Bron: Deisy Buitrago en Marianna Parraga, Matt Spetalnick 
Persbericht Reuters 24 november 2021 ~~~

Omdat de kans klein is, dat de traditionele media onderstaand persbericht van Reuters overnemen en er over publiceren, en zelfs deze eenzijdige informatiebron dus ook een keer gecensureerd wordt, heeft de redactie besloten om het hier in zijn volledigheid citeren.

Het citaat aan het eind , van “Amerikaanse regeringsfunctionarissen”… “dat zij niet van plan zijn om de sancties tegen Venezuela te versoepelen, tenzij Maduro definitieve stappen zet in de richting van vrije en eerlijke verkiezingen.” , zou voor velen een eye-opener moeten zijn. Transparante en eerlijke verkiezingen zoals in Venezuela en Nicaragua hebben we in west-Europa , noord-America en Australie sinds lang niet meer gezien. En het informatieaanbod van de media is veel diverser. Wat stelt de zo geprezen vrijheid in het westen dan nog voor?


CARACAS/HOUSTON/WASHINGTON, 25 september (Reuters) – Venezuela heeft ingestemd met een belangrijk contract om zijn zware Sinds vorig jaar heeft PDVSA twee ladingen Iraans condensaat geïmporteerd in het kader van eenmalige ruilovereenkomsten om te voldoen aan specifieke behoeften aan verdunningsmiddelen, en het heeft ook Venezolaanse vliegtuigbrandstof geruild tegen Iraanse benzine.

Het nieuwe contract zou PDVSA helpen om een bron van verdunningsmiddelen veilig te stellen, waardoor de export van de ruwe mengsels van de Orinoco gestabiliseerd zou worden, terwijl de eigen lichtere olie in Venezuela zou kunnen worden geraffineerd voor de productie van de broodnodige motorbrandstof, aldus drie van de personen.

De eerste lading van 1,9 miljoen vaten van Venezuela’s Merey zware ruwe olie onder de nieuwe swap vertrok eerder deze week vanuit PDVSA’s haven in Jose op de Very Large Crude Carrier (VLCC) Felicity, eigendom van en geëxploiteerd door National Iranian Tanker Co (NITC), volgens de drie personen en de monitoring service TankerTrackers.com.

NITC, een eenheid van NIOC, heeft niet geantwoord op een verzoek om commentaar.

Het schip was niet opgenomen in PDVSA’s maandelijkse havenschema’s voor september, waarin de geplande import en export wordt vermeld. TankerTrackers.com heeft het schip echter geïdentificeerd toen het deze maand in José lag.

De Venezolaanse lading ruwe olie is een gedeeltelijke betaling voor een lading van 2 miljoen vaten Iraans condensaat die donderdag in Venezuela aankwam, volgens de drie bronnen en één van PDVSA’s havenschema’s.

WEINIG HANDHAVING

Vorig jaar nam de vorige regering-Trump meer dan 1 miljoen vaten Iraanse brandstof met bestemming Venezuela in beslag en zette vijf tankerkapiteins op de zwarte lijst, als onderdeel van een “maximale druk”-strategie, maar de Verenigde Staten hebben recente Iraanse leveringen aan Venezuela niet tegengehouden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde commentaar te geven op de deal. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën gaf geen antwoord op een vraag van Reuters over hoe bezorgd de regering zou kunnen zijn dat de deals tussen Iran en Venezuela PDVSA in staat zouden stellen de export op te voeren.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben erop aangedrongen dat zij niet van plan zijn om de sancties tegen Venezuela te versoepelen, tenzij Maduro definitieve stappen zet in de richting van vrije en eerlijke verkiezingen.

De sancties van Trump tegen gevestigde bedrijven die zaken doen met PDVSA hebben de door de socialisten geregeerde natie ertoe aangezet zich te wenden tot ruilhandel met Iran en andere landen, en handel te drijven met een reeks weinig bekende klanten.

Dankzij de nieuwe klanten en swaps kon PDVSA de export dit jaar stabiel houden op ongeveer 650.000 vaten per dag (bpd), nadat deze in 2020 nog zigzagde.

Een toenemend tekort aan diluenten heeft de olie-export onlangs echter beperkt, waardoor de productie van de Orinoco Belt in een “noodsituatie” is beland, volgens documenten van PDVSA van augustus en september met betrekking tot de outputstatus die door Reuters werden ingezien.

