Bron: telesur 28 juli 2021 ~~~

In 1992 begonnen Hugo Chavez en 2300 jonge soldaten tegen het imperialisme en het kapitalisme een strijdproces, dat de Venezolaanse grenzen heeft overstegen.

Woensdag viert het Venezolaanse volk de 67e geboortedag van commandant Hugo Chavez, die de leider van de Bolivariaanse revolutie was en van 1999 tot 2013 president van het land.

Op 4 februari 1992 kwamen Chavez en meer dan 2.300 jonge soldaten in opstand tegen president Carlos Perez (1989-1993), die een neoliberaal economisch beleid voerde dat de levensomstandigheden van het volk verslechterde. De opstand mislukte, waardoor Chavez twee jaar in de gevangenis van San Francisco de Yare doorbracht.

In 1994 verliet hij de gevangenis als onderdeel van een politiek akkoord tussen president Rafael Caldera (1994-1999) en linkse sectoren. Chavez richtte vervolgens de Beweging voor de Vijfde Republiek (MVR) op, een partij waarmee hij in 1998 de presidentsverkiezingen won.

Eenmaal aan de macht riep hij een grondwetreferendum uit dat werd goedgekeurd door meer dan 81 procent van de kiezers en resulteerde in de vorming van de Bolivariaanse grondwet. Chavez bevorderde ook een landbouwhervorming tegen de grootgrondbezitters. Door dit beleid werd meer dan 10,2 miljoen hectare land onder het beheer van socialistische ondernemingen en boeren geplaatst.

Tijdens zijn ambtstermijn vaardigde hij ook een nieuwe koolwaterstoffenwet uit, waardoor Venezuela de volledige soevereiniteit over zijn olievoorraden kon uitoefenen, en de visserijwet, waardoor de arbeidsomstandigheden van ambachtelijke vissers werden verbeterd.

In 2003 voerde Chavez het National Mission System (NMS) in, een reeks ontwikkelingsprogramma’s die nog steeds van kracht zijn. Zo heeft de Barrio Adentro-missie de eerstelijnsgezondheidszorg verbeterd, heeft het Robinson-programma alle burgers tot en met de zesde klas naar school gestuurd en heeft de Sucre-missie nieuwe universiteitsquota’s geopend.

Chavez overleed op 5 maart 2013 in de stad Caracas, na een bijna twee jaar durende strijd tegen kanker. In een verwijzing naar de Bolivariaanse leider verklaarde president Nicolas Maduro dat zijn ideeën en projecten de weg uitstippelden voor de onafhankelijke ontwikkeling van Venezuela.

Tijdens zijn leven werd de strijd van Chavez belichaamd in projecten voor de opbouw van het “Grote Latijns-Amerikaanse Thuisland”, zoals de Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Ons Amerika – Handelsovereenkomst van het Volk (ALBA-TCP), de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR), de oliealliantie Petrocaribe en de multinationale omroep TeleSUR.

In Latijns-Amerika werd de Venezolaanse leider een historische figuur en een symbool van de eindeloze strijd tegen sociaal onrecht. Zoals hij ooit verklaarde: “Ik pleit voor vrede, begrip en echte integratie”.