hij het [Ministerie van Buitenlandse Zaken] al tijden probeerde te bereiken over het Venezolaanse goud, en één snel telefoontje met Alan Duncan loste het in een handomdraai op”, zou Hancock hebben gezegd.

Mark Carney, gouverneur van de Bank of England van 2013-20. (Foto: Bank of England)

Duncan sprak vervolgens met minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt, die net terug was uit Washington DC. “Hij vertrouwt ons toe dat we Venezuela moeten gebruiken als een kwestie waarbij we zo volledig mogelijk op één lijn met de VS kunnen zitten, omdat hij op een aantal andere punten, zoals Syrië, niet op één lijn zit”, merkte Duncan op.

“Het is een van die uitruilmomenten, die we nodig hebben als we met de regering Trump willen omgaan. Slim.”

Duncan schreef in februari 2019 dat de huidige Britse activiteit in Venezuela “bestaande uit twee humanitaire adviseurs en hulp via multilaterale organisaties er te mager uitziet; dit is een Global Britain-moment; het moet deel uitmaken van ons bredere beleid in het continent”, en voegde eraan toe: “we moeten een versnelling hoger schakelen”.

Hij had de commissie Acoba verteld dat hij “geen beslissingen heeft genomen die van invloed zijn op de oliesector” buiten de Falklands toen hij minister van Buitenlandse Zaken was. Volgens zijn dagboeken had Duncan in 2017 een ontmoeting met Mounir Bouaziz, vice-president van Shell, naast de Britse ambassadeur in Venezuela om de situatie in het land te bespreken.

Na de ontmoeting schreef Duncan: “Het land valt in duigen, allemaal dankzij de idiote linkse regering van Maduro.”

Duncan, toen minister van Buitenlandse Zaken voor Amerika, vertelde het parlement in 2018: “Maduro’s dubbele misdaad is dat zijn vernietiging van de economie is gevolgd door de systematische ondermijning van de democratie.”

Hij voegde eraan toe: “De heropleving van de olie-industrie [in Venezuela] zal een essentieel element zijn in elk herstel, en ik kan me voorstellen dat Britse bedrijven zoals Shell en BP daar deel van uit willen maken.”

BP

In zijn goedkeuring merkt de commissie Acoba op dat Duncan de commissie vertelde dat hij “wel reden had om BP te ontmoeten toen hij in functie was, maar dit was niet in verband met haar commerciële olie-activiteiten”.

Maar in zijn dagboeken, vlak voordat hij minister werd, schreef Duncan over een “interessante benadering van BP mbt Koerdistan” in Irak, tijdens een reis naar Oman.

“Zij willen hun productie van ruwe olie uit Kirkuk verhogen, maar de enige manier om die op de markt te brengen is via de Koerden zelf, aangezien BP Bagdad niet van zich wil vervreemden. Ze vragen me om hen te helpen het bij een derde partij te plaatsen, via wie ze binnen een jaar maar liefst 200.000-250.000 extra vaten per dag op de markt zouden kunnen brengen,” schreef hij.

Duncan vertelde Declassified dat hij niet op de benadering is ingegaan. “Ik had geen commerciële contacten met BP”, zei hij.

Later dat jaar, nu minister, had hij een diner met George Robertson en Mark Allen, “een lord en een ridder, beiden nu van BP”.

Vervolgens meldde minister Duncan in september 2017 dat hij met “het BP-vliegtuig” naar Bakoe ging, de hoofdstad van Azerbeidzjan. De volgende dag woonde Duncan “de massale BP-contractondertekeningsceremonie” bij voor een nieuw olieproject in het land.

“Hun CEO Bob Dudley is erg blij dat ik daar ben om de Britse regering te vertegenwoordigen bij dit enorme olieproductieverdelings- en pijpleidingavontuur”, merkte Duncan op.

Duncan vertelde Declassified: “Als de minister die verantwoordelijk is voor dit gebied, was ik daar uitsluitend om regeringssteun te tonen voor BP’s investering in Azerbeidzjan, niet voor enig ander doel.”

In maart 2019 kwam Dudley, toen BP’s chief executive, Duncan briefen over zijn recente bezoek aan Moskou voor een ontmoeting met president Poetin. Twee maanden later blijkt uit regeringsverslagen dat Duncan opnieuw een ontmoeting had met Dudley om “een reeks kwesties op het gebied van buitenlands beleid te bespreken”.

Bob Dudley, chief executive van BP van 2010-20. (Foto: Kremlin)

Fujairah

Duncan had ook een relatie met Vitol voordat hij minister van Buitenlandse Zaken werd. In januari 2016, tussen twee ministersposten in, werd Duncan door Acoba goedgekeurd om een baan te aanvaarden als niet-uitvoerend directeur van het olieraffinagebedrijf van Fujairah, dat voor het grootste deel in handen is van Vitol.

Fujairah is een van de zeven emiraten die samen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) vormen, een repressief regime in de Golf dat een nauwe bondgenoot van Groot-Brittannië is. Het raffinagebedrijf betaalde Duncan 8.000 pond per maand voor de functie.

Duncan was van 2010 tot 2014 ook minister van internationale ontwikkeling.

Bij de goedkeuring van de benoeming in Fujairah in 2016 merkte Acoba op dat de liefdadigheidsstichting van Vitol via het Department for International Development geld had gedoneerd voor rampenbestrijding terwijl Duncan de verantwoordelijke minister was.

Acoba merkte ook op dat Duncan “enig contact” had met Vitol toen hij in functie was en dat hij werkzaamheden voor Vitol had verricht “voordat hij minister werd” in 2010. Duncan werd in 2008 benoemd tot niet-uitvoerend bestuurder van Arawak Energy, een zijtak van Vitol.

Duncan noteerde in zijn dagboeken dat hij twee maanden na de goedkeuring van Acoba in 2016 in het emiraat was “met mijn hoed op als voorzitter van de Fujairah-raffinaderij “. Hij voegde eraan toe: “In Fujairah zie ik de heerser, die ik al eerder heb ontmoet. Vrolijk praatje waarin ik hem eraan herinner dat zijn zoon als stagiair op mijn kantoor heeft gewerkt.”

De heerser van Fujairah is de erfelijke dictator Sheikh Hamad bin Mohammed Al Sharqi, die het regime van de VAE vaak vertegenwoordigt op het internationale toneel.

Duncan vervolgde op dezelfde dag: “Als ik, zoals ik bijna deed, in 1988 bij Vitol was gaan werken toen ik de baanbrekende oliehandelaar Marc Rich verliet, had ik vele tientallen miljoenen op de bank gehad, want zij zijn uitgegroeid tot ‘s werelds beste oliehandelaren. Maar wat maakt het uit? De politiek lonkte.”

Gevraagd naar meer details over het gesprek met Acoba, weigerde Buitenlandse Zaken on the record commentaar te geven of verdere achtergrondinformatie te verstrekken.

Matt Kennard is hoofdonderzoeker bij Declassified UK. Hij was fellow en vervolgens directeur bij het Centre for Investigative Journalism in Londen. Volg hem op Twitter @kennardmatt

Topfoto: Alan Duncan spreekt bij de VN in New York in 2010 (Foto: Britse overheid)