PDVSA is van plan om het Iraanse condensaat te mengen met extra zware olie om verdunde ruwe olie te produceren, een kwaliteit die wordt gevraagd door Aziatische raffinaderijen en die het moeilijk heeft om te exporteren sinds eind 2019, toen leveranciers diluentzendingen stopten als gevolg van sancties, zeiden de drie bronnen.olie te ruilen voor Iraans condensaat dat het kan gebruiken om de kwaliteit van zijn teerachtige ruwe olie te verbeteren, met de eerste ladingen die deze week worden verwacht, zeiden vijf mensen die dicht bij de deal staan.

Volgens de bronnen wil het Zuid-Amerikaanse land zijn olie-export, die door de sancties van de VS in het slop is geraakt, een impuls geven. De deal tussen de staatsbedrijven Petroleos de Venezuela (PDVSA) en National Iranian Oil Company (NIOC) verdiept de samenwerking tussen twee vijanden van Washington.

Een van de mensen zei dat de ruilovereenkomst in de eerste fase zes maanden zou duren, maar dat deze verlengd zou kunnen worden. Reuters kon niet onmiddellijk andere details van het mwpact vaststellen.

De olieministeries van Venezuela en Iran en de staatsbedrijven PDVSA en NIOC hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

De deal zou een inbreuk kunnen zijn op de Amerikaanse sancties tegen beide naties, volgens een e-mail van het ministerie van Financiën aan Reuters waarin de Amerikaanse regeringsbevelen worden geciteerd die de strafmaatregelen vaststellen.

Amerikaanse sanctieprogramma’s verbieden Amerikanen niet alleen zaken te doen met de oliesectoren van Iran en Venezuela, maar dreigen ook met “secundaire sancties” tegen elke niet-Amerikaanse persoon of entiteit die transacties uitvoert met de oliemaatschappijen van beide landen.

Secundaire sancties kunnen een reeks sancties inhouden tegen de betrokkenen, waaronder het afsnijden van de toegang tot het financiële stelsel van de VS, boetes of het bevriezen van activa van de VS.

Alle “transacties met NIOC door niet-Amerikaanse personen zijn in het algemeen onderworpen aan secundaire sancties,” zei het ministerie van Financiën in antwoord op een vraag over de deal. Het ministerie zei ook dat het “de bevoegdheid behoudt om sancties op te leggen aan elke persoon waarvan is vastgesteld dat hij actief is in de oliesector van de Venezolaanse economie,” maar ging niet specifiek in op de vraag of de huidige deal een schending van de sancties is.

Amerikaanse sancties worden vaak toegepast naar goeddunken van de regering die aan de macht is. De regering van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft vorig jaar op zee ladingen Iraanse brandstof in beslag genomen die op weg waren naar Venezuela vanwege vermeende sanctiemisdrijven, maar zijn opvolger Joe Biden heeft geen vergelijkbare stappen ondernomen.

In Washington zei een bron die bekend is met de zaak dat de ruilregeling tussen Venezuela en Iran de afgelopen maanden op de radarschermen van Amerikaanse regeringsfunctionarissen heeft gestaan als een waarschijnlijke sanctieovertreding en dat ze willen zien hoe ver het in praktische zin zal gaan.

Amerikaanse ambtenaren zijn bezorgd, zei de bron, dat Iraanse diluentzendingen zouden kunnen helpen om president Nicolas Maduro meer financiële armslag te geven terwijl hij met de Venezolaanse oppositie onderhandelt over verkiezingen.

Sancties tegen beide landen hebben hun olieverkoop de afgelopen jaren beperkt, waardoor NIOC Venezuela – onder meer via verschepingsdiensten en brandstofswaps – heeft gesteund bij het toewijzen van export naar Azië.

Tijdens een vergadering op de Algemene Vergadering van de VN in New York op woensdag hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van Venezuela en Iran openlijk verklaard dat zij streven naar een sterkere bilaterale handel, ondanks pogingen van de VS om die te blokkeren.

De verscherping van de sancties van Trump heeft vorig jaar bijgedragen tot een daling van de olie-export van Venezuela – de ruggengraat van zijn economie – met 38% tot het laagste niveau in 77 jaar en heeft de bronnen voor de invoer van brandstof beperkt, waardoor de benzinetekorten in de natie van ongeveer 30 miljoen mensen verergerd zijn.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Financiën zei dat het ministerie “bezorgd” was over berichten over oliedeals tussen Venezuela en Iran, maar dat het de details niet had geverifieerd.

“We zullen zowel onze Iran- als Venezuela-gerelateerde sancties blijven handhaven,” zei de woordvoerder. Het ministerie van Financiën “heeft zijn bereidheid getoond” om entiteiten op de zwarte lijst te zetten die Iraanse pogingen steunen om Amerikaanse sancties te omzeilen en die “hun destabiliserende gedrag over de hele wereld verder mogelijk maken”, voegde de ambtenaar eraan toe.

