Bron: Ariadna Eljuri
Últimas Noticias 12 september 2022
orinocotribune 13 september2022 ~~~

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Álvaro Leyva heeft verklaard dat Colombia zal trachten de rechtszaak tegen de president van Venezuela, Nicolás Maduro, die ten tijde van voormalig president Iván Duque bij het Internationaal Strafhof (ICC) was aangespannen, in te trekken.

In gesprek met het Colombiaanse radiostation W Radio op vrijdag 9 september verklaarde Leyva dat hij voorstander is van het intrekken van die aanklacht om de betrekkingen met Venezuela te herstellen en totale vrede tussen beide naties te bereiken.

“Bij normalisatie is het noodzakelijk een initiatief dat door andere regeringen, op andere momenten en vanuit andere perspectieven is genomen, zodanig te herzien dat het mij niet zou verbazen als op dat moment, met de nodige duidelijkheid over vele aspecten die worden opgelost, de noodzaak ontstaat om het in te trekken”, merkte Leyva op.

Voor de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken was wat Venezuela werd aangedaan “schandalig”, rekening houdend met het feit dat “in alle landen van de wereld die in conflict zijn, het bestaan van een staat nooit is ontkend”, terwijl er geen enkele communicatie was tussen Colombia en Venezuela.

Er zij aan herinnerd dat Venezuela de betrekkingen met Colombia verbrak vanwege Iván Duque’s actieve deelname aan de mislukte door de VS geleide “regime change” operatie tegen het Chavismo en president Nicolás Maduro.

Nadat Gustavo Petro in augustus president van Colombia werd, zijn aan beide zijden echter pogingen ondernomen om de betrekkingen te herstellen. De toenadering begon met de benoeming van de respectieve ambassadeurs van beide landen en het bereiken van overeenstemming over de voor 26 september geplande heropening van de grens.

Nu heeft Leyva met zijn verklaringen de woorden bevestigd van de Colombiaanse ambassadeur in Venezuela, Armando Benedetti, die enkele dagen geleden opmerkte dat de regering-Petro van plan is de rechtszaak tegen de Venezolaanse president in te trekken.

“Ik denk dat wat Duque deed een fout was in de buitenlandse betrekkingen,” zei de ambassadeur enkele weken geleden tegen een internationaal mediakanaal toen hem naar de kwestie werd gevraagd.

Topfoto: Minister van Buitenlandse zaken van Colombia, Álvaro Leyva. FOTO: ARCHIVO