Bron: redradiove 13 augustus 2021
orinocotribune 14 augustus 2021 ~~~

Nu er een nieuw proces van dialoog aan de gang is tussen de Venezolaanse regering en de extreem-rechtse oppositiesector van Venezuela, heeft de regering van de Verenigde Staten onmiddellijk geprobeerd voorwaarden op te leggen aan de regering van de Caribische natie.

Dit werd duidelijk gemaakt door de woorden van Ned Price, woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. De functionaris verklaarde tijdens een persconferentie dat zijn land aandringt op het houden van verkiezingen in Venezuela als voorwaarde voor Washington om de illegale sancties die het oplegt te “verlichten”.

Geconfronteerd met deze imperialistische arrogantie om soevereine landen voorwaarden op te leggen, heeft de Venezolaanse regering herhaald dat de nationale grondwet duidelijk de data voor de verkiezingsprocessen vastlegt. Zo is de verkiezing van de nieuwe Nationale Assemblee gepland voor december 2020, en de regionale verkiezingen voor 21 november van dit jaar.

De regering van de VS blijft echter voorwaarden stellen aan Venezuela, op basis van beweringen waaruit alleen maar blijkt dat zij zich wil mengen in de interne aangelegenheden van Venezuela. Bovendien houden de VS vast aan hun unieke vermogen om te bepalen wat “vrije en eerlijke” verkiezingen zijn – een proces waarover de laatste tijd zelfs bij Amerikaanse burgers onduidelijkheid bestaat.

Daarom verklaarde de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de opheffing van de illegale sancties “vereist dat het Maduro-regime deelneemt aan oprechte discussies met de oppositie onder leiding van, uiteraard, interim-president Juan Guaidó, die resulteren in een alomvattende onderhandelde oplossing voor de Venezolaanse crisis.” In die zin geeft Price blijk van een diepgaand gebrek aan inzicht in de huidige politieke status van Venezuela en het toenemende gebrek aan internationale steun voor de Amerikaanse marionet, voormalig plaatsvervanger Guaidó.

Zero chantage

Bij de bevestiging van de aanwezigen bij de commissie onder leiding van de voorzitter van het Venezolaanse parlement, Jorge Rodríguez, gaf president Maduro nadrukkelijk te kennen dat Venezuela zijn rol in de Mexicaanse besprekingen autonoom en onafhankelijk op zich heeft genomen. “Wij onderwerpen ons niet aan chantage of dreigementen van de regering van de Verenigde Staten”, aldus Maduro.

Zo maakte het staatshoofd duidelijk dat de gesprekspartners in de nieuwe fase van toenadering nog steeds “de slaven” zijn van de plutocratie van de Verenigde Staten. Hij bevestigde onlangs zelfs dat de bereidheid die extreem-rechts nu aan de dag legt om opnieuw deel te nemen aan het democratische proces, een instructie is die zij van het Noorden hebben gekregen.

President Nicolás Maduro heeft in dit verband zijn oproep herhaald aan alle oppositieleden om zich aan te sluiten bij het grondwettelijk proces en af te zien van geweld, in wat hij beschouwt als een “fantasiepolitiek” van extreem-rechts.

Een door Orinoco Tribune geraadpleegde politieke analist benadrukte dat “als andere actoren van de Venezolaanse oppositie niet aanwezig zijn in Mexico, dit het gevolg is van het sektarisme van de extreem-rechtse oppositie die vertegenwoordigd is in de G4, en van de extreem-rechtse politieke partijen die het mislukte, door de VS geleide Guaidó-project steunen. Maar de vertegenwoordigers van president Maduro bij de besprekingen in Mexico zullen erop aandringen dat een echte vertegenwoordiging van de oppositie van Venezuela deelneemt aan de dialoog.”

Ondertussen beweerde Ned Price, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de regering-Biden “bereid is om het [illegale] sanctiebeleid te herzien, op basis van aanzienlijke vooruitgang in de alomvattende onderhandelingen.”

Topfoto: Woordvoerder Ned Price van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Foto met dank aan RedRadioVE.