Het ruilcontract zou PDVSA voorzien van een gestage aanvoer van condensaat, dat het nodig heeft om de productie van extra zware olie uit de Orinoco Belt, zijn grootste producerende regio, te verdunnen, zeiden de mensen. De bitumineuze ruwe olie moet worden gemengd voordat het kan worden vervoerd en geëxporteerd.

In ruil daarvoor zal Iran zendingen Venezolaanse zware olie ontvangen die het in Azië op de markt kan brengen, aldus de personen, die niet geïdentificeerd wilden worden omdat zij niet gemachtigd waren om in het openbaar te spreken.

LADINGEN DEZE WEEK

PDVSA heeft de olieswaps opgedreven om de contante betalingen te minimaliseren sinds het Amerikaanse ministerie van Financiën in 2019 het gebruik van Amerikaanse dollars voor het bedrijf blokkeerde. Washington heeft ook sancties opgelegd aan buitenlandse bedrijven voor het ontvangen of verschepen van Venezolaanse olie.

Sinds vorig jaar heeft PDVSA twee ladingen Iraans condensaat geïmporteerd in het kader van eenmalige ruilovereenkomsten om te voldoen aan specifieke behoeften aan verdunningsmiddelen, en het heeft ook Venezolaanse vliegtuigbrandstof geruild tegen Iraanse benzine.

Het nieuwe contract zou PDVSA helpen om zich een bron van verdunningsmiddelen veilig te stellen, waardoor de export van de ruwe mengsels van de Orinoco gestabiliseerd zou worden, terwijl de eigen lichtere olie in Venezuela zou kunnen worden geraffineerd voor de productie van de broodnodige motorbrandstof, aldus drie van de personen.

De eerste lading van 1,9 miljoen vaten van Venezuela’s Merey zware ruwe olie onder de nieuwe swap vertrok eerder deze week vanuit PDVSA’s haven in Jose op de Very Large Crude Carrier (VLCC) Felicity, eigendom van en geëxploiteerd door National Iranian Tanker Co (NITC), volgens de drie personen en de monitoring service TankerTrackers.com.

NITC, een eenheid van NIOC, heeft niet geantwoord op een verzoek om commentaar.

Het schip was niet opgenomen in PDVSA’s maandelijkse havenschema’s voor september, waarin de geplande import en export wordt vermeld. TankerTrackers.com heeft het schip echter geïdentificeerd toen het deze maand in José lag.

De Venezolaanse lading ruwe olie is een gedeeltelijke betaling voor een lading van 2 miljoen vaten Iraans condensaat die donderdag in Venezuela aankwam, volgens de drie bronnen en één van PDVSA’s havenschema’s.

WEINIG HANDHAVING

Vorig jaar nam de vorige regering-Trump meer dan 1 miljoen vaten Iraanse brandstof met bestemming Venezuela in beslag en zette vijf tankerkapiteins op de zwarte lijst, als onderdeel van een “maximale druk”-strategie, maar de Verenigde Staten hebben recente Iraanse leveringen aan Venezuela niet tegengehouden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde commentaar te geven op de deal. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën gaf geen antwoord op een vraag van Reuters over hoe bezorgd de regering zou kunnen zijn dat de deals tussen Iran en Venezuela PDVSA in staat zouden stellen de export op te voeren.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben erop aangedrongen dat zij niet van plan zijn om de sancties tegen Venezuela te versoepelen, tenzij Maduro definitieve stappen zet in de richting van vrije en eerlijke verkiezingen.

De sancties van Trump tegen gevestigde bedrijven die zaken doen met PDVSA hebben de door de socialisten geregeerde natie ertoe aangezet zich te wenden tot ruilhandel met Iran en andere landen, en handel te drijven met een reeks weinig bekende klanten.

Dankzij de nieuwe klanten en swaps kon PDVSA de export dit jaar stabiel houden op ongeveer 650.000 vaten per dag (bpd), nadat deze in 2020 nog zigzagde.

Een toenemend tekort aan diluenten heeft de olie-export onlangs echter beperkt, waardoor de productie van de Orinoco Belt in een “noodsituatie” is beland, volgens documenten van PDVSA van augustus en september met betrekking tot de outputstatus die door Reuters werden ingezien.

PDVSA is van plan om het Iraanse condensaat te mengen met extra zware olie om verdunde ruwe olie te produceren, een kwaliteit die wordt gevraagd door Aziatische raffinaderijen en die het moeilijk heeft om te exporteren sinds eind 2019, toen leveranciers diluentzendingen stopten als gevolg van sancties, zeiden de drie bronnen.