Bron: telesur 4 oktober 2022 ~~~

De president van Venezuela, Nicolás Maduro, benadrukte dinsdag dat zijn regering vooruitgang boekt in de samenwerking met Colombia en bedankte de minister van Buitenlandse Zaken van de neo-Granadische natie, Álvaro Leyva, voor zijn bereidheid tot ontmoeting en begrip tussen de twee landen.

“Als zusternaties blijven Venezuela en Colombia samenwerken voor het welzijn van onze volkeren. Dankbaar voor de kanselier van de Republiek Colombia, Álvaro Leyva Durán, voor zijn waardevolle gezindheid voor de ontmoeting en het begrip,” zei de president in een Twitter-bericht.

Maduro schreef dit bericht nadat hij Leyva had ontvangen in het Miraflores Palace (regeringshoofdkwartier).

Volgens de presidentiële pers vond de ontmoeting tussen de twee vertegenwoordigers plaats in het kader van de ondertekening van de overeenkomst tussen de Colombiaanse regering en het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN).

De delegaties van het ELN en de regering van Gustavo Petro zijn dinsdag in Caracas overeengekomen het proces van de vredesdialoog in de eerste week van november te hervatten.

Petro heeft na zijn aantreden op 7 augustus de contacten met het ELN gereactiveerd om de in 2016 bereikte akkoorden te redden, en dinsdag hebben beide partijen toegezegd de voortgang van die dialoog te hervatten.

Venezuela begeleidde ook de eerste fase van de gesprekken met het ELN, samen met Cuba, Noorwegen, Chili, Brazilië en Ecuador.

Caracas en Bogota herstelden hun bilaterale betrekkingen na de inauguratie van Petro, na drie jaar onderbroken te zijn geweest vanwege politieke meningsverschillen met de regering van Iván Duque (2018-2022).

Topfoto: De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken is in het land aangekomen om een werkagenda uit te voeren. | Foto: @PresidentsVen