Bron: hispantv 21 oktober 2022 (SP)
 orinocotribune 22 oktober 2022 (EN) ~~~

De Venezolaanse oppositie, meer verdeeld dan ooit en internationaal geïsoleerd, wil een einde maken aan de “interim-regering” van Juan Guaidó en hem uit zijn leidende positie zetten.

Drie van de vier belangrijkste partijen van de oppositiealliantie Unitary Platform hebben hun steun uitgesproken voor het beëindigen van het “interim-presidentschap” en het niet langer erkennen van Guaidó als Venezuela’s “president in charge”. Zij hebben genoeg stemmen om dit besluit goedgekeurd te krijgen, meldde de Financial Times op donderdag 20 oktober, onder verwijzing naar een hooggeplaatste figuur in de oppositiealliantie.

Het besluit komt er nu 10 grootste oppositiepartijen in Venezuela zijn overeengekomen om in juni 2023 voorverkiezingen te houden om één kandidaat voor het presidentschap te kiezen. De presidentsverkiezingen zijn gepland voor 2024.

Deze aankondiging is een grote tegenslag voor de 39-jarige Guaidó, wiens populariteit een dieptepunt heeft bereikt nadat hij bijna vier jaar lang heeft geprobeerd – en daarin is gefaald – om de gekozen president van het land, Nicolás Maduro, omver te werpen. Het enige waar Guaidó in geslaagd is, is het vernietigen van de Venezolaanse economie door allesomvattende sancties die de VS en hun bondgenoten eenzijdig aan het land hebben opgelegd.

Voor Guaidó lijkt het ergste nog te komen, want twee bronnen dicht bij de oppositieleiding hebben CNN verteld dat de Verenigde Staten, Guaidó’s belangrijkste bondgenoot, van plan zijn hem niet langer te erkennen als voorlopig staatshoofd in januari 2023, wanneer in Venezuela een nieuwe wetgevende zitting begint.

Guaidó riep zichzelf in januari 2019 uit tot “president in charge” van Venezuela met de steun van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump, die een offensief leidde om Maduro omver te werpen. Om dit doel te bereiken bombardeerden de regering-Trump, de Europese Unie en de regering van Canada Venezuela met unilaterale sancties, waaronder een olie-embargo dat de Venezolaanse economie decimeerde.

Hoewel Guaidó controle kreeg over de illegaal in beslag genomen miljarden dollars aan Venezolaanse staatseigendommen en in de VS en Europa bevroren bankrekeningen, en de goudreserve van 1,8 miljard dollar die bij de Bank of England is gedeponeerd, heeft hij de afgelopen vier jaar doorgebracht zonder echte macht en met steeds minder internationale steun.

Bovendien zijn Guaidó en zijn entourage als gevolg van talrijke corruptieschandalen meer dan ooit verdeeld en zijn zij zelfs onder de aanhangers van de oppositie in Venezuela de meest gehate figuren geworden.

Het einde van de zogenaamde interimregering en de verwijdering van Guaidó uit het oppositieleiderschap zijn in feite een erkenning van de nederlaag van rechts en een overwinning voor Maduro.

“Het imperialisme geloofde dat Venezuela van hen was en dat ze een president konden opleggen, zoals in de koloniale tijd”, had president Maduro eerder gezegd.

Topfoto: Neppresident Juan Guaidó met zijn hoofd in zijn hand. Archieffoto